Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ KUCHNIA JAK ŻYCIE

więcej >>

jacekplacek

postów: 2

24.06.2015 11:58

Ponawiam prośbę o pierwszą serię, może w online nawet za rozsądną kasę.

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.06.2015 11:59

martiszon6

postów: 2

22.05.2014 18:48

Ponawiam prośbę o pierwszą serię, Kuchnia jak życie 2 była powtarzana kilkakrotnie i znam na pamięć każdy odcinek ;( Proszę :))

jacekplacek

postów: 2

28.02.2014 08:04

Przyłączam się do prośby o pierwszą serię.

pozdrawiam

martiszon6

postów: 2

03.02.2014 21:16

Witam!
Jako ogromna fanka programu ,,Kuchnia jak życie" mam pytanie, a właściwie prośbę. Druga seria serialu była już kilkakrotnie powtarzana. Czy jest szansa, że będzie można zobaczyć także pierwszą serię?
Pozdrawiam:)

vattax

postów: 1

03.10.2012 12:23

Witam!
Jakiś czas temu admin zapowiadał powtórkę KJŻ 2 na jesieni. Czy jest to nadal aktualne?
Pozdrawiam.

asaf

postów: 3

13.12.2011 22:27

O !!! i to jest świetna wiadomość :) super

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.12.2011 22:31

13.12.2011 12:59

 

Witam

Druga seria programu "Kuchnia jak życie" bedzie emitowana na antenie kuchni+ od 24 stycznia 2012 od pn do pt o 18:55.

pozdrawiam

asaf

postów: 3

09.12.2011 15:50

Witam. Czy ktoś może odpowiedzieć kiedy znowu ruszy cykl programów
"Kuchnia jak Życie " ?
Ta przerwa trwa zbyt długo, jak mamy żyć bez tych odcinków, które inspirują do zupełnie innych , nowych zachowań.
Proszę o odpowiedź.
Asaf

Haneczka40tka

postów: 16

28.03.2011 14:35

Odcinek o kasztanach był emitowany o ile pamiętam w miniony piątek, przyznam,że i ja mialabym ochotę zobaczyc po latach bohaterów niektórych odcinków, tych z 2002 roku, bo o ile kojarzę w tym roku rozpoczęła się produkcja serialu. Obecnie emitowane odcinki w większości są z 2005 roku. Ciekawa jestem czy seria jest dalej produkowana??? Adminie, może nas o tym poinformujesz??

To jeden z moich ukochanych programów w Kuchnia.tv, oczywiscie odcinki bywają bardzo nierówne, jedne są zrealizowane fantastycznie, inne trochę gorzej, nie zawsze zgadzam się z wyborem ludzi czy miejsca, no ale na to juz nie mamy wpływu. Generalnie ogląda się fantastycznie aczkolwiek nie miałam przyjemności obejrzenia odcinka o Polsce. Generalnie stawiam temu programowi 6+ a godzina 19.25 to w moim domu święty czas i oglądanie Kuchni jak życie.
Gratulacje dla twórców serii!!!

GieKa

postów: 23

09.03.2011 16:00

Czy ktoś z kuchnia.tv ma kontakt z producentami tej serii? Bo aż się prosi o odcinki w których ekipa telewizyjna odwiedza te same miejsca co wcześniej ale 10 lat później. Ciekawie było by zobaczyć jak zmienili się ludzie, zwyczaje no i przede wszystkim jedzenie. Za kolejne 10 lat można zrobić kolejną serię. :)

Czy ktoś się orientuje w którym odcinku pokazywano jak wędzić?, prażyć? kasztany jadalne. Był to jakiś odcinek z Włoch lub Francji, ze wskazaniem na to pierwsze.
Już wiem - odc. 32 Ticino, co było do przewidzenia spóźniłem się :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.03.2011 19:46

marghe

postów: 356

23.11.2010 23:53

Odcinka, o którym mówisz nie widziałam.
Inne nie wzbudzały moich "podejrzen"

myszsza

postów: 251

23.11.2010 18:51

Sam program jest z 2001 roku. Zatem filmy pochodzą z tego roku albo ostatnich lat XX wieku, a wtedy normą było posiadanie lodówki i telewizora nawet w najbardziej zapyziałej wsi. Nie chodzi mi nawet o ten brak urządzeń elektrycznych, tylko nieprawdziwe, tendencyjne pokazanie realiów. Rozumiem, że wszystko jest przed kamerą, ludzie nie zachowują się naturalnie, ale te 6 jajek co rano, czerwone wino do kolacji. W ogóle mi tam coś nie grało. Generalnie bardzo program lubię, ciekawa jednak jestem, jak poszczególne oddcinki odbierają ludzie z tych krajów.

marghe

postów: 356

23.11.2010 18:19

Nie mam pojęcia z którego, ale raczej nie były one krecone w XXI wieku.
Tak na moje oko

myszsza

postów: 251

23.11.2010 14:19

Zamiast kąśliwej uwagi, mogłabyś po prostu mi napisać, k którym roku :)

marghe

postów: 356

23.11.2010 00:25

Może najpierw sprawdź kiedy ów program byl kręcony

myszsza

postów: 251

22.11.2010 20:04

Właśnie oglądam "polski" odcinek. Jeżeli inne są tak prawdziwe jak ten, to chyba przestanę oglądać. Biedna wioska chyba na suwalszczyźnie. Poletka tytoniu, dwie świnie, parę kur, warzywnik. Panie zbierają grzyby i nizają tytoń podśpiewując sobie staropolskie przyśpiewki, kapusta kiszona w kamionce jest świeżo nałożona, "z górką". Chłopiec wybierający jajka z kurnika rozgarnia słomę i od jednej kury znajduje jajek 6. Kobieta jedzie rowerem do innej kobiety z "bochnem chleba", a to, co jej wystaje z reklamówki to chlebek upieczony w keksówce. Ale za to na kolację, przy bigosie, popijają czerwone wino.
Nie widać żadnego radia, telewizora, komputera, o...właściwie oprócz żarówki nic elektrycznego nie ma. Nawet lodówki.

magnolia

postów: 61

16.07.2010 15:18

mi się podobały Węgry :) nie tylko kuchnia ale i ta sceneria... och.Cudowne.

jacek1f

postów: 2296

10.07.2010 09:52

na pore nie poradzisz, bo to juz ktorys raz idzie seria... ale super i tak!

pawel_j

postów: 8

10.07.2010 00:56

Swietna seria. Zdarza mi sie ogladac odcinki ktore juz widzialem. Co normalnie jest u mnie nie praktykowane. Kwintesencja fragmentu kuchni danego regionu z wszystkimi okolicznosciami kulturowo-spoleczno-ekonomicznymi, ktore wplywaja na specyfike kuchni danego regionu. Jak dla mnie program nr 1. Jedyny minus to pory emisji;-/

Ela LISA

postów: 1956

12.03.2010 20:45

Rewelacyjna ta Szwecja. Swietny gotujacy facet.Zainteresowaly mnie szafranowe ciasteczka z rodzynkami, pralinki karmelowe , podplomyki, i cukierki Bozonarodzeniowe ( chociaz nie lubie mietowych cukierkow ) Ale skoro do srodka wlewali mietowy olejek, to mozna pwenie wlac inny, np: pomaranczowy.
Fajne jest to, ze oni lubia razem posiedziec, i dobrze zjesc.

caer

postów: 194

12.03.2010 19:52

hahahaha dobre
ten odcinek ominęłam ale właśnie oglądam Rhodes'a
kocham go normalnie
chcę go do domu
żeby mi gotował
też
:P

jacek1f

postów: 2296

12.03.2010 19:41

kto ogladal Szwecje dzis?
To nie mozliwe zeby jedli pieczen z łososia - ktora trzymali caly dzien w piekarniku:-) i potem kroili na plastry jak rostbef.... I ze jak nie ma kto "łososia" w lodowce, to moze zamienic na wieprzowine:-)))

Sadze, ze w kontekscie polowania na łosia, chodzi jednak o ŁOSIA..

Jesli mam racje, to trzeba poprosic Adminka i Ole o poprawke - ....

snoozy

postów: 2419

11.03.2010 17:31

Choc seria leci od nowa i powtarzana jest już kolejny raz to ogladam z zapartym tchem. Chyba się uzależniłem :-))))

ronan

postów: 1

05.03.2010 20:15

Świetna wycieczka po krajach ,obyczajach i kuchni. Szkoda że to już koniec.

jacek1f

postów: 2296

19.02.2010 16:48

Prowansja, to jedno wielkie rozczarowanie bylo i nedza totlna, ale wczorajszy odcinek o Samach i samskiej kuchi i zyciu - zapierajacy dech:-)

Scena w przedszkolu, zwyklym prawdziwym pomieszczeniu wsrod mebelkow z Ikei z nozami w rekach 4-5 latkow i rozbior i skorowanie renow - niezapomniane! Fantastyczne.
Przed-szkole. w kazdym znaczeniu.

Ela LISA

postów: 1956

14.02.2010 19:16

Tak, placki sa dziwne. Szukalam wzmianki o nich w necie, juz wczesniej,po pierwszej serii, ale nie znalazlam.
Dodano do nich make, jajka, i chyba sol i pierz , bo wspominano o przyprawach.
Podaje sie je tez, z farszem miesnym.

ewawuncia

postów: 1

14.02.2010 19:08

W piatek ogladałam odcinek Bieszczady, ponieważ mieszkam w pobliżu Bieszczadów tym bardziej z zainteresowaniem ogladałam,niestety przegapiłam moment robienia dziwnych dla mnie placków ziemniaczanych a mnie nieznanych tzn. nadzienie jak do pierogów ruskich a z zewnątrz były utarte,surowe ziemniaki. Czy gospodyni do nich cos dodawała? chodzi mi o sól-jajko-mąka. Będę wdzięczna za informację.Pozdrawiam

kobieta37

postów: 8

11.02.2010 13:45

Cudowny program,świetnie się go ogląda...lekko,łatwo i bardzoooo przyjemnie.Każdy odcinek.

mag

postów: 17

11.02.2010 11:27

O kurczę, a ja trafiłam tylko na Śląsk! Kurczę, muszę przypolować na te inne polskie. A tak w ogóle to bardzo dziękuję za przeniesienie pory emisji kuchni jak życie. Nareszcie mogę ją oglądać o ludzkiej porze :)

Ela LISA

postów: 1956

11.02.2010 07:57

Bardzo mila rodzinka. Weglarze tez sympatyczni.

snoozy

postów: 2419

08.02.2010 11:02

Odcinków o Polsce było 3.Śląsk, Suwalszczyzna i Bieszczady.Najfajniejszy Bieszczady

agatka kartofel

postów: 2

07.02.2010 22:15

Były w tej serii bodajże dwa odcinki o Polsce ( ale tego drugiego nie jestem pewna) , a ten pewny był o Bieszczadach :) fajnie sie oglądało :) Jak kazdy zresztą :-)

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 10:50

Seria nigdy sie nie znudzi. Szkoda, ze nie mozna zrobic, takiego programu o naszym kraju.Rozne regiony, ludzie i ich przepisy.Takie z zycia wziete.Ktos szykuje imnieniny, inny Swieta, trzeci spotkanie z przyjaciolmi,ujawniajac swoje przepisy, na ulubione potrawy przyjaciol, i rodziny.

MaxRedaktor

postów: 174

11.11.2009 09:47

Wygląda na to, że cała seria leci od nowa. Super!

Raija

postów: 4

28.10.2009 15:34

ubawiłam się jak w odcinku o Szwecji zamiast mięso łosia przetłumaczyli mięso łososia ;P

MaxRedaktor

postów: 174

21.10.2009 13:29

No właśnie, może te najnowsze też zostaną pokazane? Najlepiej razem z tymi starymi :)

snoozy

postów: 2419

21.10.2009 11:00

Szkoda tylko,ze nie ma u nas tych nowych odcinków bo cała seria liczy 110 i są kręcone nowe

migotka333

postów: 1184

20.10.2009 18:29

ja też chce jeszcze raz :-)))
takie programy to w kółko można oglądać i faktycznie jest tyle odcinków, że jak się obejrzy całą serię to i tak się nie pamięta tego pierwszego i można tak na okrągło
:-D

jacek1f

postów: 2296

20.10.2009 13:24

ja w kazdym razie pisze sie na cala serie od nowa!

Adela

postów: 6

19.10.2009 19:19

Jaka ogromna szkoda, że w tym tygodniu są ostatnie odcinki...
A może dałoby się puścić serię od nowa? Odcinków jest tak dużo, że nawet Ci, co oglądają serię od początku, chyba z przyjemnością obejrzą je znowu :)

jacek1f

postów: 2296

02.10.2009 12:59

dzisiaj Kornwalia:-)

No i przy okazji - fajna prezentacja programu teraz!

MaxRedaktor

postów: 174

01.10.2009 12:24

Nagrywam te odcinki, póki lecą. Bardzo mi się podobają!

piani

postów: 54

21.09.2009 23:11

Nie mowcie ze sie konczy :(( Tak bardzo lubie ten program, z przyjemnoscia ogladam ludzi w nim pokazanych, ich zwyczaje, ich swiat. Cudne, cenne i ogromnie ciekawe!

PS. Seria swietnie zrobiona takze z punktu widzienia poetyki telewizyjnej.

jacek1f

postów: 2296

05.09.2009 16:00

Kreta fajna!

:-))

migotka333

postów: 1184

04.09.2009 09:10

Wczoraj była Kreta...super odcinek. Niedługo się kończy cała seria :-(

PIETRO

postów: 11

01.09.2009 18:56

Program rewelacja.Prawdziwe gotowanie w domowych warunkach a nie w jakiejś mega knajpie gdzie gotują roboty

keval

postów: 38

31.08.2009 22:44

Bardzo, bardzo fajny program, niesamowicie naturalny, jeden z lepszych na kuchni tv.

snoozy

postów: 2419

26.08.2009 16:57

Tak jak myślałem.Było Lacjum.Rewelacyjne jedzenie.Karczochy pod każdą postacią i te swojskie mega chleby z oliwą.Można pomarzyc :-)

snoozy

postów: 2419

25.08.2009 20:55

Wg moich danych czekają nas 2 dni z Włochami.Jutro Lacjum a w czwartek Wenecja tylko nie wiadomo czy Julijska czy Euganejska.Mam nadzieje,że takie odcinki się pojawią i nie bedzie nic zmienione

snoozy

postów: 2419

23.08.2009 19:29

Wydanie DVD jest tylko Niemiecko-Francuskie (ZDF&ARTE)Jest 5 kompletów i w każdej po kilka płyt.Nie sądze by sprzedali oni prawa do wydania w jeęzyku polskim choc szkoda,że w tym wydaniu nie ma takiej opcji językowej

Marek sl

postów: 1

23.08.2009 11:38

Witam oglądam od poczatku "Kuchnia jak zycie" zawsze ciekawy zawsze chwila wspomnień cos takiego prawdziwego magicznego ze coraz mnie tego w naszym codziennym życiu, moze dlatego takie piękne. Ciekawe kiedy ktoś w Kuchni TV wpadnie na wydanie tego na DVD lub może jakaś gazeta o kulinariach zdecyduje sie dołaczyć do swojego wydania płyty z filmami. Pozdrawiam wszystkich ogladajacych ten program. Cudownie jest sprawdzic to w zyciu na urlopie polecam.

snoozy

postów: 2419

17.08.2009 18:49

Niestety kilka odcinków jestem w plecy przez wypoczynek bez Kuchni TV.Może kiedyś jeszcze powtórzą.Szkoda,ze jest tylko Niemieckie wydanie wszystkich odcinków na DVD.

migotka333

postów: 1184

13.08.2009 11:39

również podobał mi się wczorajszy odcinek... niezła ekipa :-)
z tych węglarzy,tylko trafili na trudną porę roku...zima, latem pewnie bybyło ładniej.

Ela LISA

postów: 1956

12.08.2009 16:38

Pomieszane nowe i stare.Kontrasty.Urocza rodzina,Marek ,Renata,corki.Bardzo podobal mi sie dzisiejszy odcinek, ktory ogladalam pierwszy raz.Jak wspaniale mala dziewczynka, pomagala mamie gotowac.Nawet weglarze, bardzo sympatyczni. Brawo, dla takiej rodzinki.

migotka333

postów: 1184

11.08.2009 21:43

ale się napracowałeś :-)

w dzisiejszym odcinku była Kornwalia... bardzo zainteresowała mnie tarta ze smażoną cebulą i kozim serem...czy by ktoś miał przepis ?

snoozy

postów: 2419

09.08.2009 20:58

Na stronie ARTE jest całą strona poświęcona temu programowi.Są przepisy z każdego odcinka ale niestety tylko po francusku i niemiecku a ja akurat nie znam tych przepisów.Ale chyba nie ma tego złego bo jak kliknąłem na Polske to okazało się,ze odcinek z Suwalszczyzny to Gdańsk to sie załamałem.

snoozy

postów: 2419

09.08.2009 12:03

Juz ZDF i Arte nakreciło 109 odcinków i maja byc nowe.
A to co jeszcze ma byc w programie wg kolejnosci ZDF
DALARNA- SZWECJA
KORNWALIA-WIELKA BRYTANIA
KARPATY-RUMUNIA
MONTENEGRO
ALGERIA
PROWANSJA-FRANCJA
LAPPLAND-SZWECJA
WESTFALIA-NIEMCY
CAMBRIDGESHIRE-WIELKA BRYTANIA
MALTAIA
ASTURIA-HISZPANIA
AGEN-FRANCJA
LATIUM-WŁOCHY
VENETO-WŁOCHY
GEORGIA
FLANDRES-BELGIA
BOSNIA
DAMASKUS-SYRIA
CRETE
MORAVIA-CZECHY
HEDMARK-NORWEGIA
100. EPISODE-FRANCJA
LETTLAND
CASTILIA-HISZPANIA
BURGUNDY-FRANCJA
CÔTE VERMEILLE-FRANCJA
APULIA-WŁOCHY
GEORGIA
VINSCHGAU-WŁOCHY
LÜNEBURG HEATH-NIEMCY
EGYPT

snoozy

postów: 2419

07.08.2009 19:19

Szkoda tylko,ze niedługo się zakończy :-(

Ann

postów: 1

07.08.2009 19:09

Ja również bardzo lubie ten program :)

migotka333

postów: 1184

07.08.2009 18:24

z obecnej ramówki... zgadzam się :-)

jacek1f

postów: 2296

07.08.2009 18:22

wiecie, że to teraz
dla mnie chyba
NAJ program...
jest.

snoozy

postów: 2419

07.08.2009 16:46

Dlatego ja się już nie nastawiam tylko czekam na niespodzianke.Odcinek był bardzo fajny.Zauważyłem też,że to są nowe odcinki bo pierwsze były z 2001 roku a te z nową ramówką są z 2007.Może jeszcze zrobią nowe odcinki

MarcinO

postów: 415

07.08.2009 15:55

miało być dzisiaj o Szwedach a było o Kurdach:) znowu zamiana dni z poniedziałku na piątek. Ale ciekawe było, więc nie będę się więcej czepiał;)

Ela LISA

postów: 1956

06.08.2009 16:27

Ja kiedys weszlam w przynete na wegorze.Na Mazurach.
Krowie,konskie glowy.itd ,na sznurku.Lezaly w wodzie,maziowate,i z wegorzami.Zyje, przezylam,mialam z 8 lat, to bylo okropne, noga mi sie w tym zaklinowala..Do tej pory pamietam.Wegorze nadal jadam,kocham je.

snoozy

postów: 2419

06.08.2009 16:22

A ja od momentu kiedy widziałem jak wyłowili topielca oblepionego węgorzami powiedziałem sobie NIEEEE.
Też używałem tej maki jednak nie ma jak prawdziwa włoska semolina

Ela LISA

postów: 1956

06.08.2009 16:14

Pawle, wcale mi to nie przeszkadza.Kocham wegorze, w kazdej postaci.Pyszna ryba.

MarcinO

postów: 415

06.08.2009 16:02

farina tipo "00" firmy molini Pizzuti od lat kupowana w Bomi na Bemowie:) salute!

snoozy

postów: 2419

06.08.2009 15:47

Z czego robisz makaron?Ja kiedyś robiłem z maki przennej 500 ale odkąd spróbowałem semoliny to juz chyba z niej nie zrezygnuje.Całkowicie inny smak.Pesto mam gotowe od tygodnia więc pewnie tez sobie zrobie i obowiązkowo z białym winem Varmentino

snoozy

postów: 2419

06.08.2009 15:42

Liguria zaliczona :-)
Tak myślałem,że bedzie pesto bo to najlepsze pesto na świecie.Prawdziwe i klasyczne.piękne krajobrazy i miasto, którego nigdy sie niezapomina czyli PORTOFINO,to raj na ziemi

MarcinO

postów: 415

06.08.2009 15:37

Pawle, nasze przypuszczenia się spełniły - piękny odcinek! Już wiem co dzisiaj będzie na obiad: świeży makaron ze świeżym pesto i kieliszek nebbiolo...mniam

snoozy

postów: 2419

06.08.2009 14:52

Też mam taką nadzieje a węgorza nie lubie bo to trupożerca :-)

MarcinO

postów: 415

06.08.2009 13:10

w programie Żyronda jest dzisiaj, więc miejmy nadzieję, że po prostu zamienili odcinki, bo Ligurię z dużym zainteresowaniem bym obejrzał.

Ela LISA

postów: 1956

06.08.2009 06:53

Dzieki zyczliwosci kolegow z AGD,ostatnio pozerkalam pare razy na KUCHNIE TV , w pracy.Ogladalam ten odcinek,ciekawie przygotowywali wegorze ,ktore bardzo lubie.Pogramy, zostaly bardzo dobrze ocenione.Wyjasnilam nawet, ktore najbardziej lubimy.Tez sie podobaja.
Chetnie zerkaja na TV KUCHNIE klienci , a nawet ochrona..Zawsze to, co jest o gotowaniu , przyciaga ludzi.

snoozy

postów: 2419

05.08.2009 19:26

No i ładnie!Ja dziś czekałem na Ligurie a tu francuska Żyronda.Odcinek był fajny ale Włochy sa fajniejsze.Ciekawe czy bedzie jeszcze ten odcinek?

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 23:33

Pewnie tak będzie.Do tej pory wszystkie obejrzałem

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 20:43

Pożyjemy zobaczymy. Albo do niego wrócą, po pewnej dłuższej przerwie, lub będą go puszczać w godzinach nad ranem jak to było z "Na słodko".

post edytowany 1 raz, ostatnio 30.07.2009 20:45

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 20:36

Myśle,ze 3 raz to juz nie pokażą

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 20:31

Skoro tak sytuacja wygląda, to pewnie tak. Pozostaje Ci tylko, albo nagrać, lub czekać, aż seria zatoczy koło i wtedy przyszpilić ten odcinek. Tylko, że może to długo potrwać.

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 20:22

Niestety powtórka jest o 1.40 w piatek więc pewnie o tej porze będę się przekręcał na drugi bok :-)

KATARZYNKA

postów: 760

30.07.2009 20:18

Zdaje się, że tak. A odcinek rzeczywiście fantastyczny. Koniecznie musisz na niego zapolować w powtórkach. :-)

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 19:47

Niestety dzis nie obejrzalem więc musze zobaczyc powtórke.To chyba jeden z nielicznych odcinków gdzie wyprawili się poza Europe

migotka333

postów: 1184

30.07.2009 19:36

Dziś był fajny odcinek o Argentynie. Bardzo mi się podobał.

snoozy

postów: 2419

26.07.2009 17:51

Na 96 odcinków są 3 polskie to i tak uważam,ze sporo bo wiele regionów Europy miało tylko jeden.Najwięcej miały Włochy, Hiszpania i Francja

snoozy

postów: 2419

25.07.2009 10:22

Bieszcady są jednym z najbiedniejszych regionów naszego kraju ale bardzo lubie tam czasami zaglądac bo jedzenie maja ekologiczne, pyszne miody górskie i sery

minutka

postów: 1250

25.07.2009 09:08

Info o Bieszczadach bardzo cenna. Chętnie obejrzę.
Śląsk nie bardzo mi się podobał, ale Suwalszczyzna była świetna. Ciekawam jak będzie z Bieszczadami. Czasem warto wiedzieć, jak widzą nas inni.

Ela LISA

postów: 1956

25.07.2009 07:03

Myslalam ze sa tylko dwa. Slask i ,Suwalszczyzna. Dobrze ze napisales kiedy.Co prawda, odcinki o Polsce, mnie osobiscie podpadly.Cala seria, jest sliczna.To co bylo o nas, mnie sie nie podobalo.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 22:23

W KUchni jak życie bedzie jeszcze jeden odcinek z Polski. 12 sierpnia bedą Bieszczady

minutka

postów: 1250

24.07.2009 22:12

Wiem. I vice versa :-)

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 21:40

na mnie możesz liczyc :-)

minutka

postów: 1250

24.07.2009 21:39

Dzięki, już nie muszę sprawdzać :-)

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 21:06

Powtórke masz w sobote o 18.45 i w niedziele o 10

minutka

postów: 1250

24.07.2009 20:36

Aż żałuję, że nie dane mi było zobaczyć. Ale namierzę powtórkę jutro lub pojutrze.

snoozy

postów: 2419

24.07.2009 20:01

W cdzisiejszym odcinku była Mołdawia.Niesamowity odcinek,gdzie ludzie pomimo ciężkiej sytuacji zyciowej nie wyjechali za pracą do wielkich miast i za granice tylko pozostali na wsi by ciężko pracowac i zapewnic sobie i dzieciom godne zycie.Uprawa ekologiczna bo nie stac ich na środki ochrony roślin wyjdzie im chyba na dobre.Super odcinek

snoozy

postów: 2419

21.07.2009 08:25

Jaki komunikator?

Pijana_Powietrzem

postów: 42

21.07.2009 00:04

Niektórym forumowiczom poniżej polecam KOMUNIKATOR.

snoozy

postów: 2419

20.07.2009 09:00

Nie będe szedł bo nie lubie tego wyjca.ten facet działa mi na nerwy

migotka333

postów: 1184

20.07.2009 08:15

:-D
to potem będziesz "szedł" jednym ciągiem z Emerilem

snoozy

postów: 2419

19.07.2009 19:21

Ja akurat ide całym ciągiem razem z Anną Olson więc na pewno nie przegapie :-)
Na purim Elu się przebierała.To taki nasz bal przebierańców, duzo masek i wesoła zabawa i to,że nie można dac w tym dniu jednego prezentu tylko minimum dwa

migotka333

postów: 1184

19.07.2009 14:17

trzeba uważać, bo (nie w tym tygodniu) tylko w następnym zmienia się godzina emisji. w niektóre dni jest szybciej o 5 minut, niż zwykle. Żeby się nie spóźnić
:-)

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 22:42

Przebierales sie? Kapelusiki Hamana, tez robilam. Zazdroszcze Tobie takich znajomych.

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 20:07

Mają oddzielne zlewy, gary sztucce, scierki do wycierania .Najprzyjemniej wspominam purim bo były prezenty i pyszne rogaliki a raczej pierogi słodkie hamantasze.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 19:55

Jak ja Ci zazdroszcze takich znajomych,i takich spotkan, to nawet nie wiesz. Masz szczescie.W programie, dziewczyna ogladala kazde rozbite jajko pod swiatlo, czy nie ma tam najmniejszego sladu krwi.Jak cos bylo nie tak, jajko ladowalo w smieciach. Czy Twoi znajomi,tez maja oddzielne zlewy?

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 19:48

Ja mam to szczęscie,ze kuchnie żydowską znam dośc dobrze bo znam kilka osób z tego kregu.Wielokrotnie byłem na szabasie, purimie, rosz haszanie, pesachu czy chanuce.Wbrew pozora ta kuchnia jest różnorodna i bardzo rygorystycznie podchodzi sie do przygotowywania potraw.Jak widziałem jak robi sie niektóre dania to ja chyba bym zwariował.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 19:29

Odcinek o Wegierskich Zydach, bardzo ciekawy.Z przyjemnoscia obejrzalam.Szkoda, ze nie ma innych programow o kuchni zydowskiej.W kazdym miejscu na swiecie, troche inne przepisy.Przestrzegane jest tylko wszedzie, rozdzielanie produktow mlecznych ,i miesnych.

Ela LISA

postów: 1956

11.07.2009 19:20

W programie o Finlandii, byla ciekawa wzmianka o tym,ze dzieci tez musza umiec gotowac. Jak chwalona byla corka,za pomysly w kuchni.Jakie widoki piekne. Bardzo udana seria.

Ela LISA

postów: 1956

11.07.2009 07:20

Ja tez,takie z zycia.Lubie podgladac ludzi w kuchni.Przepisy z pierwszej reki,najlepsze.

snoozy

postów: 2419

10.07.2009 22:15

Dziś był odcinek z Finlandii.To był jak dla mnie chyba najlepszy odcinek.Świetne rybne dania, wspaniała przyroda, prawdziwe rodzinne relacje,zabawa.Takie odcinku lubie

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 17:04

Migotko 333,zapytaj prosze i o ostry sos do racuchow.
Od 22 lat,zastanawiam sie co to takiego.

migotka333

postów: 1184

05.07.2009 16:59

oj minutko, miejscowości które wymieniłaś są bliskie mojemu sercu... Chmielno, Kościerzyna, Mirachowo, Lipusz... te wyjazdy na wakacje, obozy harcerskie
:-DDD

o tą kawę to się muszę zapytać.... Kaszubi w chwili obecnej są w Norwegii... kontakt z nimi jedynie przez Skype, jeśli u nich jest internet :-)

no właśnie, nie gwara...język kaszubski jest wykręcony. Niejednokrotnie siedząc w towarzystwie pomiędzy Kaszubami czułam się jak obcokrajowiec, ani be, ani me... ani kukuryku... nie rozumiałam... a oni się śmieli... ze mnie.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 15:18

Tego to ja już Ci nie powiem :-))

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 15:10

Podawales ,pamietam w formie wierszyka.
Jednak ciekawi mnie,jak to smakuje, u Kaszubow.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 14:57

Język kaszubski jest obłędny.Miałem kiedys okazje jego posłuchac i na pewno nie jest to gwara tylko całkiem inny język-jak to Oni okreslają kaszebski.Przepis jest chyba w atelier smaku

minutka

postów: 1250

05.07.2009 14:53

Snoozy, tak mi się wydawało, że ktoś wpisywał, ale rzuciłam tylko okiem i w pamięci nic nie zostało. To było chyba przy okazji Atelier smaku, po wizycie Maćka z Leszczy.

Elu, z tym ich językiem to racja. Jadąc na wycieczkę, nauczyłam się ich alfabetu i dwóch innych piosenek. Na ślubach przyjaciółki miałam okazję posłuchać tego języka - jest zupełnie inny - to nie żadna gwara, to prawdziwy inny język. Na szczęście posługiwali się nim, gdy wydawało Im się, że nie ma mnie w pobliżu. Gdy wracałam do stołu, mówili po polsku.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 14:39

Już ktoś o kawe tu się pytał i ja podawałem orginalny przepis na bryjke.

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 13:35

To jest chyba jakis inny rodzaj kawy.Nikt ze znajomych mi osob,jej nie pil.Zachwyt zawsze byl nad ludzmi.Za szanowaniem wartosci rodzinnych.Czy wiesz,ze tam, do tej pory,dzieci caluja rodzicow w reke? Dogadac sie jednak trudno - niemozliwe. Chyba ze Oni sami tego chca.

minutka

postów: 1250

05.07.2009 12:33

Kawy nie piłam. Nie mam pojęcia czym ona jest. Na Kaszubach byłam wieki temu, rok przed maturą, więc jeszcze wtedy nie byłam od niej uzależniona ;-)

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 11:52

Aniu,przeczytaj ksiazke M.Jozefackiej - Czarny Charakter.
Gdybym miala dom,to nazywalby sie Kawel. Moje marzenie od ponad 20 lat.Tam mieszkaja wspaniali ludzie.Wielu ludzi,ze znajomych,jest pod wrazeniem tych ludzi.Wartosci rodzinnych.
Nie ma Kaszub bez Polski - a Polski bez Kaszub. To ich powiedzenie. Czy pilas kawe?

minutka

postów: 1250

05.07.2009 10:38

Ja wciągałam tabakę kilka razy - i nic. W Kartuzach śmiałam się do Pana, że dał mi jakąś przeterminowaną, więc dał mi jeszcze przy wyjściu. Gdy przy nim się nie pokichałam, walnął mi przepowiednię, która wciąż się sprawdza.
Ja też chętnie pojechałabym znów na Kaszuby. Pamiętam jak szłyśmy z wielkimi plecakami z Kartuz do Stężycy. Kierowcy sami zatrzymywali się, by nas podwieźć - nigdy wcześniej coś takiego mi się nie przydarzyło. I te codzienne ogniska i śpiewanie z Kaszebami. Albo pieszy powrót z Wdzydz do Kościerzyny. Po drodze gospodarze zapraszali nas na świeżo upieczony chleb i mleko prosto od krowy. To była jedna z najprzyjemniejszych wycieczek w moim życiu :-)

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 10:09

Czy wiesz moze,jak sie robi ta kaszubska kawe?
Podobno moga ja pic tylko swojaki. Wiem ze jest dziwna.

migotka333

postów: 1184

05.07.2009 09:46

mam znajomych, którzy nie umieją bez tego żyć - codziennie zażywają,
sama również swego czasu zażywałam, ale to nie moja bajka
:-)

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 08:02

Chetnie bym do Kartuz pojechala.Nawet tabake wachala.
Tam zyja wspaniali ludzie.Od 22 lat,, jestem zauroczona pewna ksiazka - Czarny Charakter. Kiedys nawet rozmawialismy o kawie kaszubskiej,bo nikt nie wie, co to jest.
Nie ma przepisu.

snoozy

postów: 2419

04.07.2009 22:33

Ja 2 razy wąchałem-super zabawa i niezły kręcioch w nosie :-)

minutka

postów: 1250

04.07.2009 22:15

Kuchnia.tv również, bo dzięki temu możemy się nim cieszyć.
A co do muzyki a la Bregowić, to racja. Ja się ucieszyłam, gdy usłyszałam ją przy Suwalszczyźnie. Tytoń i "tabakiera" - świetne polskie połączenie. Mieliście kiedyś okazję wciągać tabakę? Myślę, że migotka na pewno, bo ma najbliżej do muzeum w Kartuzach, gdzie dają na wejściu.

snoozy

postów: 2419

04.07.2009 12:46

Muzyka jest odpowiednia do regionu.Co do lektora to rzeczywiscie jest świetny.Ciesze się ,że jest prawie 100 odcinków tego programu.Trwórcy mieli świetny pomysł

migotka333

postów: 1184

04.07.2009 09:45

tak, muzykę mają dobrze dobraną.
Najbardziej lubię gdy pokazują "tereny bałkańskie", wtedy podkładem muzycznym jest muzyka a la Bregović

minutka

postów: 1250

04.07.2009 09:37

Oprócz treści i atmosfery jaką wytwarza ten program, lubię jeszcze muzykę - w każdym odcinku dopasowana do regionu.
Brawa też dla lektora - fantastyczna dykcja i akcent oraz spokój adekwatny do programu. Super!

Ela LISA

postów: 1956

02.07.2009 21:01

Nie zwracac uwag.On pewnie nawet nie gotuje,tylko stara sie wywolac sensacje glupotami.Twarza w twarz, nie potrafi,to robi to tak.Slaby w uszach i tyle.

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 20:07

Zastanawia mnie tylko jedno.Po kiego grzyba ktoś taki wpisuje się na forum tematyczne i wyraża opinie kompletnie nieadekwatne do tematyki forum.Dla mnie jest to kompletnie niezrozumiałe

nikita666

postów: 370

02.07.2009 19:18

ignorowanie niewiele da, dalej bedzie pisac, admin musi zwrocic uwage skoro tak chetnie mi grozil wywaleniem z forum mimo ze nic strasznego nie zrobilem to neich i w tej sytuacji zareaguje, pan Fiutacio obrazil troche wiecej niz moja skromna osoba, ja w zasadzie mocno skrytykowalem tylko 2 osoby brygide i przykaze, on obraza kolego pokolei

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 19:16

Rozumiem Cie bo czasami chcby człowiek chciał to nie jest w stanie przejśc obojetnie wobec chamstwa

minutka

postów: 1250

02.07.2009 18:54

Ja na tym forum oczekuję kultury, nie tylko w jedzeniu. Można wyrażać swoje niepochlebne zdania w kulturalny sposób i w stosunku do takich wpisów nie miałabym (nie mam) obiekcji.
A z tym antyforumowiczem, to uważam, że szkoda fatygi. Popisze i przestanie, bo nie znajdzie popleczników. Tylko musimy się trzymać w ryzach i ignorować, co mi się nie udało kilka minut temu :-(

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 18:18

A czego Ty Minutka oczekujesz od kogoś kto pojawił sie 2 tyg temu ma marne kilka wpisów i już 5 postów usunietych.Myśle,ze Admin powinien przyznawac antyforumowicza miesiąca.Wygranego już mamy

minutka

postów: 1250

02.07.2009 18:08

Ja mam wrażenie, że on ma obsesję na punkcie nie tylko ludzi otyłych, ale ludzi w ogóle. Musi być strasznie zakompleksiony i na forum próbuje "się leczyć". Pomylił fora.

Don_Fiutaccio

postów: 51

02.07.2009 16:05

słaby program... ostatnio pokazywali jakąś otyłą Niemkę jedzącą zupę... super sprawa.

Martusia K

postów: 10

02.07.2009 13:12

oglądam z wielką przyjemnością

KATARZYNKA

postów: 760

02.07.2009 12:33

Gdyby dla kogoś nie było to do końca wiadome, że kocham psy i koty. To teraz mówię, a właściwie piszę. Jednak gdybym miała taki domek jak pani Marta i możliwość zbierania trufli, to bym chciała wybierać się na nie właśnie z taką małą świnką. O trzymaniu jej w domu jednak u mnie nie było by mowy. Podobnie zresztą jak o sypianiu z psem w łóżku, albo tolerowaniu kota siedzącego na stole.

minutka

postów: 1250

02.07.2009 11:53

I nie zjadają trufli, w przeciwieństwie do świń.

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 10:59

ja też ze wszystkich zwierzaków najbardziej kocham psy.

Ela LISA

postów: 1956

02.07.2009 10:27

To fakt,ale dla mnie,nic nie zastapi psiego nosa.Psy sa najkochansze na swiecie.

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 10:13

Kazdy lubi zwierzaki.Upodobania są różne.Wazne by obu stronom było dobrze

Ela LISA

postów: 1956

02.07.2009 09:28

Sa tez swinki,ktore ludzie trzymaja w domu.Chodza na smyczy.W Kanadzie maja.Zreszta nie tylko. Ja zawsze i tak wybiore psa,i kota. Lepiej mi odpowiadaja.

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 07:47

I tu Cię zaskocze bo udowodniono,że swinie są wsród zwierząt domowych o jednym z najwyzszym ilorazie inteligencji.Ja też wole psa niż świnke ale znam gospodarstwa gdzie swinie mają lepiej niż nie jeden człowiek

Ela LISA

postów: 1956

02.07.2009 05:18

Pies siedzi w domu na kanapie.Znajdzie wszystko o co go poprosisz.Co zrobisz z wielka smierdzaca swinia.Bedziesz sie z nia bil,o znleziona trufle - jej przysmak.Jak cos takiego odciagniesz? od grzybow. Wole psa.Sa madre ,kochane ,i sliczne.Jak sie porozumiec ze swinia?One nie mysla jak my,a najglupszy pies,ma rozum 4 letniego dziecka.

snoozy

postów: 2419

01.07.2009 23:38

Ale psy są droższe i mniej przywiązują wage do trufli bo ich nie jedzą więc im mniej zależy na ich szukaniu

Ela LISA

postów: 1956

01.07.2009 21:13

Wolalabym psa. Duzo lepszy. Latwiej odebrac lup truflowy.

KATARZYNKA

postów: 760

01.07.2009 20:30

A ja im "zazdroszczę" zarówno obfitości trufli jak i tej cudnej świnki. Ja też taką chcę! :-)

snoozy

postów: 2419

01.07.2009 20:26

Dzisiejszy odcinek z francuskiego Quercy był pod znakiem trufli.Niesamowicie wygladała ta Pani z tą świnka na smyczy szukająca trufli.Trufle były w każdym daniu.ale im zazdroszcze

stefania

postów: 48

30.06.2009 21:29

Program nadawanay 'na okragło', ale mozna go ogladac 'na okragło', co z upodobaniem czynię. Uczy prostych zasad, które czynią życie pięknym.

snoozy

postów: 2419

29.06.2009 08:57

Dlatego tak cenie Włochów :-)

Ela LISA

postów: 1956

29.06.2009 08:31

Tak,on sa dumni ze swojej kuchni. Potafia gotowac.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 23:59

Kuchnia włoska jaka by nie była.Czy pochodzi z biednych czy bogatych rejonów jest dla mnie kultowa.To jest ten smak,zapach, różnorodnośc, przywiązanie i tradycja

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 22:58

Ale zycie maja okropne.Nie ma czego im zazdroscic.
Moze oni nie umieliby inaczej zyc.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 22:52

Właśnie.Zostali tylko Ci, którzy mają bardzo duże przywiązanie do miejsca i tradycji.Potrafiący jakoś sobie poradzic z tą sytuacją

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 22:36

Tak,ale mozna cos z tym zrobic.W jakis sposob,polepszyc byt tych ludzi.Pomoc im.Zobacz sam ,ta wioska opustoszala.Ludzie pouciekali. Zostawili biede.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 21:11

niestety bieda jest w każdym kraju i trzeba czasami nauczyc się z nią życ

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 20:44

Wypieki mial rewelacyjne.Co prawda,nie zjadlabym przecieru pomidorowego sprzed 20 lat,ale cala reszta ok
Miejsce do zycia straszne.Te zdychajace z braku pozywienia zwierzeta.Biedni i ludzie i zwierzaki.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 19:31

Robił foccaccie z taką klasą,że nie jeden mistrz mógłby się od niego uczyc.Swoją drogą to kiepsko życ w warunkach górskich gdzie nie ma wystarczająco woody i zwierzęta zdychają.Koszmar

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 16:05

Jeden z braci,ma zaciecie do kuchni. Makarony robil swietnie.
Sos tez.

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 10:32

Pomarańcze byłu super.Mi sie bardzo podobało jak robili makarony.Pokazali dwa typowe dla Basilicaty makarony-ferretta i orecchiette.Oba rodzaje robiłem i fajna z tym zabawa.Jest też jeden rodzaj, którego nie robili a fajnie wygląda bo jest robiony na tarce w kratke-strascianati.
Niesamowite było to,ze sosem do makarony był pokruszony czerstwy chleb z oliwą.To jest właśnie ta prostota kuchni włoskiej a jednocześnie niepowtarzalny smak

KATARZYNKA

postów: 760

27.06.2009 10:03

Widziałam. :-)
Rewelacyjny odcinek. Do tego fajna muzyczka towarzysząca gotowaniu. Aż się chciało w kuchni pitrasić. :-)))

jacek1f

postów: 2296

26.06.2009 22:36

dzis mozna bylo podpatrzec mnostow sposobow na pomarancze z pola:-)
I na obieranie i na oporządzanie...

snoozy

postów: 2419

20.06.2009 07:55

Nie ma sprawy.Wyśle Ci wskazówki na priva :-)

migotka333

postów: 1184

19.06.2009 19:51

snoozy napisał 19.06.2009 10:30:
Tylko musisz zawitac do stolicy:-)
jak jest możliwość to poproszę o intensywny kurs weekendowy przez internet
:-D

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 17:44

Masz racje.Pewnie jest :-)

minutka

postów: 1250

19.06.2009 17:26

Tak, piec super. Pamiętam z dzieciństwa kuchnię z fajerkami i piecem (w odróżnieniu od programu na dole) do pieczenia chleba i ciast.
A kto wie, czy tam anteny satelitarnej nie ma i nie odbierają kuchnia.tv...

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 16:56

To,ze poszłaś na waksy jesteś usprawiedliwiona :-)
Ta rodzina nie była taka biedna.Na podwórku 2 samochody, niezły warsztat stolarski, elektryczna maszynka do mielenia mięsa a piec boski.Dom koło lasu i jeziora z bobrami.Co mozna chciec więcej (poza kuchnią TV :-))

minutka

postów: 1250

19.06.2009 16:37

Ja specjalnie dla tego odcinka nawiałam z pracy :-) Żeby zobaczyć, jak - zgodnie z tym, co napisała Ela - babcia spała na piecu. To był przypiecek, a babcia się rozgrzewała przed pójściem do łóżka - stały problem własnego domu bez ogrzewania miejskiego.
Ja też uważam, że nie mamy, czego się wstydzić po tym odcinku. Ta wieś i tak wyglądała lepiej niż te, o których pisaliśmy z Jackiem wcześniej. Ale też i dochody (z tytoniu) u tej rodziny były wyższe niż w rodzinach mi znanych.
I moja ulubiona piosenka Kayah z muzyką Begowića w tle...

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 15:36

dziś była Suwalszczyzna.W porównaniu ze Śląskiem, w którym pokzali niemiecką rodzine ten odcinek był 100 razy lepszy.Pokazali prawdziwa polską wies z jej mieszkańcami, tradycyjne dania uzależnione od pory roku.Dla mnie ten odcinek był super i nie wiem czemu Ela tak źle o nim mówiła.Moim zdaniem nie pokazano nic czego mielibyśmy się wstydzic.Wręcz przeciwnie.Życie w zgodzie i z rytmem natury

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 14:19

Szafranu dodaje się wtedy kiedy robisz risotto z szafranem.Nie powinno się dodawac szfranu do risotto np z gorgonzolą czy zielonym groszkiem

bigmaciek

postów: 114

19.06.2009 11:09

Polecam dodać jeszcze odrobinę szafranu. chociażby dla koloru.

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 10:30

Tylko musisz zawitac do stolicy:-)

migotka333

postów: 1184

19.06.2009 09:00

to ja się zapisuję :-D

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 17:16

Zapraszam do szkoły gotowania do mnie :-)
Ja zanim zrobiłem swoje ppierwsze udane risotto zwaliłem 5.Teraz udaje mi się bez problemu.Tajemnica tkwi nie tylko w ryżu ale w tym co dodajesz płynnego.Ja mam najczęsciej dwa dodatki.Białe wino i bulion drobiowy.Risotto z gorgonzola jest rewelacyjne.Jak nie mam gorgonzoli dodaje rokpola.Też jest ok.Grunt to nie przesadzic z iloscią składników bo wychodzi mega mamałyga bez smaku

migotka333

postów: 1184

18.06.2009 16:53

nie wiedziałam, że w Europie uprawia się ryż, ale też byłam i jestem świadoma tego że "Chińczycy" nie mają na uprawę ryżu wyłączności. Nie jestem entuzjastą ryżu (wolę ziemniaki i makaron). Jak ryż to najlepiej na słodko (zapiekany z jabłkami). Bardzo kusząco prezentowało się to risotto z gorgonzolą (bardzo lubię ten ser). Nie znam podstaw gotowania risotto w tym cały szkopuł i dlatego nie wyobrażam sobie go ugotowania przeze mnie :-)

snoozy

postów: 2419

16.06.2009 19:48

Migotka gwarantuje Ci,ze ugotowałabyś risotto.Nie jest to oczywiście gotowanie ryżu z dodatkami tylko celebrowanie i wkładanie uczucia w sukcesywne dolewanie aromatycznego płynu do ryżu z którego w rezultacie dostajesz coś niebiańskiego.Chyba troche przesadziłam z tymi górnolotnymi słowami.O, i znowu :-)

migotka333

postów: 1184

16.06.2009 16:42

mam blade pojęcie o produkcji ryżu w Europie... Piemont to potentat ryżowy :-O
ach ta Gorgonzola...nie podjęłabym się gotowania risotto... ale ta gorgonzola :-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.06.2009 16:43

snoozy

postów: 2419

16.06.2009 16:16

Dziś był kolejny region moich ikochanych Włoch-Piemont.To chyba jeden z najlepszych odcinków jakie dotąd oglądałem.Tradycyjne różnorodne dania.Rodzinne biesiadowanie.Niesamowity wyrób Gorgonzoli i Castelmagno.I te klasyczne risotta-porcini (z prawdziwkami) i piemontese (z truflami), balitto misto, bagnetto verde.Ach te przysmaki :-)

snoozy

postów: 2419

12.06.2009 20:15

Świniobicie też pamiętam z dzieciństwa ale nie było to miłe wspomnienie.Wczorajszy odcinek z Algarve bardziej mi się podobał.Głóna bohaterka była niezła zgrywuska.

migotka333

postów: 1184

12.06.2009 19:26

dzisiejszy odcinek... Węgry :-)
taki ciepły, rodzinny... przypomniało mi się moje dzieciństwo... świniobicie u dziadka :-D

KATARZYNKA

postów: 760

08.06.2009 08:27

jacek1f napisał 07.06.2009 13:42:
odcienk z kasztanami jadalnymi - super.
Super?
Super rewelacyjny! :-)))

snoozy

postów: 2419

07.06.2009 17:46

Kuchnia z rejonów Lombardii jest bogata w kasztany a miasto Ticino piękne.Niesamowite są tradycje związane z kasztanobraniem

jacek1f

postów: 2296

07.06.2009 13:42

odcienk z kasztanami jadalnymi - super.

minutka

postów: 1250

06.06.2009 19:59

Ja od znajomych cudzoziemców też słyszę pozytywne opinie na nasz temat.
Najwięcej nasłuchałam się co prawda o naszych naukowcach i naukowej/edukacyjnej kadrze, lecz znam również zdania obcokrajowców pracujących w branży produkcji żywności (soki, koncentraty, przetwory). Ich opinie pokrywają się z opiniami ich polskich kolegów po fachu zatrudnionych w polskich filiach firm przetwórstwa owocowego i warzywnego. Jeśli my jesteśmy brudasami, to jak nazwać Holendrów? Nasze normy czystości i dopuszczeń urządzeń (nie tylko na papierze, ale i w praktyce) są tak wysokie, że inni mogą się tego uczyć.
Ale o tym mówi się rzadko. Szkoda, bo naprawdę mamy powód do dumy. Zamiast maślanym wzrokiem patrzeć na Zachód, spójrzmy co mamy u siebie i przestańmy się tego wstydzić.

Ela LISA

postów: 1956

06.06.2009 19:53

Wiesz, z tym to roznie bywa.Czasami musialam walczyc o szacunek.Pracowalam zawsze na dobra opinie.Staralam sie, i umialam dowiesc,ze Polak jest lepszy.Udawalo mi sie.

snoozy

postów: 2419

06.06.2009 19:40

Ja gdziekolwiek pojawiałem się za naszą granicą słyszałem miłe słowa o Polakach i naszym kraju od ludzi, którzy w nim byli.Nie słucham wywodów, kogoś kto w nim nie był bo i po co.To co czasami podają media,że jesteśmy nierobami brudasami i złodziejami to jakieś rewelacje wyssane z palca.Wielokrotnie dawano mi dowód,ze Polacy to bardzo mądry naród i tak jest :-)

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 18:02

Nie wiem,dla mnie,nie bylo powodu do dumy.Dla wielu ludzi w swiecie,nasz kraj jest dziura zabita dechami.Cos takiego,umocni ich przekonania.A my,nie jestesmy od nich gorsi.Uwazam ze lepsi.Beszczelnie twierdze,ze na pytanie o ten odcinek,odpowiedzialabym,ze to nie Polacy.Maruszczenko,nie jest naszym nazwiskiem.

minutka

postów: 1250

05.06.2009 17:26

Ela LISA napisała 05.06.2009 06:45:
Wszysto tam bylo obszarpane i biedne.Wstyd. Dziwie sie temu,ze nikt sie takimi miejcami nie interesuje.Baba spiaca na piecu. Jak skansen.
Elu, chyba piszemy o innych odcinkach. Jaki skansen? Ci ludzie mieszkali w normalnych murowanych domach, mieli normalne wyposażenie. O jakiej babci śpiącej na piecu piszesz?
A co miałoby być powodem do wstydu? To że biednie? To że kobieta w chustce chodzi? Takich w Polsce jest mnóstwo!
Oglądałaś program o Szwajcarii? Czy Szwajcarzy też powinni się wstydzić, bo ktoś zdecydował się żyć w naprawdę biednych warunkach, z daleka od innych? Przecież to właśnie lubimy w tym programie - swojskość, prostota, brak snobizmu, zwykłe ludzkie życie, jedzenie świeże, proste i smaczne, czas poświęcony rodzinie, wzajemna pomoc itd.

migotka333

postów: 1184

05.06.2009 16:34

Ela LISA napisała 05.06.2009 06:45:
Wszysto tam bylo obszarpane i biedne.Wstyd. Dziwie sie temu,ze nikt sie takimi miejcami nie interesuje.Baba spiaca na piecu. Jak skansen.
a dlaczego ???
czy wszyscy musimy mieszkać w pięknym apartamentach, jeździć nowiutkimi mercedesami, a roślinki hodować na parapecie czy balkonie ???
Na całym świecie są takie "skanseny" i dobrze, bo są jeszcze ludzie którzy nie gonią za forsą, karierą i nie wiadomo czy jeszcze.

snoozy

postów: 2419

05.06.2009 08:42

Może tak własnie miali pokazac,że jeszcze gdzieś w Europie jest prawdziwa wieś, gdzie ludzie żyją zgodnie z rytmem natury, porami roku.Mi to sie bardzo podoba

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 06:45

Wszysto tam bylo obszarpane i biedne.Wstyd. Dziwie sie temu,ze nikt sie takimi miejcami nie interesuje.Baba spiaca na piecu. Jak skansen.

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 06:43

Moze i tak,ale pokazali to ,i mnie sie nie podoboba - Maruszczenko - Ukraina czy Rosja? Nie Polska.

jacek1f

postów: 2296

05.06.2009 00:09

mieszkam od 10 lat wsrod takich ludzi, 42 km od warszawki.
To jest prawdziwa Polska. Biedna, godna. Nie miejska wcale.
Bez lazienki... z balia. to jest samo zycie. Akuchnia wspaniala - jak czasem.
Strzelba na dziki nielegalna, bo jak ziemniaki zniszcza, to bedzie glodno w 3-4 wioskach wkolo puszczy.
Swietni ludzie...
Traktor jest jeden w gminie, koniem kazdy robi, krowy daja mleko zdrowe, kury jaja, choc populacja tchorzy i norek zaija wiele...
XXI wiek, tu wlasnie. I dobrze.

snoozy

postów: 2419

04.06.2009 20:35

Takie wsie możesz jeszcze zobaczyc pare km za Warszawą.Nie trzeba daleko jechac.Na taki stam rzeczy ma wpływ wiele czynników.

minutka

postów: 1250

04.06.2009 18:57

Ela LISA napisała 04.06.2009 08:06:
Tym programem to ja bym sie nie cieszyla.Znalezli jakas straszna dziure. Na samym poczatku,myslalam ze to w jakies biednej Rosji,i kon,i to bloto.Nazwisko tez nie nasze.
Oglądałam program o Suwalszczyźnie i muszę przyznać, że program oddaje tamtejsze (i nie tylko) realia. Konie wciąż na polskich wsiach jeżdżą i wykonują swoją pracę. Poza tym jak oni na tytoniu mają się dorobić czegoś innego? Wystarczy, że normalne domy pobudowali (na Podlasiu można spotkać stare chaty kryte strzechą wciąż zamieszkane). Przypomnij sobie też Elu, że dom był normalnie wyposażony.
Absolutnie nie miałam wrażenia biednej wsi rosyjskiej - tak wyglądają prawdziwe wsie polskie. I to nie tylko na Suwalszczyźnie. Weźmy takie Podlasie, Zamojszczyznę, wsie na granicy dawnych województw radomskiego i piotrkowskiego. To polska rzezywistość!

KATARZYNKA

postów: 760

04.06.2009 12:10

Niestety masz rację. Dlatego m.in. dzięki temu pewne rzeczy bywają takie irytujące.

snoozy

postów: 2419

04.06.2009 11:52

Nie wszyscy to rozumieją niestety

KATARZYNKA

postów: 760

04.06.2009 11:46

snoozy napisał 04.06.2009 08:36:
Niestety jak był Śląsk to tez walneli jakiegoś Niemca.No cóż. program robią Niemcy i Francuzi.
Skupili się po prostu na mniejszości niemieckiej. Polaków pokazano tam tak jakby przyjechali na Śląsk (tu pokazano opolski) i zajęli tereny opuszczone przez Niemców. A tak nie jest. Ludzie czy to pochodzenia niemieckiego, czy polskiego są Ślązakami. I to do nich wszystkich Śląsk należy. Polacy nie są uzurpatorami, tylko rdzenną ludnością Śląska.

Ela LISA

postów: 1956

04.06.2009 11:16

Cala seria jst swietna.Nasz kraj natomiast,pokazali nie tak jak powinni.Nie podoba mi sie to.

snoozy

postów: 2419

04.06.2009 08:36

Niestety jak był Śląsk to tez walneli jakiegoś Niemca.No cóż. program robią Niemcy i Francuzi.

Ela LISA

postów: 1956

04.06.2009 08:06

Tym programem to ja bym sie nie cieszyla.Znalezli jakas straszna dziure. Na samym poczatku,myslalam ze to w jakies biednej Rosji,i kon,i to bloto.Nazwisko tez nie nasze.

KATARZYNKA

postów: 760

03.06.2009 22:51

Chyba naślę na Was TV, bo to po prostu musi zostać uwiecznione. :-)))

MarcinO

postów: 415

03.06.2009 22:44

20 czerwca też będzie w Polsce. Na Polach Mokotowskich;)

snoozy

postów: 2419

03.06.2009 22:31

Dziś był w programie następny region Włoch-Marche.Królik z rozmarynem był świetny tak samo jak nadziewane smażone oliwki.Pycha.19 czerwca znów będzie Polska.Tym razem suwalszczyzna.Fajnie

franticbald

postów: 2

29.05.2009 09:25

Uwielbiam ten program ! Jest naprawdę interesujacy , pouczajacy , uświadamia mnie o kulturze i mentalnoscie ludzi z innych krajów . poprostu genialny .

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 20:55

Jutro w programie będzie Macedonia.Rok temu byłem w Skopje.W mieście jest bardzo stary ale jaki superowy targ.Maja bardzo duzo produktów z okolic miasta.Głównie przyprawy, suszone mięso wołowe (takie czarne ale jakie pycha).Kiełbasy i pyszne sery.Misto podzielone jest na połowe.W jednej Muzułmanie w drugiej Prawosławni i to się daje wyczuc właśnie w potrawach.Piekny kraj z bogatą kuchnią.Ciekawe co jutro pokażą

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 20:10

Podobał mi się dzisiejszy program o Słowenii.Piękne krajobrazy górskie i fajne jedzenie.Cały czas mówiono ,ze jest kaloryczne.To chyba normalne jak się mieszka w górach

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 17:38

Moze latwiej zyje sie ludziom,w otoczeniu innych biedakow.Nie widza swojej biedy,niczego innego nie znaja.

KATARZYNKA

postów: 760

27.05.2009 16:01

Minutko, doskonale Cię rozumiem. Dlatego napisałam wcześniej o "uszczęśliwianiu na siłę". Chodziło mi w tym o narzucanie komuś swojej woli, czy też poglądów. Jakże często niektórzy próbowali "cywilizować" innych. Zupełnie się przy tym nie licząc z prawdziwymi potrzebami i pragnieniami miejscowej ludności. Niestety tą kobietę właśnie w ten sposób "uszczęśliwiono". Smutkiem napawa fakt, że spotkało ją to ze strony jej rodziny, która zupełnie nie liczyła się z jej zdaniem.

minutka

postów: 1250

27.05.2009 15:20

Z tradycją nie ma co dyskutować, z kulturą także. Ja jednak ciągle mam w pamięci tę kobietę z Kirgizji. Nie wydawała mi się szczęśliwa z powodu tradycji obowiązującej w jej młodości - wczesne wydanie jej za mąż. Nie miała na to żadnego wpływu. Ale szczęścia kobieta nie zaznała. Mam wrażenie, że była mocno rozgoryczona, iż takie życie ją spotkało.
Ten odcinek był zupełnie inny od reszty. Wcześniejsze zazwyczaj pozytywnie doładowywały, ten przytłaczał, przynajmniej mnie.

KATARZYNKA

postów: 760

27.05.2009 11:05

Zgadza się. Dlatego podtrzymuję to co napisałam poprzednio.

snoozy

postów: 2419

27.05.2009 10:56

Różnice kulturowe mają wielakie podłoże i trzeba to uszanowac.Kulinarne upodobania wynikaja z miejsc w których zyja ludzie ale i tez z mozliwosci finansowych.Widac to było we wczorajszym programie gdie Pan zbiarał owoce w dzungli nie tylko z powodów jakosci jedzenia ale tez z powodów finansowych

KATARZYNKA

postów: 760

27.05.2009 10:26

migotka333 napisała 27.05.2009 09:13:
moim zdaniem nie ma się co przyrównywać... ten dokument ma pokazać, że są ludzie którzy żyją po swojemu, w zgodzie ze swoimi zasadami i możliwościami.
Zgadzam się z Tobą. Mimo, że czasami różnice kulturowe bywają szokujące, to musimy pamiętać, że pomoc ubogim to jedno, a próby uszczęśliwiania kogoś na siłę (gdy jest całkiem szczęśliwy tam gdzie jest i z tym co ma) to zupełnie coś innego.

snoozy

postów: 2419

27.05.2009 09:25

Masz racje Migotka i dlatego tak bardzo lubie oglądac ten program

migotka333

postów: 1184

27.05.2009 09:13

moim zdaniem nie ma się co przyrównywać... ten dokument ma pokazać, że są ludzie którzy żyją po swojemu, w zgodzie ze swoimi zasadami i możliwościami.

snoozy

postów: 2419

26.05.2009 13:19

Tak Marcinie.To był ten odcinek.Dziś będzie zamorska kolonia Francji-Gwadelupa

MarcinO

postów: 415

26.05.2009 08:31

Czy to był ten odcinek, co matka w czasie wolnym uczyła córki niemieckiego? Jeśli tak to naprawdę był wzruszający. Super, że pokazują takie miejsca nietypowe. Świetny program.

snoozy

postów: 2419

25.05.2009 22:21

Jacku to nie jest porównywanie tego typu co porównam jazde maluchem a jakimś wypasionym samochodem.Ja nawet nie próbowałem porównywac naszych krajów.Ja tylko sobie uświadamiam poprzez takie programy jak inaczej ludzie zyją niż my.Wiem jak biednie i ciężko mogą życ ludzie po mojej wycieczce do Indii i Nepalu.Napatrzyłem sie tyle w Kalkucie,ze starczy mi do końca zycia.
Kobieta była rzeczywiscie sflustrowana życiem ale przynajmniej widziała przyszłośc dla swoich córek i to ją chyba bardzo cieszyło

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.05.2009 22:22

minutka

postów: 1250

25.05.2009 20:45

A zwróciłeś, snoozy, uwagę na to, co i w jaki sposób mówiła? Ja miałam wrażenie, że jest sfrustrowana, ale też pogodzona z losem. I to, jak wyrażała nadzieję, że jej córki spotka lepsze życie...
Straszne musi być takie życie z dnia na dzień bez widoków na lepsze jutro.

jacek1f

postów: 2296

25.05.2009 20:40

Masajowie maja gorzej...
wg Was:-) Bo jakos nikt nie narzeka...

Unikajcie porownywania kultur bardzo prosze, bo nie powinno sie tak robic....
W szoku to po zobaczeniu Somalii mozna byc.

minutka

postów: 1250

25.05.2009 18:22

Też byłam w szoku. Ja po tygodniu biwakowania i mieszkania pod namiotem mam dość. Na początku wszystko piękne, inne, takie bliskie naturze, ale po pewnym czasie człowiek tęskni za prysznicem z ciepłą wodą.
Bez prądu też problem. W W-wie "zabrakło" kiedyś, a ja już miałam problem, co założyć na siebie bez prasowania. W moim rodzinnym mieście wyłączają w czasie burzy. Wiedząc o tym odpowiednio planuję rozkład zajęć przed burzą.
Na dłuższą metę nie dałabym rady. Podziwiam tę kobietę. Zarobiona totalnie i nie może liczyć na pomoc męża:-(

snoozy

postów: 2419

25.05.2009 16:32

Dzis była Kirgizja.Byłem w szoku jak pokazali ludzi mieszkających w namiotach na stepach a wokoło góry i jeziora.Kilka miesięcy wypasania zwierząt bez prądu, wody itp wygód.Jedzenie niesamowite, tradycje tez tylko szkoda było mi tej kobiety,która od rana do nocy gotowała, doiła i córki uczyła.a tu człowiek narzeka na 5 minutowy brak netu itp głupoty

domowy_kucharz

postów: 1

20.05.2009 18:15

jeden z moich ulubionycg programów na kuchni. takie codzienne życie i jedzenie, a jednak bardzo pouczające.

snoozy

postów: 2419

19.05.2009 12:14

I cale się nie dziwie, bo rzeczywisci tekst baby do garów był nie na miejscu

KATARZYNKA

postów: 760

19.05.2009 10:27

snoozy napisał 18.05.2009 22:08:
Dziś była Korsyka i troche mnie rozczarowała.Znudzeni faceci siedzący tylko przy jedzeniu lub ganiający dziki.Takie to zpsiałe
Mnie też. Może to dlatego, że nie było tutaj rodzinnych spotkań przy stole, jak to bywało w innych odcinkach. A może epitety pod kątem kobiet obudziły we mnie "małą feministkę"?

snoozy

postów: 2419

18.05.2009 22:08

Dziś była Korsyka i troche mnie rozczarowała.Znudzeni faceci siedzący tylko przy jedzeniu lub ganiający dziki.Takie to zpsiałe

snoozy

postów: 2419

17.05.2009 11:42

Dzięki za info

migotka333

postów: 1184

17.05.2009 10:57

wejdź po tytułem na "więcej >>". Odcinków jest 96 :-)

snoozy

postów: 2419

17.05.2009 10:07

Czy ktoś wie ile będzie odczinków Kuchni Jak życie i jakie jeszcze będą kraje?

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 17:26

Byłem w Estonii 5 lat temu.Wspaniały kraj i jedzenie również.Oparte głównie na rybach

jacek1f

postów: 2296

16.05.2009 14:32

Estonia fantastyczna i tak nam bliska jednak mimo swojego skandynawskiego-protestanckiego porzadku i ładu...:-)

snoozy

postów: 2419

15.05.2009 14:59

Dzis w Kuchni jak Życie znowu moje Włochy.Dziś Abruzja.Ciekawe co pokażą bo to wspaniały region kulinarny.Jedno z najpiękniejszych miejsc w których byłem to Pascara i Barrea.Jadłem tam takie dania jak jagnięcine w cytrynach i oliwkach, cebulki w cieści i jeden z lepszych deserów-Torrone, czyli ciastka z migdałami i figami.Pamiętam,że byłem w szoku jak dowiedziałem się, że jest tu uprawiany szafran

snoozy

postów: 2419

15.05.2009 14:37

Nareszcie się ktoś zorientował.Oto mi chodziło :-)

KATARZYNKA

postów: 760

15.05.2009 11:31

Pawełku, próbujesz zwabić, tymi pysznościami niezdecydowanych? ;-)

snoozy

postów: 2419

14.05.2009 22:35

Jedynym prezentem jaki chce to Wasza obecnośc

snoozy

postów: 2419

14.05.2009 21:41

Przeprasza, czy ja napisałem,ze każdy ma coś przynieśc?Raczej nie więc prosze nie papugowac po mnie nic :-)Kolezanko Minutko proszę sie szykowac na przyszły tydzień na odbiór oliwy i książki

minutka

postów: 1250

14.05.2009 20:58

No to pięknie, stawiasz wysoko poprzeczkę, snoozy. To oznacza, że nie wypada przyjść z pustymi rękoma. A ja nie będę miała kiedy nawet obiadu zrobić (!), a co dopiero pakunku na spotkanie. Dobrze, że napisałeś to teraz, to zacznę wymyślać coś, co można zrobić dużo wcześniej i będzie nadal dobre.

snoozy

postów: 2419

14.05.2009 20:52

Jak się spotkamy 20 czerwca do każdy dostanie ode mnie pakunek ze słodkosciami włoskimi, robionymi oczywiście własnoręcznie

KATARZYNKA

postów: 760

14.05.2009 18:55

minutka napisała 14.05.2009 17:13:
Zjadłam i teraz mam spokój ze słodkościami na jakiś miesiąc-dwa. Bardzo Ci dziękuję za przepis:-)
Minutko, bardzo się cieszę, że pomogłam Ci w "zdarciu pypcia". :-D

minutka napisała 14.05.2009 17:13:
Przez tyle lat nauczyłam się, że dopóki nie zjem tego, na co rzeczywiście mam ochotę, to żadne zamienniki nie pomogą.
Skąd ja to znam Minutko... :-)

minutka

postów: 1250

14.05.2009 17:13

Katarzynko, te pączki "chodziły" za mną od dawna. Przez tyle lat nauczyłam się, że dopóki nie zjem tego, na co rzeczywiście mam ochotę, to żadne zamienniki nie pomogą. Zjadłam i teraz mam spokój ze słodkościami na jakiś miesiąc-dwa. Bardzo Ci dziękuję za przepis:-)

snoozy

postów: 2419

13.05.2009 22:20

Dziewczyny dla Was wszystko :-)

KATARZYNKA

postów: 760

13.05.2009 21:45

minutka napisała 13.05.2009 20:06:
po poniedziałkowym pączusiowym szaleństwie mam dość słodyczy na jakiś miesiąc.
Widzę Minutko, że naprawdę przepis przypadł Ci do gustu (a raczej smaku) skoro odbyło się u Ciebie, aż takie pączkowe szaleństwo. :-)))

KATARZYNKA

postów: 760

13.05.2009 21:37

snoozy napisał 13.05.2009 16:33:
A to dla Ciebie Migotka.Ciastka nazywają cię STRUFFOLI
A taki jeden stary pierniczek (czyt. katarzynka) też może skorzystać? ;-)

minutka

postów: 1250

13.05.2009 20:06

snoozy napisał 13.05.2009 16:33:
A to dla Ciebie Migotka.Ciastka nazywają cię STRUFFOLI
A ja mogę skorzystać, czy też migotka ma wyłączność? ;-)
Tylko na razie muszę trochę odczekać, bo po poniedziałkowym pączusiowym szaleństwie mam dość słodyczy na jakiś miesiąc.

snoozy

postów: 2419

13.05.2009 19:23

Nie ma za co Migotka.Jak tylko napisałas to zmolestowałem ciocię mailem by przesłała mi przepis i tak jak obiecałem tak napisałem.Ja tez sobie zrobie te ciacha

migotka333

postów: 1184

13.05.2009 18:13

Dzięki, ogromniaste dzięki.... :-)))
mi kopytka wychodzą jak k o p y t a, a tam widziałam, że babeczka takie cieniutkie wałeczki robiła.

snoozy

postów: 2419

13.05.2009 16:33

A to dla Ciebie Migotka.Ciastka nazywają cię STRUFFOLI

STRUFFOLI
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
4 łyżki cukru
pół szklanki likieru pomarańczowego
troszkę soli
5 jajek
Kandyzowane owoce i skórki
miód lub czekolada

WYKONANIE:
W misce wymieszac mąke, jajka,likier, sól i cukier.Wyrobic ciasto gładkie i elastyczne.Z ciasta fornowac wałki (cienkie jak na kopytka) i odkrawac z niego kawałki dł ok 1 cm.Smażyc w rozgrzanym oleju.Osączyc z oleju.W garnku rozgrzac miód i dodac kandyzowane owoce i skórki.Włożyc struffoli i wymieszac.Wyłożyc ciastka na talerz.Zamiast miodu mozna użyc czekolady
O to chodziło :-)

snoozy

postów: 2419

13.05.2009 07:34

Te wałki z ciasta, które później były krojone w plastry to odmiana biscotti.Kazdy region ma swoje biscotti do których uzywa innych składników.Co do tych kulek smazonych w tłuszczu to nie wiem co to jest ale dowiem sie od cioci i dam przepis

migotka333

postów: 1184

12.05.2009 21:19

i jeszcze były tam ciastka (nazwy nie dosłyszałam). Babeczki roztarły skórki cytrusów.... i piekły wałki z tego ciasta, potem tak zgrabnie babeczka pokroiła i z powrotem do pieca :-)

migotka333

postów: 1184

12.05.2009 21:08

Snoozy, jako ekspert od kuchni włoskiej... szybciutko mi tu zapodaj przepis (oczywiście jak masz w posiadaniu) na te ciupkie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, a potem obtoczone w miodzie lub czekoladzie i ułożone na talerzu...

a tak nawiasem mówiąc, to pizza na Wigilię ???

snoozy

postów: 2419

06.05.2009 17:59

w sumie masz racje.Dzis były kluski śląskie it.Troche denerwowało mnie to,ze pokazali bardziej Niemców niż Polaków

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 11:43

tutaj by nawet nie pasowało podawanie dokładnych składników, by się z tego zrobił zwykły program kulinarny i czar by prysł, a to jest dokument.

snoozy

postów: 2419

06.05.2009 10:43

Minus programu jest taki,ze nie ma dokładnych przepisów.Dziś jest Śląsk

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 10:25

we wczorajszym odcinku o Wybrzeżu Morza Północnego był mowa o kiełbasie (nazwy nie pamiętam) robionej z mielonych polędwiczek wieprz, karkówki i boczku świeżego we flaku wołowym. Ktoś zna bliżej przepis...

migotka333

postów: 1184

04.05.2009 12:44

Dzięki snoozy, że podziękowałeś również za mnie :-)

Nie będę czekała na powtórkę, coś sama pokombinuję, jak dostanę fajną rybkę :-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 04.05.2009 21:25

snoozy

postów: 2419

04.05.2009 10:27

Superrrrr.Bardzo dziękujemy Olu

Ola_D

postów: 308

04.05.2009 10:14

Witam,
będzie powtórka :)
chociaż jeszcze nie wiadomo dokładnie kiedy, ale jeszcze będzie powtórka całej serii.
A niestety przepisów do Kuchnia jak życie nie ma.

Natomiast załączam "wyciąg" z listy dialogowej:
"Gdy oddziela się skórę, trzeba uważać, by się nie rozerwała.
Gdy umieści się w niej nadzienie, rybę się zaszyje.
Oddzielamy mięso od ości i mielimy w maszynce.
Mięso mieli się dwa razy, by nie pozostały żadne ości.
miesza jaja, startą marchew, drobno pokrojoną i podduszoną na oleju cebulę, pietruszkę, doprawia pieprzem i solą.
Potem ostrożnie - by jej nie uszkodzić - wypełnia nadzieniem skórę szczupaka. Przypomina to trochę napełnianie pończochy...
Potem rybę zaszywa się, umieszcza w brytfannie z małą ilością oleju słonecznikowego, oraz z przecierem pomidorowym, i zalewa wodą. Jako przyprawy służą sól, pieprz i liście laurowe. Brytfannę wkłada się do piekarnika i piecze na średnim ogniu."

Pozdrawiam,
OlaD

snoozy

postów: 2419

03.05.2009 20:24

Niestety powtórki już nie będzie.Może poprosisz admina, by sprawdził i Ci przesłał przepis

migotka333

postów: 1184

03.05.2009 18:35

niestety, zaspałam :-)
jakbybyła powtórka w tygodniu... za dnia, to z miłą chęcią.

snoozy

postów: 2419

03.05.2009 18:24

To nie oglądałaś powtórki o 2 w nocy :-)

migotka333

postów: 1184

03.05.2009 17:51

dzięki :-)
jakoś spróbuje odtworzyć przepis bo bardzo mi się spodobał.

snoozy

postów: 2419

01.05.2009 16:30

Do ryby były chyba dodawane jeszcze warzywa (starta marchew, cebula).Co do gołąbków to też były dodawane warzywa i też wersja z mięsem.Układane warstwami (każda warstwa polewana sosem pomidorowym) i gotowane przez godzine.Też nie pamiętam dokładnie bo robiłem objad

migotka333

postów: 1184

01.05.2009 16:05

PORATUJCIE...
w dzisiejszym programie o Rumunii, mniszki przyrządzały faszerowaną rybę, chyba szczupaka. Obdzierały rybę ze skóry, mięso mieliły i z powrotem zapakowały masę rybną w skórę, Zaszyły nicią. Zapiekły w soku pomidorowym. Może ktoś zapisał więcej szczegółów. Interesują mnie również gołąbki z orzechami włoskimi.
Tak to jest jak się ogląda tv z 3latkiem :-)

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 20:09

Zdecydowanie wole prezentowanie potraw regionalnych przez ludzi, którzy to robią od lat a nie jakis mistrzów kuchni.Jestem pewien na 100%,ze zaden z kucharzy hotelowych czy restauracyjnych nie zna tajników przygotowania chociażby babki wileńskiej jaka moja babcia robiła.Kiedys taka jadlem w restauracji-nawet nie stała koło babki a tak ja zachwalano

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 20:00

a przepraszam zatem. Uzywam Okrasy jako przykłądu, ze mozna i warto robić dobre programy takiego a nie innego typy, a nie tylko dla kuchnitv.

migotka333

postów: 1184

27.04.2009 19:54

ja też podjęłam niedawno temat... polskiej kuchni w tv i właśnie Jacek1f mnie pokierował na Okrasę, choć ja wolę (też TVP) p. Russaka (staropolska kuchnia)

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 19:30

Mi chodziło o KuchnieTV a nie Okrase.To jest forum Kuchni a nie TVP.Śląsk i Suwalszczyzne oglądałem

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 19:27

tak tak tak.
1 tak dla Okrasy - sa ...;_0 ale to nie to do konca. To raczej dla Eli z jej zakreceniem na "parwdziwą" jedynie sluszna kuchnie PL.:-))

2 tak dla odcinkow, Widzieliscie to wiecie.

A pomysl na taki bardzo lokalny....? to tylko zagraniczny czlowiek moglby zrobic chyba. I bylibysmy w szoku:-(

migotka333

postów: 1184

27.04.2009 19:10

To Cię snoozy, zaraz Jacek1f "odeśle" do Karola Okrasy, w jego programie są pokazywane różne regiony Polski i ich kuchnia :-D

Chyba chodzi o te dwa odcinki z Kuchnia jak życie - Śląsk i Suwalszczyzna :-)

minutka

postów: 1250

27.04.2009 19:04

Jacku, o jaki program Ci chodzi? Ja kuchnię oglądam prawie od początku (bez 2 miesięcy) i nie przypominam sobie takowego.

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 18:59

Dwa programy o Polsce w KuchniTV?Czy chodzi Ci o odcinki Kuchni jak Zycie?Bo te odcinki akurat oglądałem.Mi chodziło o polski program kilkuodcinkowy np z kujaw, mazowsza, polesi, podlasia, śląska, kurpii itd.Jeżeli był taki program to przepraszam bo Kuchnie ogladam od 3 miechów.

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 18:51

Pawłę, juz byly dwa o Polsce, świetne... pokazywaly jak inni widza nas...

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 17:58

Powinien powstac polski odpowiednik takiego programu tylko zamiast regionów Europy powinny byc nasz eregiony.Bez żadnych prowadzący tylko pokazanie właśnie ludzi w ich codziennym życiu.Przecież mamy tak bogata kulturę i dania regionów

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 11:55

Dzisiejszy odcinek o Szwajcarii był super.Nie myslałem,ze ludzie egzystują tak wysoko w górach.Mięso suszone z koźliny smakowicie wyglądało.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 11:13

Niby takie zwykłe, a daje tak wiele radości. Sądzę, że każdy rozsądny człowiek wróci w końcu do tradycji, bo jednak podświadomie za tym tęskni.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 21:25

Gdy zobaczyłam, że będzie powtórka - ucieszyłam się, że zobaczę wreszcie wszystkie odcinki od początku. Ale moja radość była krótka, bo w czasie emisji z reguły jestem z dzieckiem na spacerze i nijak mi dzieciaka wyrywać z placu zabaw. Koniecznie muszę "zdybać" w weekend powtórki :-)))

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 21:00

Babsy masz racje w 100%.Dlatego ja staram się jeśli to tylko możliwe robic wiele rzeczy sam.Mam też sparwdzone źródła pozyskiwania niektórych produktów bezposrednio od gospodarzy ze wsi.

babsy

postów: 34

24.04.2009 20:46

Ciekawe, że tak bardzo odpowiada nam ten program. Ja, jako zabiegany mieszczuch, też bardzo się przy nim relaksuję. Patrzę na tych ludzi i się zastanawiam, jak oni dają radę tak żyć- niespiesznie, często "tracąc czas" na ręczne przygotowanie tego, co my mamy gotowe na sklepowych półkach. Jest coś znamiennego w tej naszej tęsknocie do "korzeni". Chyba współczesny świat, gloryfikując "miasto, masę, maszynę" nieco się zagalopował...

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 13:21

A ja się cieszę ,że pgogram powrócił, bo chyba bardziej odpowiada mi prawdziwe regionalne gotowanie niż dziwadła z wielkich restauracji

minutka

postów: 1250

03.04.2009 19:34

To doskonały program na odpoczynek po zabieganym tygodniu (z przyjemnością oglądam powtórki w weekendy). Mam wrażenie, że u tych ludzi czas upływa wolniej albo wręcz się zatrzymał.
Które regiony Polski są przedstawiane w tej serii? Trafiłam tylko na Śląsk i Suwalszczyznę. Było coś jeszcze?

dorti

postów: 2

03.04.2009 02:57

jednym z piękniejszych i badziej pouczających sposobów poznawania innych nacji jest ich smakowanie. jeśli tylko mogę oglądam ten program nawet po kilka razy na odcinek. wyjątkowe

Pijana_Powietrzem

postów: 42

18.03.2009 03:46

Ten program jest po prostu EKSTRA ! Można podejrzeć jak inni żyją i jak wygląda ich dzień. Bardzo przyjemnie się ogląda :)

migotka333

postów: 1184

17.03.2009 20:08

z tej serii obejrzałam różne odcinki, o różnych regionach świata. Również wspomniane odcinki o Polsce. Nie rozumiem, czego się tu wstydzić. Nie wszyscy ludzie mieszkają w miastach czy nawet mają pobudowane domy z pięknymi podjazdami i zajeżdżają drogimi samochodami.
W tym dokumencie o to chodzi, aby pokazać codzienność zwykłych ludzi mieszkających na wsiach, małych miasteczkach a nie w stolicach.
Ja, po obejrzeniu każdego odcinka odnoszę wrażenie,że dla tych ludzi najważniejsze jest dobro i szczęście rodziny, aby przebywać ze sobą. Życie tak naprawdę każdej rodziny toczy się wokół kuchni. Cieszyć się każdą chwilą w ciągu dnia, pomimo, że mają dużo cięższą pracę niż zwykłe mieszczuchy.

minutka

postów: 1250

15.03.2009 16:59

Elu LISA, o którym odcinku dot. Polski piszesz? Ja widziałam 2: o polskim Śląsku i Suwalszczyźnie.
Zarówno jeden, jak i drugi oddawał to, jak żyje się w tych rejonach. Jeszcze gorsza bieda (w porównaniu Suwalszczyzną) panuje na Podlasiu, gdzie brakuje pracy i niektórzy ludzie mieszkają jeszcze w drewnianych chatach krytych strzechą. I nie mam tu na myśli ekstrawaganckiej "chaty" pani Maruszeczko.

post edytowany 1 raz, ostatnio 15.03.2009 17:00

Ela LISA

postów: 1956

15.03.2009 13:56

Swietny program.Co prawdza bylam w szoku,ogladajac odcinek o Polsce.Gdzie jest takie miejsce,gdzie ludzie tak zyja?
We Wloszech w Napolu,mieszkalam prawie 2 lata,znam rowniez okolice Neapolu,tam ludzie zyja bardzo biednie.Nic mnie nie zdziwilo,bieda az piszczy,wszedzie. Dlatego to co widzialam na ekranie bylo prawdziwe.Ale nasz kraj,nasza Polska jest inna.Tu jest inaczej.Ten odcinek mnie osobiscie wprawil w niesmak.Nie przyznaje sie jako Polka do tego.A jezeli jest gdzies takie miejsce,to powinni sie tym zajac,zeby takiego wstydu przed calym swiatem nie bylo.Cala reszta swietna.Takie programy wsrod zwyklych ludzi,w kuchni przy stole,razem z rodzina.Cos wspanialego.

ala12345

postów: 1

04.03.2009 18:34

BŁAGAM o zmianę godzin nadawania tych programów.Program jest fantastyczny. Problemem jest to, że nie jest on dla ludzi pracujących. Mogę go oglądać tylko w sobotę i niedzielę. A ile ciekawych odcinków ucieka????
Jeszcze raz błagam i sądzę, że wyrażę prośbę wielu "oglądaczy" KUCHNI TV.

temeko

postów: 2

11.02.2009 09:01

świetny program, szkoda, że o zupełnie dziwacznych godzinach, zanim dojadę do domu po pracy jest 17.30...wolałabym ten program (i jeszcze Podróż Kucharza) niż infantylną Martę Steward...

Goplana

postów: 20

10.02.2009 11:15

Nie ma w nim kawioru czy lososia, dania sa proste a co najwazniejsze domowe ! Nie trzeba miec masy pieniedzy by moc dobrze zjesc.

JarekK

postów: 6

08.02.2009 13:21

Bardzo dobry program, ciepły i przyjazny dla oglądającego. Poza potrawami można sledzić codzienne życie zwykłych ludzi, którzy zmagają się z trudami dnia codziennego.

Iwre

postów: 6

06.02.2009 14:09

popieram, program na 6+!!!

dominika30

postów: 1

01.02.2009 10:20

We wczorajszym odcinku o Estonii było pieczone ciasto drożdzowe - wieniec z cukrem i cynamonem. Czy ma ktoś może przepis na takie cudo???

justka

postów: 1

23.01.2009 22:24

KUCHNIA JAK ŻYCIE to moj ulubiony program moglabym ogladac bez konca. Cudowni prości normalni ale wielcy bohaterowie....

minutka

postów: 1250

21.01.2009 17:29

Tak, odcinek o życiu w górach Szwajcarii był niezwykły. Nie wiem tylko, czy chciałabym oglądać ten widok bez końca, bo jednak dochodzi ryzyko (nie takie małe) lawin. Podziwiam tych ludzi. Wszyscy przenieśli się niżej, a ci zostali.

Haneczka40tka

postów: 16

11.01.2009 19:38

Dołaczam do przedmówców. Wspaniały program o zyciu zwykłych, cięzko pracujących ale WIELKICH ludzi. Choć zyją skromnie i często w ekstremalnych warunkach zachowują pogodę ducha i swoją kulturę.
Ostatni odcinek poświęcony życiu cześciu braci i ich rodzin w górach w Szwajcarii też był niezwykły. Mogłabym tak oglądać bez końca...

jaremah

postów: 1

28.12.2008 01:33

Kuchnia jak życie to fantastyczny dokument. Bardzo bym chciał mieć wszystkie odcinki na jakimś nośniku. Czy ktoś z Was wie, jak można nabyć tę serię? Proszę o pomoc. Każdy odcinek relaksuje mnie niesamowicie...

ana_zet

postów: 1

31.10.2008 14:31

Przyznam się, że jestem w szoku po dzisiejszym odcinku... Gdzie oni znaleźli taki skansen, bieda z nędzą, baba śpiąca na piecu, zero klimatów i dobrych przepisów, tylko polska zaściankowość (gromada dzieci, "u nas nie mieszka się bez ślubu") no i oczywiście fura jadąca po błotnistych drogach...

MarcinO

postów: 415

15.10.2008 20:03

risotto?:D wystarczy, że na www.youtube.com wpiszesz "Heston Blumenthal In Search Of Perfection Risotto" i możesz się rozkoszować tym odcinkiem do woli:) pozdrawiam

Ola_D

postów: 308

14.10.2008 11:42

Witaj libris,

niestety nie możemy podać przepisu na risotto, ani żadnego innego przepisu Hestona Blumenthala, o czym piszemy w odpowiednim wątku.

Pozdrawiam,
OlaD

lirbis

postów: 1

13.10.2008 21:30

czy ktoś może podać przepis na risotto wg. mistrza perfekcji

piani

postów: 54

09.10.2008 13:26

Bardzo ciekawy a zarazem wartosciowy program. Ogladam z przyjemnoscia!

helena

postów: 9

06.10.2008 11:23

Po prostu bajka.
Az chcialo by sie miec cala kolekcje na dvd.
Jedna rzecz jest podnoszaca na duchu- nasz kuchnia nie jest az taka zla jak sie nam to wlasnie wydaje :)

szewol

postów: 5

20.09.2008 10:06

Zgadzam się z przedmówcami. Ciekawe, interesujące, oryginalne i - co najwazniejsze - pouczające ;)

migotka333

postów: 1184

11.09.2008 10:48

Zgadzam się. Super :-)))

helena

postów: 9

10.09.2008 23:57

Fantastyczne. Cieple kino.
Pochwala codziennosci.