Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ Ksylitol dla zdrowia

jarzebinka

postów: 19

31.10.2016 10:28

erytrol chyba lepszy ;)

Pstula

postów: 4

23.10.2016 21:35

Niesamowity wybór wszelkich słodzików (zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej) można znaleźć na http://www.guiltfree.pl/pl/370-slodziki. Jest to super alternatywa dla białego cukru.

rzviro

postów: 212

26.01.2015 21:54

Jesteś właścicielem czy tylko pracownikiem tego sklepiku?

tobasco

postów: 1

26.01.2015 20:20

To może podacie ceny, bo kupić to nie trudno tylko gdzie najtaniej? Ja póki co znalazłem za 37,69 za kg i dychu przesyłka na http://marketbio.pl

dylsien

postów: 2

10.07.2013 13:15

Ze względu na cukrzycę też używam Ksylitolu. Kupuję go tutaj www.smaczneko.pl

myszsza

postów: 251

04.11.2012 17:38

Sadzonki i dorosłe rośliny stewii bez trudu kupisz na allegro.

KATARZYNKA

postów: 760

04.11.2012 12:24

Gotowych sadzonek stevii nigdy w sprzedaży nie widziałam.
Udało mi się natomiast kupić nasiona stevii.
Co do żywotności tej roślinki to trudno mi się wypowiadać, bo wysiałam ją dopiero pierwszy raz. Jestem w związku z tym trochę zdezorientowana, bo na opakowaniu było napisane, że jest to roślina jednoroczna, z kolei w necie można się spotkać z informacjami, że to roślina wieloletnia.
Póki co jest koniec jesieni i nie wygląda na to, aby miała zamiar przekwitnąć.

Gonzo

postów: 103

02.11.2012 19:22

Gdzie można kupić sadzonki stevii. Czy długo "żyje" taka roślinka w doniczce? Jaki smak ma napój nią słodzony?

KATARZYNKA

postów: 760

31.10.2012 08:29

Annulko, bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. :-)
W sklepach w moim regionie spotykałam stevię tylko o wyglądzie zwykłego białego cukru kryształu. Być może to ta jej postać jest przyczyną zawartości dodatkowej chemii. Nie zdawałam sobie sprawy, że jest dostępna również w formie pudru. Więc do tej pory uprawiałam ją tylko w doniczce i używałam głównie do słodzenia napojów.

annulka

postów: 2

30.10.2012 21:40

Do KATARZYNKA SPRAWA WYGLĄDA TAK: Jeśli chcesz produkt naturalny, bez dodatków to kup stevię w pudrze, jeśli cenisz sobie wygodę to kup w tabletkach. Tylko trzeba pamiętać, że ta w tabletkach musi zawierać jakieś substancje, pozwalające aby ta tabletka się "trzymała". Nie wiem jak z innych firm, ale z tej co kupuję mam skład przeanalizowany, puder przetestowany, jest czyściutki jak łza. Sama stewia. Kupuję ją tak jak pisałam wcześniej na stronie www.sostevia.pl. Tam są też przepisy na ciastka u mnie robią furorę. Mają niewiele kcal, i bardzo niski index glikemiczny. A jakie pyszne są lody ze stevią: trochę banana mrożonego, dowolne owoce też mrożone i stevia do smaku i dobry blennder (ja to robię w termomixie) Zero kcal, bardzo naturalny smak index glikemiczny bliski zeru. Polecam!

kasiuniazw

postów: 1

30.10.2012 19:40

ja mam przerobiony ksylitol, ale odkąd odkryłam Stevię, to nie ma dla mnie równych! Najzdrowsza i najsłodsza - żadna inna substancja słodząca nie może się z nią równać. Też używam tej co poniżej sostevia.pl - naturalna i wg. mnie dobra cena.

KATARZYNKA

postów: 760

30.10.2012 18:09

Annulka, piszesz, że kupujesz stewię bez dodatków chemicznych. Czy mogłabyś podać producenta i ewentualnie miejsce, gdzie ją kupujesz? Próbowałam kilkakrotnie kupić ją u siebie w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale jakoś zawsze trafiał w moje ręce jej rodzaj z niezbyt zachęcającymi do zakupu dodatkami chemicznymi.

annulka

postów: 2

30.10.2012 17:20

Najzdrowszą alternatywą dla cukru i sztucznych słodzików jest stevia. W 100% bezkaloryczna i w 100% naturalna, a przy tym od 150 do 400 razy słodsza od cukru. Ja od wielu lat używam stevii. Podobnie jak ksylitol naturalna, ale finansowo lepiej wychodzi. Nietoksyczna, bez dodatku środków chemicznych czy konserwantów, można dodawać ją do pieczenia i gotowania, (zawsze dosmaczam sałatki stevią, nawet mam parę wypróbowanych przepisów na ciastka za stevią. Nie powoduje próchnicy zębów, bezpieczna dla diabetyków i chorych na fenyloketonurie. Tu można kupić najtaniej. http://www.sostevia.pl/

Adelle

postów: 1

29.10.2012 13:40

Też używam ksylitolu, chociaż tanim bym go nie nazwała. Ważne żeby był oryginalny. Taki właśnie fiński i powiedzmy w dobrej cenie ;) zamawiam przez stronę, którą widziałam wcześniej http://www.ksylitol.com/. Kupuję też cukierki z ksylitolem.

Katrin3783

postów: 5

22.09.2011 10:32

Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnice. Tani ksylitol można kupić w Wasz Sklep na ul. Koszykowej 20 w Warszawie.Sama używam ksylitolu, szczególnie dobry jest dla dzieci bo zapobiega próchnicy.

kamil

postów: 283

09.06.2011 13:05

O coś innego mi chodziło z tym ksylitolem i cukrem. Kiedyś było tak, że wszyscy sypali do herbaty i kawy tonę cukru. Dzisiaj rzadko kto, to robi i niemal nie spotyka się używania cukru jako takiego. Nie mówię oczywiście o ciastach, deserach i tego typu rzeczach. Swoją drogą w nich, w większości cukier i tak jest nie do zastąpienia, bo cukru nie daje się tylko z powodu smaku, ale z powodu jego określonych właściwości fizycznych i chemicznym wpływających na wygląd, konsystencję, twardość, etc...
Co do zakwaszania organizmu. To ostatnio popularny problem, przereklamowany. Bo dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej wystarczy po prostu mądra dieta typu śródziemnomorska i tego problemu nie ma. To nie cukier jest głównym źródłem zakwaszania organizmu.
I na koniec jeżeli chodzi o zęby i tego typu rzeczy. Wracam do początku. Cukier jako taki używany jest rzadko w postaci czystego cukru. Masa cukru jest natomiast w innych produktach, nawet nie dosypywanego, tylko naturalnie występującego: owoce, warzywa, mąka, chleb, jogurty, cały nabiał czyli laktoza, etc...

Ola_D

postów: 308

08.06.2011 10:16

Nie takie znowu pieprzenie, choć faktycznie kryptoreklama - nie jest groźna ani nachalna, więc została.
A w ksylitolu nie tylko o kalorie chodzi. Jak sam pewnie wiesz - bo często to podkreślasz - kalorie są "przereklamowane", a akurat w przypadku ksylitolu są pewnie najmniej istotną korzyścią z jego spożywania.
O wiele ważniejsze są inne jego zalety - czyli dobroczynne działanie na zęby, a przede wszystkim na gospodarkę insulinową organizmu. Dokładnie odwrotnie niż cukier, ksylitol pomaga utrzymać niski poziom insuliny we krwi. Ponadto zapobiega rozwojowi bakterii i grzybów - i nie zakwasza organizmu - co jest powszechnym problemem i przyczyną chorób w "naszym obszarze żywieniowym".

O ksylitolu wiem i interesuję się nim od dawna - nie musiałam szukać informacji na stronie podanej przez Łyżkę. To wartościowa substancja, której warto się lepiej przyjrzeć.

Pewnie, że nie trzeba w ogóle słodzić, ani jeść słodyczy. Ale jeśli można to zrobić nie psując sobie zdrowia, tylko wręcz przeciwnie - wzmacniając je - to fantastycznie, że jest taka możliwość.
A w końcu w Kuchni.tv chodzi nam przede wszystkim o smak...:)

kamil

postów: 283

07.06.2011 20:48

pieprzenie z tym ksylitolem i ordynarna kryptoreklama. Co komu z tego, że ma 40 procent kalorii mniej? normalni ludzie używają dziennie 20-30 gram cukru, czyli tym sposobem zamiast 80-120 kalorii, ktoś zużyje dzięki temu cudu 60-80. I w związku z tym przepraszam co? Jaka to oszczędność?
Cukier, czyli węglowodany to przede wszystkim owoce, warzywa, pieczywo, etc..., a nie łyżka, czy dwie cukru.

Nalewka

postów: 50

06.06.2011 11:00

Jasne, szkoda tylko że kosztuje jak - zachowując wszelkie proporcje - kamienie szlachetne...

Jeśli jednak mamy przymus, z powodów zdrowotnych z diety wpada nam cukier buraczany, czy trzcinowy, czy jakikolwiek inny, wtedy zostaje nam miód (dla tych, kto nie uczulony) i ten właśnie drogi jak nieszczęście ksylitol (słodziki są be...).

Dziwnym trafem jednak, kiedy jestem na ścisłej diecie, przechodzi mi cała ochota na słodycze... (ksylitol kupiłam, spróbowałam, słodki, nie pachnie liśćmi, lekko się zbryla, czyli chłonie wilgoć z powietrza, może być, ale pół kilo mam od pół roku, nie używam żadnego cukru :))

Łyżka

postów: 1

17.10.2010 16:47

Do słodzenia kawy, herbaty i wypieków... no, właściwie do słodzenia wszystkiego co słodyczy wymaga używam ksylitolu. Jest to naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy. Ma o 40% mniej kalorii niż cukier, nie powoduje skoków insuliny (ważne dla cukrzyków), nie robi spustoszenia w uzębieniu jak cukier ;) (wręcz zapobiega próchnicy, leczy małe ubytki, duże utwardza), zwiększa wchłanianie witamin i minerałów, spowalnia proces starzenia... Na: http://www.ksylitol.com. można przeczytać więcej.