Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Książki co prawda nie kucharskie, ale ...

Piotr@

postów: 6

06.02.2010 21:56

jaj mam małą kolekcję książek ...gorąco polecam ,,sliver spoon" oraz wydawnictwo Larousse

MaxRedaktor

postów: 174

30.09.2009 21:50

Wszystko o komisarzu Montalabno, pióra Andrea Camilleri. Montalbano jest sycylijskim komisarzem policji i znanym smakoszem. W książce pojawia się sporo opisów dań, jednak bez żadnych szczegółowych przepisów.

escoffier-ka

postów: 12

26.09.2009 17:51

Oczywiscie, na pierwszym miejscu ksiazka Laury Esquivel
'Like water for chocolate' (Jak woda do czekolady).
- romans z przepisami kulinarnymi z samego serca Meksyku
(prawdziwymi) - co najmniej 12 smakowitych dan, no i ta czekolada....
Nastepnie Lily Prior ''La Cuccina'''- z przepisami ''prostej''kuchni wloskiej np. Timbalo - danie w ktorym sa skoncentrowane smaki i tradycje sycilijskiej kuchni arystoktatycznej. Pierwszy raz ktos pisal o jedzeniu tak erotycznie (w pozytywym tego slowa znaczeniu).
Niestety nie wiem czy ktoras z tych ksiazek jest dostepna po polsku (zadna nie dala podstaw do filmu)
Ale jesli jest zaintersowanie - moge potlumaczyc.

Treska

postów: 161

22.09.2009 08:54

Otóż to :)

Jako pierwszą wpiszę powieść Fannie Flagg, pt. "Smażone zielone pomidory". Piękna rzecz, naprawdę.

Kuchnia przewija się tam w tle cały czas. Nie jako główny bohater, ale jak to w życiu ;)

Oto oryginalny przepis na tytułowe smażone zielone pomidory:
"1 średni zielony pomidor na osobę
tłuszcz z bekonu
pieprz
sól
biała mąka kukurydziana

Pokrój pomidory na plastry o grubości ok. 0,5 cm, posyp je solą i pieprzem, a potem obtocz z obu stron w mące. W dużej rynience podgrzej tyle bekonu, by przykrył dno i smaż pomidory, aż się lekko zrumienią."

Swoją drogą, dżem z zielonych pomidorów jest bardzo smaczny. W przetworach domowych podam dwa przepisy na to "cudo" :)

A Wy macie jakieś swoje ulubione książki, nie stricte kulinarne, w których zaciekawił Was jakiś przepis ?