Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Kozi ser

SerafinEwa

postów: 24

22.12.2016 06:50

Sama też uwielbiam śmietankowy smak serka koziego chavroux. Świetnie komponuje się nie tylko z owocami morza, ale też kurczakiem czy warzywami, idealny do faszerowania papryki :) Warto tutaj powiedzieć, że jest on prawdziwą skarbnicą witamin, kwasu foliowego czy też wapnia i na pewno warto włączyć go do diety.

kuchareczka2

postów: 2

25.05.2016 23:36

Bardzo dobry jest ten francuski ser kozi chavroux, jest wyjątkowo delikatny, taki śmietankowy smak ma. Mój ulubiony! :) Pełen wartościowych składników, a do tego zrobiony w 100% z koziego mleka. Idealny do kanapek, przekąsek, a nawet do potraw na ciepło. Ostatnio robiłam z nim krewetki w kozim serze wyszło przepysznie:)

Katrin3783

postów: 5

08.03.2012 23:45

Duży wybór serów kozich zgrodowych i nie tylko mają na Koszykowej 20 w Warszawie. Sery pochodzą z małych gospodarstw. Z marketów nie polecam duzo chemi i syfu w serach...Jak się czyta skład to same E coś tam...:-(

hotcurry

postów: 13

05.10.2011 20:55

Witam,
mi się dość często zdarza kupować sery kozie (uwielbiam) w Auchan. Nie narzekałam jak dotąd na wybór. Bakłażan zapiekany z roladką kozią ziołową i papryką, mhmmm.

Katrin3783

postów: 5

04.10.2011 20:23

Bardzo dobre sery kozie mają w Wasz Sklep na ul. Koszykowej 20 w Warszawie. Są tam rolady pleśniowe kozie, sery kozie dojrzewające, twarozki a nawet masło kozie...

migotka333

postów: 1184

17.08.2009 14:10

dzięki za pomoc :-)
przy najbliższej okazji rozejrze sie w Bomi.
A Tesco (mam do niego blisko) się w tym temacie rozwija....coraz więcej mają produktów bardziej "exlusiv"
:-)

jacek1f

postów: 2296

13.08.2009 14:51

ja bym uzyl twarozkowego twardego - sa takie roladki - nie za drogi, z Polski, bo szkoda francuskich drozszych nie do salaty ale do pieczenia.

Niebylem nigdy w Tesco, wiec wiecej nie umiem pomoc:-(.

migotka333

postów: 1184

13.08.2009 11:48

Jacku1f, jaki ser kozi polecasz do tart ? oczywiście dostępny np. w Tesco
Chcę zrobić taką tartę, jakw Kuchnia jak życie (z Kornwalii)
:-)
ze smażoną cebulą... babeczka używała nie starkowanego, to chyba jakiś twarożkowy, bo rozkruszała po wierzchu
:-)

migotka333

postów: 1184

13.08.2009 11:43

w Preferencji Smaku, mamy zaczęty już temat Sklepy z Delikatesami - godne polecenia...wpisz tam ten adres
:-)

boa45

postów: 2

12.08.2009 00:04

żeby zabić stereotypy, polecam przetwory z koziego mleka, jogurty, sery i twarogi polskiej firmy " Kozolandia", istniejaca gdzies tam koło Wroclawia, przypadkowo kupiłam kilka we wrocławskim " EPI" i byłam zaskoczona brakiem jakiegokolwiem nie przyjemnego zapachu czy smaku, no a smaaaak palce lizać. Później znalazłam ich na stronie www.kozolandia.eu
Polecam

jacek1f

postów: 2296

04.08.2009 18:33

Kropiaku, moze zajrzyj do lepszych budek warzywnych, jak maj tzw eko to tam powinny byc lokalnie wyrabiane sery - miekkie i twrde.
Na Żoliborku jest pełno...:-)

kropiak

postów: 60

03.08.2009 17:50

Witaj Jacku :)
Sery mi nie zaszkodziły, ani nic innego też nie :) Byłam ostatnio zajęta, a ponieważ na kuchni.tv same powtórki, rzadko oglądam i na forum też nie zaglądam. Dziś zajrzałam, żeby sprawdzić, czy mój profil istnieje, bo dawno się nie logowałam...
Przyznam, że z tymi serami nie idzie mi tak jak się spodziewałam, zakupiłam kilka razy ten do smarwania, bo jakoś nie mogę znaleźć innych w moim pobliskim markecie, choć wiem, że powinny tam być!
Pozdrawiam :)

jacek1f

postów: 2296

22.07.2009 11:46

Kropiaku, jak serowa droga życia przebiega? Chyba Ci nie zaszkodziły sery lub co innego...?
:-)

kropiak

postów: 60

26.06.2009 05:33

Dziękuję :)

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 23:07

nieustające - smacznego!

kropiak

postów: 60

25.06.2009 21:53

Już się dzielę. Serek do smarowania przypadł mi do smaku, nawet mi się wydaje, ze jednak kiedyś już jadłam, widocznie nieświadomie. Niestety innych kozich u mnie w osiedlowym nie ma, a do marketów rzadko ostatnio zaglądam, więc jeszcze nie miałam szansy spróbować. Nadrobię przy najbliższej okazji.
Pozdrawiam :)

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 08:52

Kropiaku - podziel sie wrazeniami:-)

jacek1f

postów: 2296

06.06.2009 17:34

Nie przejmuj się. kozie sery nie śmierdza nigdy tak jak krowiaki:-)
Twarożki w ogóle.
Inne maja charakterystyczny zapach, ktory mozna lubi lub nie, ale nie jest to amoniakowy zapach dojrzewajacych krowich plesniakow lub niebieskich.

Smacznego i powolutku odkrywaj!

kropiak

postów: 60

06.06.2009 16:40

Cóż, na razie kupiłam serek kozi do smarowania, zgodnie z sugestią Jacka, i mam zamiar nie dać się zrazić różnym niepochlebnym opiniom o wytworach z koziego mleka. Jutro wypróbuję :)

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 21:14

Nie przepadam za kozim serem.Smierdziuch okropny.Kiedys pilam mleko kozie,to lepsze,ale sery - fuj.
Lubie sery - lubie i plesniowe.Kiedys jeden ser Lion - we Francji , tak straszliwie smierdzial,ze zakopalam go w ogrodzie.Dostalam tego smierdziela na talerzu,do zjedzenia.Z daleka smierdzial,podziekowalam i powiedzialam ze pozniej zjem.Schowalam do lodowki,zapomnialam o nim wieczorem. Dopiero rano,jak otworzylam drzwi lodowki, malo nie osiwialam.Reka mi smierdziala caly dzien.Omijalam ten ser,jak moglam.Wracalam do domu,szykowali mi kanapki.Prosilam, tylko bez sera.Jak wyjmowali moja torbe i walizke z bagaznika,dolecial mnie smrod.Musialam z tym serem jechac.W autokarze,powiedziala po wejsciu Dzien dobry - a potem . Informuje,ze jak cos bedzie smierdzialo,to bedzie to moj ser.Nie chcialam ale mi wlozyli.Bylo tam kilkoro Polakow,ktorzy natychmiast zaczeli wachac swoje torby.Najgorsze, ze zjadlam jedna czy dwie kanapki,bo nie mialam niczego innego..Nos zatkalam.W smaku nie bylo zle,ale zapach.Potem zrobilam zakupy na pierwszym postoju,a w Belgi lepsze zaopatrzenie.Ser mialam i w walizce.Taksowkarz zzielenial,jak wkladal walizke do bagaznika.Ciuchy smierdzialy ze 2 tygodnie,codziennie pralam i wietrzylam.Do tej pory pamietam i rozpoznam zapach.

jacek1f

postów: 2296

03.06.2009 16:58

:-) i fajnie..

a tu mini sciaga - nie chodzi o sklep/y
ale o wizualizacje:-)

http://www .hipernet24.pl/se.php?sw=kozi

i jeszcze
SER KOZI SAINT-LOUP

kropiak

postów: 60

03.06.2009 16:47

Bardzo dziękuję za odzew! Cieszę się, że znalazłam to forum, zawsze można tu liczyć na konstruktywne odpowiedzi :)
Pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

03.06.2009 11:38

Kropiaku juz pomagam, jak umiem:

1. początek - delikatne serki kozie do smarowania pieczywa, pod kanapki, zamiast małsa. Maja delikatny smak, że tak powiem, wprowadzający:-)
Jak zasmakuja, to idziemy dalej:-)))

Polecam takie podstawowe, któesz pewnie widujesz na każdych zakupach: Chevrefin - czerwono-białe pudełeczka różniaste wielkością z białą kózką.

2. krok dalej - dobry wybór sałat plus rukola plus roszponka, troszke orzechów i balsamiko, oliwa - i kupujesz takie malutkie krążki koziego dojrzewającego serka - w opakowaniu 4 lub 6 krażków.
Na miks sałat kładziesz serki kozie wczesniej zgrillowane, lub choćby zagrzane na patelni. (leepiej w piekarniku pod grill podstawic na 4-5 minut.) Na to dressing plus chrupiąca bagieta plus kielich dobrego wyraźnego czerwonego wina, mmmm mmmmm

3. teraz otwiera się świat kozich seró:
- dojrzewających z Francji;
- twarożków i serków polskich;
- twardych serów kozich "żółtych" - mocne i charakterystyczne - dla amatorów, czasem:-)

Smacznego!

migotka333

postów: 1184

03.06.2009 11:15

osobiście mam awersję do koziego nabiału (z czasu wczesnego mojego macierzyństwa). Synek miał alergie na mleko krowie/sojowe i zostało tylko kozie. Więc dzielnie piłam i jadłam sery z mleka koziego :-)

kropiak

postów: 60

02.06.2009 20:43

Witam i proszę o fachową poradę :) Wstyd się przyznać, ale nie wiem NIC o kozim serze / serach, a chciałabym spróbować. Mieszkam w Warszawie, więc domyślam się, że zakup nie będzie problemem, tylko proszę o radę na co zwrócić uwagę, gdzie najlepiej kupić i jakie są rodzaje.
Pozdrawiam