Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Kebab

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:21

Jeszcze nigdy nie robiłam kebaba, proszę o rade co zrobić aby był smaczny ..?
Jakie sosy do niego, kupne czy samorobne..??????
Co polecacie.?

ciasto_marchewkowe

postów: 25

08.09.2011 14:51

pezot napisała 07.09.2011 23:35:
czy ktoś ma jakiś inny przepis na sos do kebaba ? I jakie przyprawy należy połączyć żeby uzyskać smak najbardziej zbliżony do tego w knajpach ? ;)

http://sites.google.com/site/7770news
ja robię taki oto, prosty sosik:
łącze majonez z łyżką śmietany i ketchupem, dodaję sól, pieprz, czosnek i szczyptę papryki mielonej ostrej i zawsze wychodzi idealny!

pezot

postów: 1

07.09.2011 23:35

czy ktoś ma jakiś inny przepis na sos do kebaba ? I jakie przyprawy należy połączyć żeby uzyskać smak najbardziej zbliżony do tego w knajpach ? ;)

http://sites.google.com/site/7770news

julka9837

postów: 23

02.08.2011 20:16

Tak co kto lubi. Jeszcze w sprawie przypraw mówisz że niestety przyprawy z paczki pocieszę Cię że nie zawsze wszystko uda się zrobić świeże. (To moja opinia)

magnolia

postów: 61

05.05.2011 12:06

Ja zawsze podaję w chlebku pita. Z tym, że robię go sama, bo te sklepowe jakoś nieprzyjemnie pachną.

Yarpen_Zirgin

postów: 5

03.05.2011 20:03

Co kto lubi. Nam, czyli żonie i mnie, podoba się właśnie z tak smażonymi ziemniakami, jak podałem w przepisie.

anulka7

postów: 121

28.04.2011 23:01

wydaje mi się,ze taki kebabik by lepiej smakował z własnej roboty frytkami niż z ziemniakami ale to moja opinia:)

Yarpen_Zirgin

postów: 5

28.04.2011 19:52

Mój prywatny przepis, będący niewielką kompilacją kilku różnych, na takiego niby kebaba. Niestety, na gotowej przyprawie...

Proporcje na dwie osoby dobrane tak, aby się dobrze najeść.

Składniki:

0,5 kg filetu z indyka lub kurczaka
1 kg ziemniaków
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
ketchup pikantny
czosnek (suszony lub świeży)
przyprawa do gyrosa
zioła prowansalskie
sól
olej

Mięso i ziemniaki:

5 łyżek oleju mieszamy z łyżeczka przyprawy do gyrosa. Mieso kroimy na małe kawałki i wrzycamy do przygotowanej "marynaty", a potem odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na plastry grubości 0,5 cm. Mięso i ziemniaki smażymy na osobnych patelniach. Ziemniaki pod koniec smażenia, jak już będą mniękie, posypujemy ziołami prowansalskimi według własnegu uznania i solimy. Mięso solimy jak kto woli - ja solę częściowo na początku, a potem dosalam do smaku na koniec smażenia.

Sos:

Majonez rozcieramy w kubku na gładką masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie ketchup i czosnek do smaku.

Podajemy z surówką, którą uznajemy za ulubioną.

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.04.2011 19:53