Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ KASZTANY JADALNE

Hestia Q-34

postów: 419

12.12.2010 17:24

Koszyczki z ciasta philo wypelnione nadzieniem z kasztanami.
Nie znam nazwiska autora przepisu.

Na koszyczki: 10 platow ciasta philo

Kazdy posmarwany stopionym maslem plat skladaj na trzy,wykrawaj kwadraty
10x10cm, piecz na zloto - 7-8min
na odwrocnych dnem do gory i posmarowanych maslem pudingowych foremkach.

Nadzienie:

150g wedzonego boczku pokrojonego w kostke
12 ugtowanych kasztanow drobno pokrojonych
sok i skorka z 1 cytryny
225g brukselki pokrojonej w cienkie krazki.

Usmaz boczek.dodaj brukselke.Dus ,az zmiekna.dodaj sok i skorke
z cytryny i pokrojone kasztany.Dopraw sola i pieprzem do smaku.
Podaj do filetu lub dziczyzny.

kamil

postów: 283

27.11.2010 17:17

Hestia Q-34 napisała 26.11.2010 14:17:
Moze ktos ma ciekawy,wyprobowany przepis na nadzienie kasztanowe do mies
i ptactwa? Dodam jeszcze,ze na nadzienie bardziej mi odpowiada miazsz gotowanych kasztanow niz prazonych.Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Ja polecam po prostu: ugotowane kasztany, następnie rozarte na puree. Do tego dobry, ostry ser, np. gruyere (można już kupić polski, jak nie to angielski, ale drogi jest). Jak ktoś nie ma dostępu, to niech kupi jakiś polski ser, ale o wyrazistym smaku i ostry: tylżycki, gouda. Na nadzienie to się nadaje średnio, bo jest zbyt suche. Ale można podać takie puree jako dodatek do mięs.
Jak ktoś chce nadziewać takim puree, to ja to kiedyś robiłem. Ale nie indyka, tylko kurczaka. Do puree dodałem odrobinę bulionu, żeby było rzadsze i masło.

Hestia Q-34

postów: 419

26.11.2010 19:00

Ursi,to nadzienie o ktorym piszesz znam.Jest dosc smaczne.Inne,ktore robilam, to
z zurawina suszona i kasztanami,jest naprawde dobre.Myslalam,ze moze ktos ma
w starych zapiskach jakies orginalne przepisy z dawnych czasow.
Ursi,dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

ursi5

postów: 219

26.11.2010 16:32

Znalazłam taki przepis: morelowo-kasztanowe nadzienie do indyka. Można odszukać w google.

Hestia Q-34

postów: 419

26.11.2010 14:17

Moze ktos ma ciekawy,wyprobowany przepis na nadzienie kasztanowe do mies
i ptactwa? Dodam jeszcze,ze na nadzienie bardziej mi odpowiada miazsz gotowanych kasztanow niz prazonych.Z gory dziekuje.
Pozdrawiam