Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Karp Wigilijny

buba

postów: 56

05.09.2007 23:41

No tak, w Zakopanem śnieg, więc przepis całkiem a propos...Mała modyfikacja--można karpia nie kroić, to raz, a dwa--zamiast pieczarek wziąć pokrojone suszone, uprzednio namoczone grzyby--będzie bardziej wigilijnie. Trzy--przez ostatnie 15 minut piec bez przykrycia, żeby powstała skórka. Cztery--dodac parę ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe. Pięc--wszystkie te smakowitości (ale bez ziemniaków) włożyć do środka rybki.

Beata B.

postów: 1

04.09.2007 16:15

składniki:
Karp (oczyszczony, bez głowy) pokrojony w dzwonki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, cebula pokrojona w półkoła, pieczarki pokrojone w większe kawałki, sól , pieprz, cytryna, masło.
Karpia pokrojonego ułożyć w brytfance (na kształt całego karpia), uładając go solić i pieprzyć każdą część. Następnie wycisnąć cytrynę na karpia. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie w środek karpia włożyć kawałek masłą, a wokół karpia na przemian układać ziemniaki (soląc je), cebula, pieczarki (lekko soląc i pieprząc) aż do całkowitego przykrycia karpia. na wierzch też włożyć kawałek masła. brytfankę zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika. piec w temp . 180 stopni C ok. 45min do godziny.
Smacznego