Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

co sieje na dzialce >

A co z przycinaniem drzewek owocowych? Niektórzy mówią, że najlepiej na jesień...

B.Sadowska80, 18.10.2017 | czytaj dalej


Produkty bez laktozy >

Sprawdźcie koniecznie na tej stronie, bo tam mają bardzo dużo produktów i...

B.Sadowska80, 18.10.2017 | czytaj dalej


Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Przy atopowym zapaleniu skóry można?http://notariusz-guckler.pl/

justdobosz21, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29949
najnowszy wpis: 18.10.2017 13:08

Mamy 27173 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Karp Wigilijny

buba

postów: 56

05.09.2007 23:41

No tak, w Zakopanem śnieg, więc przepis całkiem a propos...Mała modyfikacja--można karpia nie kroić, to raz, a dwa--zamiast pieczarek wziąć pokrojone suszone, uprzednio namoczone grzyby--będzie bardziej wigilijnie. Trzy--przez ostatnie 15 minut piec bez przykrycia, żeby powstała skórka. Cztery--dodac parę ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe. Pięc--wszystkie te smakowitości (ale bez ziemniaków) włożyć do środka rybki.

Beata B.

postów: 1

04.09.2007 16:15

składniki:
Karp (oczyszczony, bez głowy) pokrojony w dzwonki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, cebula pokrojona w półkoła, pieczarki pokrojone w większe kawałki, sól , pieprz, cytryna, masło.
Karpia pokrojonego ułożyć w brytfance (na kształt całego karpia), uładając go solić i pieprzyć każdą część. Następnie wycisnąć cytrynę na karpia. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie w środek karpia włożyć kawałek masłą, a wokół karpia na przemian układać ziemniaki (soląc je), cebula, pieczarki (lekko soląc i pieprząc) aż do całkowitego przykrycia karpia. na wierzch też włożyć kawałek masła. brytfankę zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika. piec w temp . 180 stopni C ok. 45min do godziny.
Smacznego