Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Jeszcze jeden kalafior

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 16:31

A jak ladnie wyglada.Dodatkowo, mozna powymyslac pelno przepisow na farsz.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:19

ten sposób na kalafiora mi się bardzo podoba :-)

Ela LISA

postów: 1956

08.05.2009 19:18

Kalafior faszerowany.
Duzy kalafior,40 dag mielonego miesa.cebula posiekana drobno,jajko,4 lyzki tartej bulki,sol,pieprz,lyzka musztardy,

Kalafiora w calosci,zalac wrzaca woda,i pogotowac 10 min.
Mieso,wymieszac z pozostalymi skladnikami.
Mase wcisnac, pomiedzy podgotowane rozyczki kalafiora.
Zawinac w folie do pieczenia,tak zeby wszystko sie scisnelo.
Piec 40 min 180C . Podac pokrojonego na czastki,z maslem i buleczka,lub innym sosem.

Mase miesna,mozna roznie doprawiac,koperkiem,ziolami,itd.

Ela LISA

postów: 1956

06.05.2009 23:01

Jest taka bardzo smaczna salatka.Pani Krystyny Jandy.
Robie ja od wielu lat. Moja Siostra Magda,objadala sie nia kiedys z przyjemnoscia.Teraz tez ,chetnie ja jemy.

Salatka kalafiorowa.

Surowy kalafior,drobno posiekac,dodac drobno posiekane kolorowe papryki,i kukurydze z puszki.Dodac majonez , i wymieszc.Nie doprawiac ,ani sola ,ani pieprzem.

migotka333

postów: 1184

05.05.2009 20:41

KALAFIOROWA SAŁATKA Z ORZECHAMI

kalafior,
puszka kukurydzy,
garść rodzynek,
garść orzechów włoskich (łuskanych),
sos majonezowy;

Umyj kalafiora, podziel na różyczki. Sparz gorącą wodą. Przełóż do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie i odsącz. Kukurydzę i rodzynki oraz połamane orzechy dodaj do kalafiora. Wymieszaj. Polej gotowym sosem majonezowym (majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i ew. przypraw do smaku). Wymieszaj. Podawaj dobrze schłodzoną.

minutka

postów: 1250

05.05.2009 12:18

Latwe i szybkie:) Po prostu super.

swiezy kalafior na rozyczki
wyrob fetopodobny lub feta w kostke
kefir
rodzynki + spora garsc
czosnek roztarty
ewentualnie kukurydza lub groszek
pieprz bialy
Wszystko wymieszac i odstawic na ok. 15 minut, do przegryzienia smakow.

jacek1f

postów: 2296

05.05.2009 12:03

dobry śweiży mały kalafir z ogródka...

podzielimy na różyczki, takie na raz palcami do ust.
Na płaskim duzym talerzu robimy z pysznej musztardy dijońskiej z jogurtem sosik i rozprowadzamy warstwa. Na tym układamy różyczki surowego kalafiora.

do tego kieliszek białego wina.

mm mmm mmm mm

minutka

postów: 1250

05.05.2009 12:01

Mialam kiedys okazje jesc kalafior przygotowany przez Afganczyka. To bylo straszne przezycie. Kalafior byl ugotowany w wodzie z octem i olbrzymia iloscia pieprzu.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 10:32

Jest taki sposob,na smazenie owocow i ugotowanych warzyw w ciescie bulgarskim. Robilam w tym ciescie wiele roznosci.
Zawsze na oko.

Do miseczki jajko,lub 2 zalezy ile mamy skladnikow do zamaczania. Do tego maka,jogurt naturalny,szczypta soli i troche proszku do pieczenia.W tym gestawym i ciagnacym lekko ciescie,moczymy co chcemy.Smazymy na goracym glebokim tluszczu. Podajemy z jakimis sosami.

marieta5

postów: 495

11.07.2007 22:12

Racja :D A ja akurat miałam ochotę na kawał mięcha ;))))))))))))))

gienia

postów: 128

11.07.2007 20:46

A ja tam kocham rozmaryn! Jestem od niego uzalezniona choc w mojej ostatniej zapiekance kalafiorowo- beszamelowej nie zrobil furory! Lepiej by smakowal z samymi ziemniaczkami. A co do miesa w zapiekance czy obok niej to chyba najlepiej sluchac swojego cialka czego akurat ono potrzebuje. W twoim wypadku Marieta dwoch cialek :-)

marieta5

postów: 495

11.07.2007 16:33

Zrobiłam dzisiaj - pyszności. Ziemniaczki zrobiłam tak jak Ty, tylko nie dodałam rozmarynu - bo nie lubię. A i oprócz podgotowanych kalafiora i ziemniaków, dodałam jeszcze, też podgotowane, brokuły i marchewkę. Polałam beszamelem, posypałam tartą Goudą, a gdy już wyjęłam z pod grila posypałam jeszcze sporą warstwą świeżej pietruchy. Wyszło pysznie, podałam jeszcze do tego na talerzu obok, mały kawałek mięsa, a ta zapiekanka zastąpiła mi tradycyjne ziemniaki i warzywa do obiadu.
PYCHOTA!

marieta5

postów: 495

10.07.2007 17:40

Może masz rację, no bo w piątki to ja mam zawsze problem co podać na obiad. Spróbuję więc na razie bez mięska.

gienia

postów: 128

10.07.2007 16:26

Jak dla mnie to absolutnie mozna dodac, wszystko co ci intuicja podpowiada. Choc ja czasem lubie odpoczac od miesa i kiedy do niego wracam bardziej mi smakuje (i nie tylko mieso).

marieta5

postów: 495

10.07.2007 13:16

gienia napisała 10.07.2007 08:52:
Ja bardzo lubie polaczenie sosu beszamelowego z kalafiorem, gdzie jedno podkresla lagodnosc i kremowosc drugiego. Ot! Takie monochromatyczne danko!

Wczoraj zrobilam wersje z zapiekanymi ziemniaczkami, tj:
1) ziemniaki pokroilam w polplasterki podgotowalam ok 4 min i zapieklam pod grillem w piekarniku obtoczone w oliwie i rozmarynie.
2) podgotowany kalafior do zapiekanki, ziemniaczki na i pomiedzy kalafiora i na to sos beszamalowy.

Proste i smaczne:)
A można jeszcze gdzieś tam wrzucić kawałki pieczonego kurczaka? Uwielbiam kurczaczka i czy tak można go gdzieś wpasować? A zapiekanka... jak to czytam, to mi ślinka cieknie :D naprawdę, od kiedy robię lasagne (Cheni) to już się rozsmakowałam w beszamelu....

Chenia

postów: 459

10.07.2007 12:04

Jak wpadnę w trans to robię zapiekanki niemal codziennie niestety...

gienia

postów: 128

10.07.2007 11:49

Oj tak! Tluczace, to fakt. Najlepsze wyjscie-robic rzadko. No i rzadko robione lepiej smakuja:)

gienia

postów: 128

10.07.2007 11:45

Hi hi! tak wlasnie zrobilam tzn posypalam serem (choc o tym nie nadmienilam). I zapieklam pod grilem zeby sie zazlocilo :-)))

Serdecznie pozdrawiam

Chenia

postów: 459

10.07.2007 11:10

Gieniu fajny pomysł, dodatkowo posypałabym wszystko serem i zapiekła do złotej skórki - pyszności, szkoda tylko, że takie tuczące...

gienia

postów: 128

10.07.2007 08:52

Ja bardzo lubie polaczenie sosu beszamelowego z kalafiorem, gdzie jedno podkresla lagodnosc i kremowosc drugiego. Ot! Takie monochromatyczne danko!

Wczoraj zrobilam wersje z zapiekanymi ziemniaczkami, tj:
1) ziemniaki pokroilam w polplasterki podgotowalam ok 4 min i zapieklam pod grillem w piekarniku obtoczone w oliwie i rozmarynie.
2) podgotowany kalafior do zapiekanki, ziemniaczki na i pomiedzy kalafiora i na to sos beszamalowy.

Proste i smaczne:)

marieta5

postów: 495

02.06.2007 00:56

Chyba wypróbuję.... ale zdecydowanie tego ugotowanego :) I nawet spróbuję ten sos z czosnkiem, tak. Najwyżej nie będzie mi smakować, zdarza się.... Ale nigdy nie próbowałam takiego połączenia, najwyższy czas!
I dzięki za przepis.

mozaika

postów: 58

02.06.2007 00:50

Surowy też jest bardzo dobry, ale ja wolę gotowanego. Mnie nic nie zabija - rzeczywiście moim zdaniem znakomicie uzupełnia delikatność kalafiora, ale jeśli ktoś nie lubi czosnku to wystarczy sama zielenina z jogurtem lub kefirem.

marieta5

postów: 495

01.06.2007 20:12

No marchewka i kalarepka ok, ale surowy kalafior. Szczerze, trochę się obawiam. Nie za twardy taki surowy? Chyba jednak wolę ugotowany - dla pewności.

buba

postów: 56

01.06.2007 00:37

mozna tez surowego kalafiora, podzielonego na rozyczki (oraz marchewke i kalarepke) maczac w takowym sosie. Nic nie zabije, ale bedzie piekny kontrast. Inna opcja to curry zamiast czosnku i listki kolendry plus sok z cytryny.

marieta5

postów: 495

31.05.2007 23:58

Nigdy nie próbowałam tak podawać kalafiora. Trochę się boję tego połączenia warzywka z sosem z dodatkiem czosnku. Nie zabije to delikatnego smaku kalafiorka??

mozaika

postów: 58

31.05.2007 18:32

Kalafiora gotujemy w całości. Ugotowanego wykładamy na talerz do ostygnięcia. Potem polewamy sosem zrobionym z jogurtu, dużej ilości drobno posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek) oraz czosnku i soli do smaku. Sos ma być dość gęsty. Resztę sosu podajemy w naczyni, tak, żeby każdy mógł sobie jeszcze dodać
:D
Smacznego!