Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ jak gotować szparagi?

Magief

postów: 1

22.05.2012 16:02

Ja preferuję szparagi gotowane ok. 10min. na parze, lub grillowane. Dzięki temu smak "nie ucieka" do wody.

jacek1f

postów: 2296

16.05.2012 11:43

1. Szparagi są lekko gorzkie, taka ich uroda - białe.
Zielone są łagodne i nie spotkałem gorzkich, jakkolwiek przyrządzanych.

2. Ale im starsze, tym bardziej gorzkie - powinny miec najlepiej 6-12 godzin od zerwania, no... doba to maks.

3. Dodanie soli, cukru i paru kropel soku z cytryny do gotowania szparagów pomafga redukować gorzkość prawie do cna.

rewka

postów: 4

16.05.2012 01:34

ale skąd bierze się gorzki smak w szparagach? czy jest to wina zbierania czy gotowania? wyszły delikatne i pyszne ale strasznie gorzkie :(

bon vivant

postów: 6

15.05.2012 20:52

Z czystym sumieniem i wielkim apetytem na kolejną porcję polecam zupę-krem z białych szparagów, którą dzisiaj przygotowałam zainspirowana pewnym przepisem, nieco przeze mnie zmodyfikowanym.
Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Dodać drobno pokrojoną cebulę, oprószyć solą i smażyć przez około 7 minut na małym ogniu. W między czasie pokroić 2 duże ziemniaki. Do cebuli dodać łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę świeżego startego imbiru oraz gałązkę świeżego tymianku. Wymieszać i pozostawić na kilkanaście sekund. Dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 5 minut.
Szparagi umyć, obrać i odciąć końcówki (3-4 cm). Pokroić na drobne plasterki ( główki szparagów ugotować osobno na parze) wrzucić do garnka z ziemniakami. Wymieszać i dusić około 5 minut. Wlać 250 ml mleczka kokosowego, 250 ml mleka krowiego oraz pół szklanki wody tak aby przykryć warzywa. Dodać bulion. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Zupę przetrzeć przez sito aby pozbyć się łykowatych części szparagów. Wlać do talerzy. Udekorować ugotowanymi główkami szparagów, gałązką tymianku. Do tego koniecznie podać grzanki, zrobione na maśle!

footrona

postów: 1

15.05.2012 11:37

przede wszystki zalezy czy białe czy zielone. białe gotują się krócej, a zielone wychodzą bardzo dobre gdy upieczemy je na grillu. Czasami chodzę na akademie kulinarne do Kurta Schellera, on je całe po prostu wrzuca do wody - zanim zacznie je gotować, wcześniej się chwile w niej moczą, i gotuje aż do miękkości, sprawdzając co jakiś czas, czy są już dobre.

aga.m

postów: 3

14.05.2012 14:59

Można też upiec na blasze,lekko skropione oliwą około - 20min./temp.180C

MaxRedaktor

postów: 174

14.05.2012 10:55

Przede wszystkim trzeba znaleźć takie, które nie są przerośnięte. Co do gotowania, to wkładasz je pionowo do wrzątku (tak aby główki wystawały ponad wodę), dodajesz odrobinę soli i cukru (można wrzucić też np. ząbek czosnku, plaster cytryny) i gotujesz je od 6 do 10 minut.

rewka

postów: 4

14.05.2012 09:31

jak wybrac dobre szparagi i ugotowac by nie wyszły gorzkie?