Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26976 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ JACQUES PEPIN: NOWE DANIA NA SZYBKO

więcej >>

Ankarol

postów: 39

30.06.2010 09:30

W skrócie można by powiedzieć, NORMALNA KUCHNIA

MrGrill.pl

postów: 1

30.01.2010 04:57

Cala serie Pepina (26 odcinkow, kazdy prawie pol godziny) "More fast food my way" mozna zobaczyc w oryginale na YouTube.

Pepin to bardzo ciekawy facet, kucharz nieomal od urodzenia (jego matka, zeby utrzymac rodzine, zalozyla tuz po wojnie restauracje w okolicach Lyonu), pracowal w slawnych restauracjach w Paryzu, byl kucharzem prezydenta de Gaulle'a. Po przyjezdzie do Stanow zaslynal przede wszystkim jako popularyzator kuchni francuskiej i nauczyciel w szkolach kulinarnych, jest autorem blisko 20 ksiazek. Przyjaznil sie i powielokroc wystepowal w TV ze slawna Julia Child, o ktorej zreszta wspomina czesto i w tym najnowszym cyklu (n.p. "Taste it, skosztuj, zawsze skosztuj - powtarzala mi Julia").

Przeczytalem szereg ksiazek Pepina, rowniez jego autobiografie, chetnie podyskutuje o jego stylu i przepisach.

Prosze pamietac, ze to jest dosc odrebna kuchnia, juz nie francuska, ani nie typowo amerykanska, wiele skladnikow rozni sie od tego, co mozna kupic u nas, moga nie pasowac miary i wagi jak rowniez czas gotowania czy pieczenia.

Zreszta - moim zdaniem - wszystkie ksiazki lucharskie i programy tv trzeba traktowac jako inspiracje, a nie jako absolutna recepte do przestrzegania. Jacques sam wspomina o tym bardzo czesto w swych programach. Polecam!

meduza72

postów: 1

29.01.2010 19:13

Jestem nowym abonentem C+, zdecydowałem się na wykupienie pakietu głównie ze względu na kanał Kuchnia tv. Po obejrzeniu wielu, wielu kulinarnych programów, polskich i zagranicznych stwierdziłem (jak na razie), że pan Jacques Pepin swoim spokojem i profesjonalizmem wywarł na mnie jak najlepsze wrażenie. Przede wszystkim tym, że "nie skacze" i "nie biega" po kuchni- studiu, co ma miejsce w programach prowadzonych przez o wiele młodszych prezenterów (kucharzy?), a jest strasznie denerwujące dla mnie jako widza. Słowotok i tempo iście wyścigowe, stały się znakami naszych czasów, więc przyjemnie jest obejrzeć program pana Jacquesa.
P.S.
Uważam za wyjątkowo odpychające, sztuczne, wręcz hiperpoprawne używanie chirurgicznych rękawiczek w trakcie przyrządzania potraw w cywilizowanych warunkach, na szczęście rzadkie w programach kulinarnych. Oczywiście można dyskutować na temat "cywilizowanych warunków", tym niemniej jestem ciekaw opinii forumowiczów na ten temat

Ela LISA

postów: 1956

17.01.2010 10:25

Wiek kucharza, nie ma znaczenia.
Kazdy z nas, ma swoj smak. Dlatego ,jak jakis przepis, nie jest zbyt udany, to osoba z doswiadczeniem,czyli gotujaca, moze sprobowac go poprawic. Doprawic inaczej, albo zastanowic sie, co zmienic zeby. byl lepszy. Inna sprawa, ze niektore przepisy, (nie pisze tu o Jacquesie Pepinie,) sa takie, ze czasami nie chce sie do nich wrocic. On pewnie tez ma takie malo udane potrawy.Jak kazdy.

creazy chef

postów: 44

15.01.2010 10:04

witam,tu się z tobą nie zgodzę Daromir,myślę a nawet wiem że wiek w pracy kucharza nie gra roli(nie mówię o szybkości) wiek chodzi mi o doświadczenie ja z uwagą oglądam wiele programów Jacques Pepin i jest to jeden z moich ulubionych kucharzy,jest naprawdę utalentowany,ma za sobą bardzo duże doświadczenie zawodowe i to jest dla mnie najważniejsze.Chciałbym dożyć jego wieku i móc pracować ZAWODOWO,lecz to chyba nie możliwe.Nie znam kucharza który ma emeryturę i wciąż pracuje???myślę że doświadczenie jest w tej pracy najważniejsze i możemy od takich ludzi tylko się uczyć...
Myśle że twoja teściowa nie jest zawodową kucharką???,jeśli wiesz o co mi chodzi.

Daromir

postów: 1

14.01.2010 20:00

Dziś zrobiłem sobie gulasz na szybko z 9 odcinka.
Muszę powiedzieć, że zupełnie nic ciekawego.
Jak oglądałem, to miałem wątpliwości co do smaków potraw przedstawianych przez Jacques'a. Być może kiedyś był dobry, ale wiek robi swoje. Dokładnie tak samo stało się z moją teściową. Niby robi, jak sama mówi, tak samo jak kiedyś, to smak zupełnie inny niż kiedyś. Ale skusiłem sie z powodu szybkości robienia potraw.
Na razie kucha. Chyba tylko niektóre przepisy są dobre. Ale chyba to loteria.
Notomiast jak zrobiłem sos bolognese według Jamiego, to wyszło rewelacyjnie. Dodałem tylko do jego przepisu marchewkę i seler naciowy.

piani

postów: 54

21.09.2009 23:17

Widac perfekcje, te lekkosc u niemal 80-latka, taka maja tylko mistrzowie.

PS. Trafilam na informacje ze J.Pepin byl kucharzem Chalresa de Gaullea, a potem takze Kennedych.

MarcinO

postów: 415

11.08.2009 22:37

nie ma sprawy, cała przyjemność po mojej stronie:)

minutka

postów: 1250

11.08.2009 21:21

Marcinie, bardzo dziękuję :-) Na razie "jadę" na mobilnym internecie, więc takie strony otwierają się dość długo. Poczekam na koniec urlopu i otworzę na stałym łączu. Jeszcze raz dziękuję.

MarcinO

postów: 415

11.08.2009 20:22

tu jest strona z przepisami z programu, ale na pierwszy rzut oka nie widzę tego o co pytasz:

http://www.kqed.org/w/ morefastfoodmyway/recipes.html

P.S. Właśnie ogarnąłem, że całe programy można oglądać w zakładce episodes, więc na pewno sobie poradzisz:) pozdrawiam

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.08.2009 20:43

minutka

postów: 1250

11.08.2009 19:57

Czy ktoś z Was zanotował może przepis na placek tybetański i może się nim podzielić? Nie oglądałam dokładnie, w kuchniotece nie ma, a placek może być zamiennikiem pieczywa, gdy tegoż zabraknie.

Ewik

postów: 13

28.07.2009 23:53

Wspaniały program, widać ze gotowanie to pasja.
Szkoda,ze nie ma numeracji odcinków przy przepisach.Chetnie pomogę o ile to możliwe:)

nikita666

postów: 370

17.07.2009 01:06

pod koniec programu jak bylo to przyjecie u Pepina to mowili ze podaja suflet kukurydziany, bylo go niezle widac, czy ktos zna przepis na cos takiego? nigdy nie jadlem a smakowicie wygladal

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 23:08

Szkoda, ze nie ma zbyt wielu takich programow.Tak wlasciwie, to znam tylko rodzine J.O i zone AWT.
Lubie osobiscie poznac (przez telewizje) osoby ktore lubie.
Pozniej ,jeszcze bardziej lubi sie takie osoby.

jacek1f

postów: 2296

16.07.2009 13:43

tez ogladalem ten odcinek z zaprtym tchem, to dopiero POSTAĆ, ten skroomniaczek...

Rewelacyjny!

A i historia zywoata niezla.

MarcinO

postów: 415

16.07.2009 13:42

kilkanaście minut temu, obejrzałem sobie Jacquesa w programie "Do stołu zaprasza...". Widziałem kilka programów z tego cyklu, ale właśnie program z Pepinem zrobił na mnie największe wrażenie. Ta jego skromność kontrastująca z pasją do gotowania w oczach jest niewyobrażalna. Fajnie, że za pośrednictwem takich programów możemy poznać jeszcze lepiej swoich ulubieńców. Happy cooking!:)

KATARZYNKA

postów: 760

16.07.2009 11:05

I tej formy rehabilitacji nie zamierzam zaniedbywać. :-)))

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 19:49

No to się musisz teraz rehabilitowac np przy ogladaniu Pepina :-)

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 19:38

Ne szczęście już nie. :-D W przeciwnym wypadku chyba bym oszalała z tym gipsem w panującej teraz temperaturze.
Ale niestety nodze do pełnej sprawności to jeszcze trochę brakuje. :-(

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 17:05

I mega fajną siostre z Kreskowa.Masz jeszcze gipsa :-)

nikita666

postów: 370

15.07.2009 11:57

wow admin nic tu nie napisal, rzekomo rozmowa o ziolach jest nie ma temat, za to tu nasze wpisy sa tylko o Pepenie? Hehe zalosny gosc...

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 11:22

snoozy napisał 14.07.2009 14:45:
Dla Ciebie wszystko zawsze i wszędzie :-)
nikita666 napisał 14.07.2009 14:49:
coz za deklaracja :) ;p
Tak to właśnie jest jak się ma takiego fajnego, wielgachnego i kochanego brata. :-)))
Buziaki chłopaki. :-D

snoozy

postów: 2419

14.07.2009 15:35

Ja też :-)

nikita666

postów: 370

14.07.2009 14:49

coz za deklaracja :) ;p

ja dzis tez sobie ogladne...

snoozy

postów: 2419

14.07.2009 14:45

Dla Ciebie wszystko zawsze i wszędzie :-)

KATARZYNKA

postów: 760

14.07.2009 12:03

Jednak oglądałam wczoraj. Rewelacyjny. Chyba dzisiaj obejrzę powtórkę. :-) Swoją drogą jeszcze raz dzięki chłopaki: Nikito - Tobie za zwrócenie mojej uwagi na ten program, Snoozy - za zaproponowanie bardziej dogodnych godzin emisji. :-)))

Ela LISA

postów: 1956

13.07.2009 12:50

Wiesz, gotujacy wiedza kim jest. Ogladamy rozne programy, i ogladalismy jeszcze dlugo przed tym,zanim powstala TV KUCHNIA - ukoronowanie marzen o takim cudownym kanale.
W innych programach,przewijali sie inni kucharze,podawali przepisy przyjaciol, po fachu.Malo jest o nim informacji, szkoda ze nie ma ksiazek. To swietny kucharz i czlowiek.

nikita666

postów: 370

13.07.2009 10:18

Po za kuchnia.tv, ktora oglada pewnie garstka osob malo kto w Polsce wie o Pepinie dlatego moze byc problem.

Ela LISA

postów: 1956

13.07.2009 08:23

Jego ksiazke bardzo chetnie kupie.Moze kiedys sie pojawi.Tak jak inne, innych swietnych kucharzy.

snoozy

postów: 2419

13.07.2009 07:39

A mnie się wydaje,że realne.Widac wzmożone zainteresowanie Pepinem.Myśle,że pojawią się też jego książki

nikita666

postów: 370

12.07.2009 22:54

jednak ogladalem dzis bo ciezko byloby mi czekac do wtorku

coz...

CUDO - to byl najlepszy program w historii polskiej telewizji

30 minut czegos niesamowitego... balsam na dusze. Ten czlowiek jest wielki, niesamowity.

Nie wiedzialem o tym wypadku, na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo, za to Pepin - Malarz?! SZOK, piekne to jest, ten czlowiek ma mase talentow, bije od niego taka pozytywna energia ze to jest nie do opisania.

Niesamwoity program, niesamowity kucharz i czlowiek. Szkoda tylko ze ma juz tyle lat... oby zyl 200 lat i oby zrobil jeszcze kilka programow..

Bardzo chcialbym tez dostac kiedys w polsce jego autobiografie ale pewnie to nierealne a szkoda.

MISTRZ!

nikita666

postów: 370

12.07.2009 11:41

heh no tak dla Was to lepsze godziny, ja wole noc i tak mi sie odruchowo napisalo, faktycznie jest nie tylko we wtorek.

snoozy

postów: 2419

12.07.2009 08:43

Wole obejrzec w niedziele o 22.30 lub w poniedziałen o 20.30.W nocy to ja śpie :-)

KATARZYNKA

postów: 760

11.07.2009 20:15

Super! Dzięki za info Nikito. :-) Już nastawiłam sobie budzik i przypominajkę. Gdyby nie Ty, to chyba mi to umknęło. Później byłabym niepocieszona, że to przegapiłam, bo JP po prostu ubóstwiam. :-D

nikita666

postów: 370

11.07.2009 19:43

dobra wiadomosc, we wtorek o 1:10 Pepin w programie "zaprasza do stolu" czy cos takiego :)

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 08:03

Bardzo cieply czlowiek, i wspanialy kucharz.

nikita666

postów: 370

03.07.2009 22:22

odp

minutka

postów: 1250

03.07.2009 21:59

Ja Pepina mogłabym oglądać co wieczór. Ma takie usposobienie, że w ciągu kilkudziesięciu minut fantastycznie wycisza i uspokaja, zarażając przy tym ochotą i zapałem do gotowania.

Chłopaki macie nowe PW.

snoozy

postów: 2419

03.07.2009 18:58

Minutka przeczytałem-odpisałem :-)

nikita666

postów: 370

03.07.2009 18:56

zostaja tylko powrotki... chociaz kiedys czytalem, ze Pepin zrobil mase prgramow dla telewizji wiec moze jeszcze sie doczekamy jakiegos programu, przeciez ogladalnosc tego programu bankowo jest wysoka (nie dajcie sie nabrac na klamstwa, ze najwiekszosc ogladalnosc mial przykaza) takze trzeba miec nadzieje

Minutka odpisalem...

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.07.2009 18:56

minutka

postów: 1250

03.07.2009 18:25

Ja się (i alarm w laptopie) właśnie na nie nastawiam, bo z pierwszej edycji tej serii obejrzałam 3,5 odcinka. Dlatego od jutra dla mnie raj :-)

Elu, Snoozy, Nikito - PW

snoozy

postów: 2419

03.07.2009 18:04

Super,że bedzą powtórki :-)

nikita666

postów: 370

03.07.2009 16:18

no i koniec tej serii :(((

oglaszam zalobe...

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 10:26

Dzięki Elu.Impreza była baaaaaardzo udana.Jeszcze głowa mnie boli :-)

Ela LISA

postów: 1956

26.06.2009 21:01

Pawelku,najlepsze zyczenia.Milej imprezy.

snoozy

postów: 2419

26.06.2009 14:14

Zapewne masz szfran irański bo jest dośc popularny.Ja też jego używam albo włoskiego jak akurat jestem u cioci.Irański ma ładny kolor i jest aromatyczny.
Błagam, skończcie z tymi kłótniami.Czy przez głupie babeczki warto aż tak się sapsac?

Ela LISA

postów: 1956

26.06.2009 12:17

Tez tak mysle. Gotowanie ma bawic i smakowac. Jak ktos sypie czaber, a go nie lubisz - wsyp majeranek lub cos innego.
To co nam smakuje;-))

nikita666

postów: 370

26.06.2009 11:58

dokladnie tak zrobie kochana, a jeszcze zaciekawil mnie ten kuskus i dzis kupilem, lubie dodawac szafran do takich rzeczy, na szczescie mam troche chyba z Mumbaiu, same znaki jakiby iran irak sam nie wiem skad to jest ale smak niesamowity, zupelnie inny niz takie jakies niby szafrany.

Ela LISA

postów: 1956

26.06.2009 07:43

Nikito 666,zawsze mozna wsypac cynamon.Ja tez wole w jablkach ten dodatek.

nikita666

postów: 370

25.06.2009 23:11

Ela pokazala pazurki :) i jak jej nie lubic :)

Zeby nie bylo calkiem off topic.

Przepis na szarlotke z patelni interesujacy, latwo zrobic ale brakowalo mi szczypty cynamonu albo kilku rodzynek.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.06.2009 00:29

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 22:42

bez komentarza

Ela LISA

postów: 1956

25.06.2009 21:42

Jacku, szukaj dziury w calym gdzie indziej.
Normalny czlowiek,pomysli,czy po dobrym zmiksowaniu migdalow,jajko z roztopionym maslem trzeba miksowac godzine,czy tylko calosc wymieszac.A ktos Twojego pokroju,jak sie czepnie glupoty,to bedzie ludziom zycie zatruwal przez godzine.Idz szalec gdzie indziej.Nie bede wiecej z Toba rozmawiala, bo mnie denerwujesz.Tu sa osoby ktore lubie,i z ktorymi mam o czym porozmawiac,z Toba na szczesie nie musze.

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 21:10

jeszcze raz - do przeczytania dla Ciebie Elu - co mówił dokładnie i co JA słyszałem:
acques Pepin mówił dokładnie tak:

"Przygotowanie jest proste. Biorę ćwierć szklanki cukru, ćwierć szklanki mąki i tyle samo całych migdałów. Pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ile dodać? Ćwierć łyżeczki wystarczy.
Miksuję składniki w małym malakserze.
Migdały trzeba dokładnie zetrzeć. Dodajemy jedno jajko. Dwie łyżki roztopionego masła i dla chętnych chlust rumu. Najwyżej łyżkę.
Ponownie miksujemy. Przygotowanie masy trwa krótko. Przypomina ciasto, które we Francji podaje się jako tort weselny.
Przelewam masę do foremek wyłożonych foremkami z pergaminu. Bardzo się przydają.
Wstawiam do piekarnika na 15 minut. Można je przygotować nawet dzień wcześniej."

Migdały dokładnie zetrzeć....
Przygotowanie masy trwa krótko...

Ty podałaś że trzeba juz po polączeniu suchych i mokrych "Calosc zmiksowac dobrze razem."...
A wtedy obawiam się, że nic nie wyjdzie w 15 minut...:-(
Tylko o to chodzi.

Nie o klajstrowanie okien dobrze zmiksowanym ciastym:-(

Ela LISA

postów: 1956

25.06.2009 20:57

Czyli jednak cos slyszales o dokladnym zmiksowaniu.

W dzisiejszym odcinku,Pepin stwierdzil,ze najbardziej lubi Polska kielbase.Mile to. Dodatkowo podkarmil swoja corke kawalkiem brokula,w taki sposob,jak karmil nas moj dziadek.
Wkladajac nam cos do ust, przy krojeniu czy gotowaniu.
To bylo zawsze ,parokrotnie,przy gotowaniu czegos.Nie pomijal nikogo.Co chwila,cos dobrego z dziadkowej reki.Zatesknilam za nim.Lubie ogladac ten program,bo jest cieply.Takie dziadkowe gotowanie.

snoozy

postów: 2419

25.06.2009 20:14

Tylko mi tu żadnych niemiłych tekstów nie pisac:-)
Jedni robią babki inni mufiny.I jedni i drudzy robią dobre i to najważniejsze

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 19:56

Czemu znow jestes niemiła Elu?

Nie wiem co slyszalas, widzialem zapis dialogowy i program, mowil o szybkim zmiksowaniu, a dokladnym - o migdalach...

Ela LISA

postów: 1956

25.06.2009 19:38

Pepin robil babeczki, z calymi migdalami.Trzeba je dobrze zmiksowac.Muffiny robi sie byle jak,zawsze to podkreslaja,mieszaja same suche,potem mokre,pozniej razem,byle jak. Tak jak napisales Pawelku.

snoozy

postów: 2419

25.06.2009 19:20

Są babeczki, które wymagaja miksowania ciasta (ja tak robie cytrynowe) i to są babeczki ale mufiny z jagodami, orzechami, owsiane w jednej misce mieszam składniki suche, w drugiej mokre i łącze j i mieszam tylko widelcem.Kiedyś zrobiłem test i dokładnie wymieszałem mikserem.Finał-wstrętny zakalec

minutka

postów: 1250

25.06.2009 17:56

Ja zdecydowanie będę szybko i krótko mieszać, jak każde inne babeczki.

Ela LISA

postów: 1956

25.06.2009 17:50

Robcie jak chcecie. Jacku,mozesz tym ciastem nawet okna klajstrowac.

snoozy

postów: 2419

25.06.2009 16:05

Moim zdanie nie powinno się całego ciasta moksowac bo tak jak napisał Jacek nie ma w nim powietrza i nie wyrośnie nawet gdyby była tam tona proszku do pieczenia.

Ola_D

postów: 308

25.06.2009 15:37

Ela LISA napisała 25.06.2009 15:32:
Wprost przeciwnie,podkreslal,zeby wszystko dobrze zmiksowac,i za pierwszym i za drugim razem.
Proszek do pieczenia,powiedzial 1/2 lyzeczki potem 1/3 tez wystarczy.
:)
czy to na pewno ten sam Jacques Pepin?
bo to, co przytoczyłam, jest listą dialogową dla polskiego lektora, według której czytał on wersję w Kuchni.tv :)
Pozdrawiam,
OlaD

Ela LISA

postów: 1956

25.06.2009 15:32

Wprost przeciwnie,podkreslal,zeby wszystko dobrze zmiksowac,i za pierwszym i za drugim razem.
Proszek do pieczenia,powiedzial 1/2 lyzeczki potem 1/3 tez wystarczy.

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 14:44

Dzięki Olu!
Migdały na proszek, to jasne, reszta na szybko - niezbyt dokladnie ale szybko IMHO - bo to podstawowy przepis mufinowy.

Przy mufinach, z szybkim pieczeniem i proszkiem, chodzi o to zeby nie bylo gladkiejj masy, ktora nie wyrosnie odpowiednio, bo miksowanie nie zostawia powietrza w wystarczajacej ilosci w srodku masy.

Ola_D

postów: 308

25.06.2009 14:31

Witam,

Jacques Pepin mówił dokładnie tak:

"Przygotowanie jest proste. Biorę ćwierć szklanki cukru, ćwierć szklanki mąki i tyle samo całych migdałów. Pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ile dodać? Ćwierć łyżeczki wystarczy.
Miksuję składniki w małym malakserze.
Migdały trzeba dokładnie zetrzeć. Dodajemy jedno jajko. Dwie łyżki roztopionego masła i dla chętnych chlust rumu. Najwyżej łyżkę.
Ponownie miksujemy. Przygotowanie masy trwa krótko. Przypomina ciasto, które we Francji podaje się jako tort weselny.
Przelewam masę do foremek wyłożonych foremkami z pergaminu. Bardzo się przydają.
Wstawiam do piekarnika na 15 minut. Można je przygotować nawet dzień wcześniej."

Więc trzeba obejrzeć odcinek, żeby na pewno stwierdzić, jaka to ma być konsystencja.
Pozdrawiam,
OlaD

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 12:33

a w swieże milej wbijac zęby:-)

snoozy

postów: 2419

25.06.2009 11:06

ja nigdy nie mieszam mikerem tylko fidelcem tak po łepkach.wtedy są fajnie wyrośniete i dłużej świeże

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 08:33

Elu - czy on na pewno mowil, zeby DOBRZE NA GŁĄDKO zmiksowac? Bo to przepis na muffinki klasyczny jest i nie powinno sie miksowac za bardzo na gladko i za dobrze w ogole, bo jakos to szkodzi proszkowi przy czasie 12-15 minut dla muffinek.?

Zwykle mowi sie, ze zmieszac nie za dokladnie:-)

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 23:41

Ja w babeczki wbijam tylko swoje zęby :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 22:36

Podajac babeczki,Pepin wbil w nie listki miety dla dekoracji.
To dodatkowo,zeby bylo wpisane jak powinno:-))) moja kochana forumowa rodzinko.

minutka

postów: 1250

24.06.2009 22:31

Na wszelki wypadek już przeniosłam do przepisów na wypróbowanie. Ten rum będę musiała czymś zastąpić - na pewno coś wymyślę, by Młody też miał używanie;-)
A temperaturę i tak każdy dobierze stosownie do swojego piekarnika.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 22:28

Masz racje jak zawsze.Dzieki za przepis w imieniu swoim i innych :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 22:25

Pawelku,wydaje mi sie,ze Redakcja nie moze wszystkiego wpisywac,ale my tak.Dzielimy sie przepisami,i zapiskami.Nie robi tego Redakcja.Tylko forumowicze ogladajacy program.:-)))

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 22:23

Babeczki
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
1/4 szklanki calych migdalow.
1/3 - 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Wszystko razem dobrze zmiksowac na gladko.
Dodac 1 jajko,2 lyzki stopionego masla,1 lyzke rumu.
Calosc zmiksowac dobrze razem.
Ciast wlac do papierowych foremek i piec 15 min.Nie podano w ilu stopniach.

Mozna zamiast migdalow dac inne orzechy,np laskowe.

Sos.Przetartre maliny z dzemem truskawkowym lub malinowym.
Dekoracja : truskawki i jagody amerykanskie.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 22:04

Elu spytaj sie tylko Admina czy można.Bo jak pisał nie wszystkie można

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 21:09

Wklepie jak znajde chwile czasu.:-))

minutka

postów: 1250

24.06.2009 21:01

Elu, wklep w wolnej chwili przepis. Oboje z Młodym uwielbiamy babeczki, bo można je wziąć w rękę i wyjść pograć w piłkę lub na huśtawkę (zjadamy zanim dojdziemy na miejsce, więc bez obawy - nie udławimy się;-) )

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 20:51

Robil jakies babeczki,pamietam.Smakowicie wygladaly i przepis ciekawy.Jak nie ma mnie w domu,to nagrywam.Bede miala czas,to obejrze i wklepie przepis,jezeli sie nie pojawi .Zreszta ja ufam tylko swoim ,przez siebie zapisanym notatka..Przekonalam sie,ze dobrze wszystko opisuja tylko Ci,ktorzy sami gotuja.

minutka

postów: 1250

24.06.2009 20:41

Nie wiadomo, czy ten przepis będzie zamieszczony, bo - jak pisała Ola - mogą umieścić część z nich. Ale może ktoś oglądał, zapisał i umieści na forum. Pozostaje czekać...

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 20:23

Przepisy są chyba umieszczane sukcesywnie więc pewnie się niebawem pojawią a jak nie to bedzie niedługo powtórka

Ewik

postów: 13

24.06.2009 19:54

witam
no i się przerobiłam,myślałam że ściągnę przepis z netu ale nie mogę znależć.Wczoraj albo przedwczoraj były wspaniałe babeczki.Pamiętam że mąka, migdały, 1 jajko, masło - może ktoś zdążył zapisać.
Pozdrawiam:)

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.06.2009 19:54

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 18:16

Co do cen ksiązek masz racje.Są troche drogie.Ładnie wyglądają i tyle.70-80 zeta to troche dużo.
I taka własnie ma byc ta atmosfera :-)

nikita666

postów: 370

24.06.2009 16:55

no prosze to ja nic nie wiem ale skoro my juz tak ladnie pogodzeni to pewnie sie czegos niedlugo dowiem :)

snoozy spowiadaj sie...

spadam teraz na jakies smakowite zakupy, oczywiscie pepina przegapilem wiec musze sie ratowac jutrzejsza powtorka.

swoja droga fajnie, ze sie poprawila atmosfera na forum, odrazu lepiej.

post edytowany 2 razy, ostatnio 24.06.2009 16:58

minutka

postów: 1250

24.06.2009 16:53

nikita666 napisał 24.06.2009 16:47:
Mnie w tych ksiazkach troche denerwuje ta oprawa, uwazam, ze zbedna i sporo za nią trzeba placic. Mnie sie podobaja stare ksiazki kucharskie, porzadne, tanie, solidne. Te nowe ksiazki Olivera czy Pascala to pelno kolorow, przecudny papier, mnostwo zdjec, usztywniona okladka a tak naprawde to tylko w celu zdzierania kasy dlatego jakos mnie odrzuca, nie mam zastrzezen do merytoryki tylko tej calej otoczki.
To fakt. Z drugiej strony dobry papier i porządna okładka sprawiają, że książka niejedno w kuchni przetrwa.
Snoozy zajęty, też to wiem. I to wcale nie jest podejrzane, bo o swojej Dziewczynie napisał kiedyś na forum. A w ostatnią sobotę miałyśmy z Elą okazję słuchać, jak snoozy o Niej mówił.

Ciekawy pomysł na szarlotkę miał dziś Pepin.

nikita666

postów: 370

24.06.2009 16:47

Ela a skad Ty wiesz kurcze, podejrzane troche :)

Mnie w tych ksiazkach troche denerwuje ta oprawa, uwazam, ze zbedna i sporo za nią trzeba placic. Mnie sie podobaja stare ksiazki kucharskie, porzadne, tanie, solidne. Te nowe ksiazki Olivera czy Pascala to pelno kolorow, przecudny papier, mnostwo zdjec, usztywniona okladka a tak naprawde to tylko w celu zdzierania kasy dlatego jakos mnie odrzuca, nie mam zastrzezen do merytoryki tylko tej calej otoczki.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 14:41

Ale się z Was ubawiłem :-)
Kiedyś wyjąłem Olivera i wzbudziłem wielkie zainteresowanie ale Pani, która wyglądała na ok 60-70 lat.Strasznie zaciekawiła ją ta książka.Poprosiła nawet o pokazanie i przejrzenie.Zachwycała się nią i powiedziała,że kupi wnuczce bo bardzo lubi gotowac :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 14:19

Zajety,to akurat wiem.

nikita666

postów: 370

24.06.2009 12:30

tak tak laski lubia kucharzy ale snoozy moze juz zajety?

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 11:58

Ty caly jestes swietny.Ale pomysl,do laptopa zerknac komus trudno.Tak przez glowe,czytac,troche nijak.A jak swietny facet,wyjmie z torby wielka ksiazke kucharska, np taka jak Twoja z wielkim pomidorem,na okladce.Zacznie ja czytac,to ma cale grono wielbicielek. Zwala z nog,jest odlotowy.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 10:39

A z laptopem to nie swietny :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 10:02

Ksiazka lepsza. Jak swoja wyciagnales z torby,milo bylo.Od razu widac ze swietny facet.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 09:41

Mam laptopa więc moge wziąć ale nie wszędzie i raczej ciężko byłoby mi w tłumie komunikacji miejskiej wyciągac kompa :-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 08:55

Kiedys w takich programach, bardzo czesto, wystepowala Pani Misia Zielinska.Osoba ktora lubilam,ze wzgledu na to,ze swietnie gotuje i piecze. Byl jednak problem.Ta kobieta nie dzieli sie przepisami.Piecze,a tak tylko symbolicznie, raz czy dwa powiedziala cos o przepisie.Bylam wielokrotnie na nia zla.Takich osob(,chyba tylko dla reklamy jej cukierni),nie powinni zapraszac.Staszny sobek.Tylko pokazowka umiejetnosci i sknerstwo.Przestalam ja lubic.Wlasnie za to.

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 08:48

Ksiazke dotykasz,ogladasz.Jest mila i ciepla.Cieszysz sie nia zawsze,kiedy tylko wyciagniesz reke,a nawet przechodzac obok niej.Wiesz ze jest.Twoja i tylko Twoja.Zawsze i wszedzie.
W necie,czesto przepisy sa przekrecone,brakuje skladnikow. Zapisuje je pewnie ktos,kto w ten sposob pracuje,z cala pewnoscia,nie sa to osoby ktore kochaja gotowac.Zobaczcie,jak jest w roznych programach.Np Pytanie na Sniadanie,czy, Kawa czy Herbata.
Jedna osoba,zapyta o istotne skadniki przepisu,podpyta o proporcje, z zainteresowaniem ,a inna ma to w nosie. Utnie rozmowe.Po tym wiem,czy prowadzacy program,sa ludzmi ktorzy gotuja,czy tylko omijaja kuchnie. Ja ludzi po tym oceniam.Dla mnie,jest to wazne.Denerwuje sie,kiedy pomijaja istotne proporcje czy sklad tego,co mnie interesuje.Mysle ze wiele osob to zna.

minutka

postów: 1250

24.06.2009 08:37

Kompa też możesz wziąć ze sobą ;-) Ale wiem, o co Ci chodzi. Dzięki książce można poczuć tę fantastyczną aurę, jaką stwarza wokół siebie kucharz. W internecie tego brakuje.

snoozy

postów: 2419

23.06.2009 23:31

Chętnie kupiłbym jego książke.Lubie przepisy w necie ale komp to nie książka, którą można dotknąc i wziąc np ze sobą w podróż

Ela LISA

postów: 1956

23.06.2009 19:18

Przepisy moga byc i w necie,A ksiazke i tak kazdy chetnie kupi.

nikita666

postów: 370

23.06.2009 18:43

Dobra wiadomosc. Trzeba jednak zrozumiec wydawce, zainteresowanie Pepinem jest w Polsce na tyle duze, ze moze mysla o wydaniu u nas jednej z ksiazek a wtedy kto kupi jak wszystkie przepisy beda w necie? Ale dobre i to, przyda sie troche przepisow.

minutka

postów: 1250

23.06.2009 17:45

Olu, to bardzo cenna wiadomość.
Powtórki będę zatem oglądać z kajetem i piórem w rękach, by zebrać wszystkie przepisy, których nie będzie na stronie.

Ola_D

postów: 308

23.06.2009 17:05

Witam wszystkich fanów Jacquesa Pepina,
z przyjemnością informuję, że wreszcie ukażą się na naszej stronie przepisy do jego nowego programu.
Stoczyliśmy o nie długą i ciężką walkę, ale w końcu udało się sprawić, żeby przynajmniej część przepisów (bo niestety nie wszystkie - na to nie zgadza się wydawca książek J. Pepina) znalazła się w polskiej wersji na naszej stronie.
Pozdrawiam,
OlaD

minutka

postów: 1250

13.06.2009 17:51

Zazwyczaj powtórki są 3 pod rząd. Pepina jestem w stanie oglądać z taką częstotliwością, innych nie zawsze;-)

snoozy

postów: 2419

13.06.2009 11:48

Wejdz na program bo już jest do końca czerwca i sama zobaczysz ile bedzie powtórek.Brygida 3 raz powtarzana.To chyba lekkie przegięcie

minutka

postów: 1250

13.06.2009 08:10

Snoozy, rozumiem. Psu też się coś od życia należy. Ja po prostu tak się z Tobą droczę ;-) Wiadomo, że nawet najlepszy komentator nie zastąpi obejrzenia programu. Na szczęście kuchnia.tv serwuje nam sporo powtórek i na pewno uda mi się ten program jeszcze obejrzeć. Urlop wkrótce, więc będę sobie robiła przerywnik od ogrodu i gotowania na Pepina :-)

snoozy

postów: 2419

12.06.2009 23:52

Oj Minutozja wrzuc na luz.Niestety w tym czasie co jest Pepin często wychodze z psem.Czasmi udaje mi się oglądac.Za to kuchnia jak zycie oglądam każdy :-)

minutka

postów: 1250

12.06.2009 22:10

snoozy napisał 10.06.2009 08:28:
Ok.Wszystko bede od dzis mówił choc i tak za pare dni będzie powtórka całego programu.Ależ Ty nerwowa jesteś :-)
No i znowu obiecanki-cacanki. Przychodzi mi zatem czekanie na powtórki.
Snoozy, ja nerwowa jestem? Wolę myśleć o sobie, że mam temperament, tak lepiej brzmi ;-)

Ela LISA

postów: 1956

12.06.2009 21:29

To swietny program.Uroczy starszy Pan,bardzo lubie ,jak cos sobie podjada gotujac.

nikita666

postów: 370

12.06.2009 18:37

znow gotowali razem REWELACJA!

snoozy

postów: 2419

10.06.2009 08:28

Ok.Wszystko bede od dzis mówił choc i tak za pare dni będzie powtórka całego programu.Ależ Ty nerwowa jesteś :-)

minutka

postów: 1250

09.06.2009 21:56

Snoozy, a kto pisał w tym wątku: "wszystko z detalami", "Mogę Wam opowiadać co było"? A ja tak liczyłam na Twoje detale...
Jak to mnie dawno nie było. Jestem od ubiegłego tygodnia! :-) To fakt, że mniej wpisuję - mam dużo roboty przed pójściem na urlop. Odliczam dni do zasłużonego odpoczynku:-)

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 20:33

Bo Ciebie długo nie było na forum a poza tym bardziej obiecywałem Kuchnie jak Zycie :-)

minutka

postów: 1250

09.06.2009 20:25

W swojej poprzedniej części też dodawał parmezan do owoców morza. Myślę, ze to kwestia smaku - jednym pasuje, innym nie. W tamtej serii opowiadał nawet anegdotkę z restauracji, w której poprosili z Żoną o parmezan do muli chyba ku wielkiemu zaskoczeniu obsługi, która prośbę spełniła.

Zazdroszczę Wam możliwości oglądania. Do tej pory udało mi się obejrzeć 2,5 odcinka. Snoozy obiecywał, że będzie zdawał relacje. Codziennie zaglądam i nic:-(

Ela LISA

postów: 1956

09.06.2009 20:15

No nie wiem,malze z puszki? Nie przepadam,dodatkowo parmezan? Nigdy do slimakow i owocow morza nie podaje parmezanu.To nie smakuje zbyt dobrze razem.Ale kucharz ,jak zawsze swietny i cieply.Lubie go.

snoozy

postów: 2419

06.06.2009 19:36

Fajnie,ze pokazuje się też ktoś inny w programie.Staje się on bardziej ciepły

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 18:05

Jak zwykle swietny odcinek.Gotowal z corka,opowiadajac o ojcu i matce.Swietny kucharz,i mily czlowiek.Ten program,swietnie sie oglada.To w jaki naturalny sposob,podjada chrupeczki,czy skorki.Robi ten program bardziej cieplym.

nikita666

postów: 370

05.06.2009 16:50

a coz to za mila pani dzis gotuje z JP? Dopiero teraz ogladam bo nagralem...

juz sie wyjasnilo :) sympatyczna babka

post edytowany 1 raz, ostatnio 05.06.2009 17:14

nikita666

postów: 370

04.06.2009 16:15

dzisiejszy sos z papryka i migdałami - rewelacja! super pomysl fajne skladniki i przepieknie wygladal. Do ryby na pewno bardz pasuje ale do drobiu tez by pasowal.

Niezly tez ten pomidor :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 04.06.2009 16:16

snoozy

postów: 2419

30.05.2009 22:14

Deser mont blanc czyli kasztany z bitą śmietaną

minutka

postów: 1250

30.05.2009 19:39

nikita666 napisał 29.05.2009 16:26:
no no ten deset to musi byc rewelacja!
Nareszcie trafiłam na powtórkę wczorajszego odcinka:) Co było na deser? Straciłam dziś sygnał, gdy Pepin kroił plastry trufli. Pogoda zatem spłatała mi figla:-(

Powtórki są o zabójczych porach nocnych.

Ela LISA

postów: 1956

30.05.2009 19:13

Pawelku,sa powtorki,tylko ja pracuje na zmiany.Wracam ok 21, rano wychdze o 7. Wracam ok 16-17. Czesto jestem w pracy cala sobote i niedziele. Piatek do wieczora.Nagrywam,ale nie mam potem tego kiedy obejrzec.Gorzej ze to stary magnetowid,kaset 200 do obejrzenia.Albo wiecej.

nikita666

postów: 370

30.05.2009 16:33

wczoraj chyba i 00:10 ogladalem powtorke 1 odcinka wiec sa na pewno na drugi dzien

snoozy

postów: 2419

30.05.2009 14:19

Sa też Elu powtórki więc tylko sprawdz kiedy

Ela LISA

postów: 1956

29.05.2009 21:07

Dzisiejszego odcinka nie ogladalam,ale sobie nagralam,zbyt pozno wrocilam z pracy.Obejrze pozniej.

nikita666

postów: 370

29.05.2009 16:26

no no ten deset to musi byc rewelacja!

snoozy

postów: 2419

29.05.2009 16:25

Jak patrzyłem na te klusie z truflami to aż mi ślinka ciekła.Trufle jadłem 2 razy w życiu ale nigdy nie zapomne tego smaku.Super deser kasztanowy

KATARZYNKA

postów: 760

29.05.2009 15:48

Też mnie to rozbawiło. :-))) I to jest właśnie to co ja nazywam ~inteligentnym poczuciem humoru~, czyli człowiek zabawny ale nie robiący przy tym z siebie błazna.

nikita666

postów: 370

29.05.2009 14:44

jeszcze jedno a to mnie rozbawilo na maksa, text Pepina o tym jakie sporty uprawia :)))) To jest delikatne, swietne i zabawne poczucie humoru a nie te obrzydliwe texty przykazy o zonie.

Wielka klasa i juz czekam na drugi odcinek :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.05.2009 14:46

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 20:50

Ciekawe kiedy pokażą się przepisy na stronie.Oby szybko

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 20:07

Az chce się pisac o takim mistrzu i programie.Superrrr

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 18:55

Dobrze to sie oglada.Przepisy tez ,zawsze sa pewne. Fakt,tak jakby wrocil z dalekiej podrozy.

KATARZYNKA

postów: 760

28.05.2009 18:23

Nareszcie jest!!! Mam takie wrażenie jakby wrócił z długiej zagranicznej podróży. Więc powiem już tylko jedno - WITAJ W DOMU!!! :-D

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 17:21

Szukalam drewnianego kota na parapecie i nie znalazlam.Ten kot,posuje do tego spokoju.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 17:19

Klasa,gotuje tak naturalnie.On czasami zapomina o tym,ze jest przed kamera.Zerka,dziwi sie,i znowu gotuje.Widac ze robi to przez cale zycie Gotujac zapomina o calym swiecie..Swietny kucharz.

MarcinO

postów: 415

28.05.2009 16:58

nowy Pepin w starym, dobrym stylu. Brawo, brawo, brawo! Warto było czekać:)

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 16:31

To jest program.Fachowiec jakich malo. Az przyjemnie poogladac. Pepin zrobil sie bardziej energiczny.Brawo.

nikita666

postów: 370

27.05.2009 19:14

dokladnie tak ta cala aura spokoju i relaxu to wlasnie robi roznice dobry prowadzacy ale na tym forum pewne osoby nie sa w stanie tego zrozumiec :)

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 19:25

U mnie nie chodzi tylko o czekanie na program jako taki, ale szczególne o osobę prowadzącego. Napawa mnie po prostu spokojem i harmonią. Efekt - herbatka z melisy zbędna.

snoozy

postów: 2419

26.05.2009 13:15

Nic dziwnego, na tekie programy po prostu sie czeka

KATARZYNKA

postów: 760

26.05.2009 08:52

Widzę, że nie tylko ja odliczam dni. :-)

nikita666

postów: 370

25.05.2009 22:58

jeszcze tylko 2 dni a tym czasem wszystkiego najlepszego dla wszystkich mam: )

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 19:22

Nie ma sprawy.wszystko z detalami

minutka

postów: 1250

23.05.2009 17:13

Snoozy, ja poproszę o streszczenia, bo mam nadzieję, że przepisy pojawią się w kuchniotece. Nie będę musiała oglądać nocami, które rezerwuję na wertowanie papierów do pracy.

Ela LISA

postów: 1956

23.05.2009 16:07

Ja tez w pracy siedze na zmiany. Nie mam tam jak ogladac programow. Dopiero po pracy.

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 14:15

Moge Wam później opowiadac co było :-)

minutka

postów: 1250

23.05.2009 13:04

Tylko pozazdrościć:-) Ja się napawam weekendowymi powtórkami.

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 13:02

Dlatego ja moge swobodnie oglądac Kuchnia jak życie i Sezon na świeżośc i od 28 maja i Pepina.

minutka

postów: 1250

23.05.2009 12:18

Ja mam niby nienormowany czas pracy, ale muszę być w pracy w niektórych godzinach.

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 12:14

Jak to dobrze,że ja pracuje tylko do 13 :-)))))))))

minutka

postów: 1250

23.05.2009 10:22

Ela LISA napisała 23.05.2009 08:40:
Bedzie mozna poogladac i podyskutowac.
Jak tu oglądać i dyskutować, gdy człowiek jest jeszcze w pracy, a weekend powtórka tylko ostatniego z danego tygodnia odcinka:-((

Ela LISA

postów: 1956

23.05.2009 08:40

To jest wrescie to,na co wszyscy tak dlugo czekalismy.
Bedzie mozna poogladac i podyskutowac.