Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26976 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ

ewa_wk

postów: 1

03.04.2009 11:53

musze wypróbować te przepisy, uwielbiam taka prawdziwa cienką pizze włoska..mniam

Bona

postów: 24

24.03.2009 22:26

Migotko 333.Nigdy nie próbowałem zamrozić,ponieważ zawsze zużywam ciasto w całości.Można zrobić eksperyment,wypróbuj.

migotka333

postów: 1184

24.03.2009 16:28

Ja nie neguję Twojego, Bono przepisu. Z przyjemnością wypróbuję, w najbliższym czasie jak będę robiła pizzę. Czy mogę niezużyte ciasto zamrozić?

Bona

postów: 24

24.03.2009 15:07

Migotka333 sama kiedyś przyznała,że jeżeli chodzi o ciasto na pizzę,to każdy ma swój smak.
Mój przepis jest może i nowatorski,lecz według mojego"smaku".Można,zamiast margaryny dodać masło,owszem.Placek drożdżowy z tego napewno nie wyjdzie,ponieważ jest to ciasto mocno schłodzone(jak na kruche",natomiast na placek musi"garować" w cieple,nieprawdaż?
Polecam również z tego ciasta,w "słodkiej"wersji rogaliki z powidłami.
"Słodka wersja" :składniki te same,lecz zamiast soli dodajemy 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy.Wykonanie,jak poprzednio.Naprawdę,ciasto pyszne.

migotka333

postów: 1184

24.03.2009 09:39

nowatorskie podejście do ciasta na pizzę - dodatek kostki margaryny i jajek. To nie lepiej masło - smaczniejsze (moim zdaniem). Czy wychodzi z tego zwykły placek drożdżowy, tylko nie na słodko?

Bona

postów: 24

23.03.2009 14:44

Każdy z przepisów jest ciekawy,lecz wszystkich nie jesteśmy w stanie wypróbować.Podam mój przepis na ciasto na pizzę,jest trochę inny ,ale ciasto jest wspaniałe.
Składniki:
-1/2 kg.mąki pszennej
-1/2 szklanki mleka
-kostka "kasi"
-5 dkg drożdży
-1 całe jajko+1żółtko
-łyżeczka soli
Wykonanie:
-posiekać "kasię" z mąką,dodać jajko+żółtko,sól i rozpuszczone w mleku drożdże.Wyrobić ciasto i w kształcie kuli schłodzić dobrze w lodówce.
Porcja na typowa blachę z piekarnika.

zielony groszek

postów: 14

20.02.2009 10:12

Czy ciasto Jamiego zalicza sie do cienkiego czy grubego (wg kryteriów restauracyjnych ;), akurat nie widziałam tego odcinka...

aagata

postów: 62

17.02.2009 11:08

Ja też robię ciasto wg. Jamiego.
Jest naprawdę pyszne i bardzo uniwersalne, piekę z niego nawet pszenny chleb.

migotka333

postów: 1184

11.02.2009 14:22

z przepisami na ciasto na pizzę chyba jest tak,
że każdy ma własny smak (ale się zrymowało).

migotka333

postów: 1184

11.02.2009 14:20

Przepis na pizzę Jamie'go Oliver'a jest bardzo dobry...

na 1 kg mąki (najlepiej chlebowej, ja daję zwykłą tortową) dodajemy 21g suchych drożdży (3 op.),
łyżeczkę soli,
łyżeczkę cukru kryształu
i świeżo startą gałkę muszkatołową (do smaku),
pół litra ciepłej wody.

Zagniatamy. Dzielimy na porcję. Sosik pomidorowy, składniki do wyboru, ser i do rozgrzanego piekarnika (min.200stC), na kilka minutek. Pychotka :-)))

Renesmee

postów: 3

11.02.2009 11:59

Nie wiem dlaczego, ale mimo, iż podałam ten przepis kilku już kilku osobom, jedynie mi ciasto wychodzi tak jak powinno. ^_^ Czyli jest cieniutkie, chrupiące i doskonale przypieczone. Jednakże przepis podaję, bo i tak jest pyszne:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/6 opakowania drożdży
- szczypta soli i cukru

Najpierw rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody (można je zostawić do wyrośnięcia, ale ja nigdy tak nie robię, gdyż w kuchni jestm leniwa ;]). Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, a następnie wlewamy rozpuszczone drożdże. Ciasto ugniatamy - w zależności od potrzeby dodając wody lud mąki - aż będzie gładkie.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Tymczasem przygotowujemy składniki na pizzę, a te są już kwestią swioch upodobań. Ja też mam swoją ulubioną pizzę, ale przygotowania nie zdradzę, bo to jest najmojsza potrawa popisowa. *_*

A tak w ogóle, jak zresztą widać, to ciasto jest po prostu najprostsze na świecie, więc się nie namęczymy.