Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ HALAWA

migotka333

postów: 1184

21.04.2009 08:27

to tak, jak nasza kasza manna na mleku...tylko z dodatkiem przypraw i bakalii, czasem owoców :-)

Ja do naszej dodaję najczęściej cynamon i mus jabłkowy i zostawiam do zastygnięcia :-)

snoozy

postów: 2419

20.04.2009 22:40

Przepisów na halawe jest wiele.Ja podaje własne,wypróbowany.

3 szklanki mleka
4 łyżki masła
1 szklanaka kaszy manny
5 ziaren kardamonu, cynamon świerzo mielony, zmielone migdały ok 4 łyżek, 4 łyżki rodzynek
5 łyżek cukru muscovado lub innego ciemnego

W jednym garnku podgrzewamy mleko, cukier, kardamon, cynamon, migdały i rodzynki.Mleko musi byc gorące ale nie wrzec.
Do drugiego garnka wsypujemy kasze i masło.
Całośc mieszamy bez przerwy i podrzewamy do momentu aż kasza zacznie oddzielac sie od masła (ok 10-15 min.).
Do kaszy dolewamy mleko z przyprawami.Radzę założyc rękawice kuchenne bo strasznie pryska.
Po dodaniu całego mleka energicznie mieszac ok 1 min.
Halawa jest gotowa.Można ją jesc na ciepło i zimno.
Ja lubie na ciepło z sosem z kwaskowatych owoców np jagód czy wiśni.