Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Gyros-sałatka

minutka

postów: 1250

21.01.2009 10:47

Tę sałatkę jadłam kiedyś u przyjaciółki i teraz robię ją od czasu do czasu.
Bardzo ładnie wyglądają kolejne warstwy w przezroczystym naczyniu. Trzeba tylko o nich uprzedzić konserwatystów. Mój brat kiedyś się nią poczęstował zjadając z wierzchu kapustę pekińską i dziwił się, czym się ludzie zachwycają ;-)

reniuusia

postów: 1

04.01.2009 10:51

Jeśli chcemy zeby sałatka dodatkowo nie dostarczała tyle tłuszczu - majonez można zamienić z jogurtem naturalnym i dodać sos sałatkowy (np. paprykowo-ziołowy). Gwarantuję, że sałatka nie straci na smaku.

jaca

postów: 15

28.12.2008 14:05

sałatka bardzo dobra:)

anikraw

postów: 2

14.12.2008 19:03

Składniki:
2 piersi z kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy gyros, 2 średniej wielkości cebule, 8 ogórków kiszonych, puszka kukurydzy, majonez, 1 mała kapusta pekińska, keczup pikantny, pieprz.

Pierś kurczaka kroimy w dosyć małą kostkę, smażymy, dosypując stopniowo przyprawę, odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę pozostałe składniki (cebulę, ogórki, kapustę pekińską w piórka). Warstwami układamy w misce: połowę mięsa, cebulę, posypujemy pieprzem, ogórki, keczup, kukurydzę, pozostałą część mięsa, majonez, kapustę pekińską. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.