Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Gulasz (prawie) doskonały

caer

postów: 194

31.01.2008 16:59

o jeju zgłodniałam....
ten gulasz jest po prostu boski. I masz rację ile osób tyle gulaszy:-) Ma słabość do takich konkretów:-) taka wątróbka np w gęstym sosie też niczego sobie... ehhh się rozmarzyłam...

Ja do swojego gulaszu nie dodaję papryki ale za to dodaję kardamod czarny oczywiście i imbir (no i myślałam że taka oryginalna jestem i sposób na smak nieziemski znalazłam hehe - a tu proszszszszsz)
mniam. w całym domu takim gulaszem pachnie...

alternatywny sposób na surówkę z kiszonych ogórków idealną do gulaszu:
ogórki w plasterki, cebulę w cienkie piórka, pęczek porwanej natki pietruszki, oliva extra virgin (dooobra musi być) i tłuczony pieprz. Można jesze dodać ewentualnie posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dobrze wymieszać. Pycha

jacek1f

postów: 2296

09.11.2007 11:21

Bardzo się cieszę!

mozaika

postów: 58

07.11.2007 15:58

Dzisiaj było
:D
Pyszne!

jacek1f

postów: 2296

06.11.2007 15:23

i jak wyszło?

mozaika

postów: 58

05.11.2007 12:56

No to zaeaz wypróbuję. Właśnie myślałam, co na jutro na obiad
:D

jacek1f

postów: 2296

05.11.2007 11:15

Gulasz (prawie) doskonały

(każdy ma swój, a to mój:---)..)

wołowy.

Wołowina, mięso jak na zrazy, pocięte w duże (średnie) kawałki, w woreczku foliowym wytrzęsione dobrze z 2 łyżkami mąki i dodatkiem soli i pieprzu.
Tyle cebuli, ile mięsa - tu po 400 gr. Pociętej w średnie kawałki.
1 szklanka wina czerwonego.
Papryka czerwona - 3 średnie ? średnie kawałki.
Garść grzybów suszonych namoczonych ? i dodanych z woda z namaczania.
2 ząbki czosnku zmiażdżone w całości.
1 marchewka w plastrach, pietruszka i kawałek selera też.
Kardamon ? 3-4 ziarna, ziele angielskie 6-8, pieprz ? 10-12, 2 liście laurowe, 4 goździki,
sól, pieprz zmielony, 2 łyżki papryki słodkiej, 2 cm imbiru startego.

Przyprawy w moździerzu utłuc. (dodaje na koniec smażenia mięsa na patelnię)

Mięso w woreczku z mąką i sola i pieprzem wymieszac, i wrzucic na patelnie z oliwą, mocno zamknąć smaząc na duzum ogniu - na brazowo zrumienione i na bok.
Cebule i czosnek na patelni szklić, dodawać inne warzywa stopniowo. Połączyć z mięsem.
Podlać winem i dodać grzyby z płynem. Wszystko zakryte lekko płynem.

2-3 godziny ma pyrkać jak najwolniej, ale wyraźnie. Przemieszać od czasu do.

Im dłużej i wolniej :-))) - tym lepiej i smaczniej.
Podawałem z pęczakiem, ale i do kaszy gryczanej, ryzu a i past grubych - jak taglatelle, farfale - jak najbardziej, albo w koszyku z pure warzywnego każdego (marchew, cukinia..) lub ziemniaczanego.

Do gulaszu pasują jakoś tak najlepiej mocne ostre kwaszone ogórasy.
Zrobiłem tym razem tak: obrane i pokrojone, połączone z papryka marynowaną i garścią koperku, oliwa i ciut balsamiko.

Konieczny deszcz za oknem stukajacy o parapet i lampa wina czerwonego.

Prawie doskonałe!