Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29736
najnowszy wpis: 23.08.2017 09:15

Mamy 26986 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ GRZYBOBRANIOWA IMPREZA

eger

postów: 1

23.10.2010 17:09

mój przepis na zupę grzybową: namoczyć grzyby suszone w wodzie (ideałem są prawdziwki), ugotować, zmiksować dolać rosół i podduszone na cebuli świerze (mrożone grzyby). Dodać do zupy. Obowiązkowo z łazankami własnej produkcji, posiekaną natką i kleksem kwaśnej śmietany.

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 19:43

Jak wychodzą Ci jagodzianki to znaczy,ze niedługo bedziesz miała wprawe w wypiekach nie słodkich.Ja bardzo lubie właśnie z grzybami.Zresztą jak nie robie bułek to robie penne fungi albo tarty z grzybami z masą jak na lotaryński quiche

migotka333

postów: 1184

28.07.2009 19:36

ja raz próbowałam... wyszły zakalecowate
ale jagodzianki mi super wychodzą :-)

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 19:34

Bardzo prosta sprawa.Ciasto jest takie jak np na jagodzianki ale nie dodajesz cukru tylko składniki np ziołowe i pakujesz do srodka uduszone grzyby z cebulką

migotka333

postów: 1184

28.07.2009 19:31

to musi być dobre...taka bułeczka z masełkiem. Na razie "raczkuję" w wypieku domowego pieczywa i bułki to mi różnie wychodzą, nie doszłam jeszcze do etapu "z dodatkami" (np. grzybami)

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 19:26

U mnie też schodzi szybko ale czasem zostaje na drugi dzień.Jak mam nadmiar grzybów a już nie mam ochoty ich przetwarzac to robie byłki drożdzowe z grzybami bo to akurat schodzi w każdej ilości :-)

migotka333

postów: 1184

28.07.2009 19:24

aha... u nas zupy mimo,że by cały gar, to schodziła w jeden dzień... dla wszystkich grzybowych zbieraczy :-)

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 19:16

twardnieja jak poleżą jedn dzień w tej zupie i mają konsystencje i samk kapuścianego głąba :-)

migotka333

postów: 1184

28.07.2009 19:13

co znaczy głąbowate.... te ziemniaki?

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 19:11

Ja też bardziej wole makaron niż ziemniaki bo później takie głąbowate się robią

migotka333

postów: 1184

28.07.2009 19:05

ja nie robię... pamiętam taką fajniutką z dzieciństwa... z kawałkami grzybów...maślaków, które po ugotowaniu wyglądały jak te ślimaki bez skorupy, no i oczywiście zaciągana kwaśn śmietaną. Mama mojej koleżanki dodawała zawsze drobny makaron (chyba dla zagęszczenia) do takiej zupy.

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 17:51

A Ty jaką Migotka zupe grzybowa robisz?

snoozy

postów: 2419

27.07.2009 16:23

Takie kurki z jajkami to w sam raz po sobotnim zbieraniu :-)
Ja zupe robie z marchewką, sporą ilości cebyli, ziele angielskie, liśc laurowy i 4 ziarenka jałowca by była bardziej dziczyznowata.Grzyby pokrojone w paski i lekko podsażone na maśle i do gara.Później dodaje ziemniaki lub kluski łazanki i troche koperku.obowiązkowo śmietana.

migotka333

postów: 1184

27.07.2009 15:51

no jak grzybki to oczywiście kurki...

oczyszczone kurki
jajko, kapka oliwy/oleju
masło (wg uznania),
jajka rozbełtane z chlustem mleka,
sól, pieprz

Kurki wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć stale mieszając. Wlać jajka, zamieszać. Doprawić do smaku. Smażyć do momentu ścięcia się jaj (ja wolę bardziej przysmażoną).
Idealna porcyjka na niedzielne śniadanko... z chrupiącymi tostami i świeżym ogórkiem
:-)

Może ma ktoś przepis na dobrą zupę grzybową (oczywiście nie taką z paczki)

snoozy

postów: 2419

27.07.2009 14:41

Jedna z moich najbardziej ulubionych imprez jest sezonowe grzybobranie gdzie bierze się na cały dzień dużo dobrego jedzenia.Obowiązkowe są kanapki z pieczonym mięsem i wędzonym serem.Pakowane w małe pojemniczki różne sałatki najczęściej na bazie ciecierzycy, pomidorów i rukoli.Do picia soki owocowe własnej produkcji.Po grzybobraniu jest oczywiście czyszczenie i sprawdzanie grzybów a później grzybowa impreza w domu czyli różności z grzybów.Każdy ma swoje inwencje twórcze :-)