Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Grill na powietrzu

gryfith

postów: 17

11.05.2007 12:14

Żeberka z grilla.
Przygotowane wcześniej żeberka mieszamy z łagodnym chili, pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem, kilkoma kroplami tabasco i oliwą z oliwek. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Glazura : ocet winny + miód.
W trakcie smażenia na grillu smarujemy glazurą.

* Ilości według własnego uznania zależne od ilości mięsa.

gryfith

postów: 17

11.05.2007 12:09

A teraz coś dla tych, którzy lubią bawić się w trakcie :

- 1 cukinia;
- 1 bakłażan;
- 2 główka czosnku;
- 3 pomidory;
- sól, pieprz, ocet winny, oliwa z oliwek.

Bakłażan kroim w plastry solimy i odstawiamy aż odejdzie sok. Cukinię kroimy na pół smarujemy oliwą i pieczemy na ruszcie. Identycznie postępujemy z bakłażanem. Czosnek w główkach smażmy na ruszcie.
Kroimy w kostkę wszystkie produkty dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, pieprz, sól i mieszamy. Sałatka gotowa.

* można dodać papryke i ser feta.

Goga

postów: 38

10.05.2007 19:56

Właśnie podałam przepis na fajną "sałatkę", dobrą do grilowanego mięska.

gryfith

postów: 17

05.05.2007 16:41

Jako dodatek do dań mięsnych proponuję sałatkę warzywną :

- 1 kapusta pekińska;
- 6 pomidorów;
- 2 ogórki;
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych;
- 1 cebula czerwona;
- pęczek rzodkiewek lub 2 kalarepy;
- 2 papryki różnokolorowe;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 paczka słonecznika łuskanego;
- 1 opakowanie sera feta;
- 2 opakowania sosu sałatkowego Knorr koperkowy;
- sól i pieprz ( może być ziołowy ).

Wszystko kroimy w dość duże cząstki i mieszamy dodajemy wcześniej przyprażony na patelni słonecznik i sporządzony według przepisu na opakowaniu sos sałatkowy. Dodajemy przyprawy według uznania.Dla wyostrzenie smaku można dodać łyżeczkę lub dwie musztardy.

PS. Proporcje podane mniej więcej na 8 - 10 osób. Sosu danej firmy proszę nie traktować jako reklama.

gryfith

postów: 17

05.05.2007 16:26

Właśnie rozpoczyna się pełną parą sezon na grillowanie na powietrzu może trochę ciekawych przepisów i podpowiedzi na miłe spędzenie czasu i raj dla podniebienia.