Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ gęś pieczona

Nalewka

postów: 50

16.01.2013 23:37

Pierwszy raz w życiu kupiłam cała świeżą gęś! Listopadowo/grudniową gęś, bo było na poczatku grudnia.

Upiekłam piersi i nogi odkrojone od gęsi, najpierw nasolone, potem w zamkniętej gęsiarce godzinę na kilogram. Następnego dnia odgrzewałam całość z dodatkiem cząstek jabłek (szara reneta w ósemkach) w odkrytej gęsiarce i podawałam z kopytkami z dyni i buraczkami na gorąco (z cebulą i papryką czerwoną krojoną w drobniutką kosteczkę) i surówką z kapusty pekinskiej z jabłkiem i żurawiną plus oliwa i natka pietruszki. Pycha!

Z reszty gęsi wyszedł wyjątkowy rosół i pasztet. Takiego rosołu nie jadłam jeszcze nigdy, był naprawdę wyjątkowy. Pasztet też, chociaż już nie tak zaskakująco rewelacyjny.

Podsumowując - polska gęś owsiana świeża i listopadowa jest pyszna!!!

kamilsakalus

postów: 29

30.12.2012 14:24

z gęsi zwykle odcinam: pipkę, szyję. Całość nacieram solą i pieprzem, a w środku dodatkowo jeszcze majerankiem. Majeranek na zewnątrz to kiepski pomysł, bo przy długim pieczeniu po prostu się spali.
Do środka daję miks pokrojony w kostkę: marchew, cebula, czosnek (całe ząbki - bo się popali), seler, pietruszka, trochę czerwonego wina.
Piekę pod przykryciem jakieś 4-5 godzin, aż mięso będzie odchodziło od kości.

Regina

postów: 11

17.11.2012 20:17

Ja nacieram gęś solą i majerankiem. Do środka wkładam jabłka nie obierane, ale pokrojone na ćwiartki i wymieszane z solą, majerankiem i paroma suszonymi śliwkami. Piekę tyle czasu ile gęś waży plus pół godziny. Co pół godziny polewam gąskę jej własnym tłuszczem, który jest zdrowy nawet dla cukrzyków, bo tam są tłuszcze jedno i wielonienasycone.
Gęsina powinna gościć na naszych talerzach zdecydowanie cząściej.

Gonzo

postów: 103

02.11.2012 19:14

Ja upiekłam gęś z jabłkami w/g internetowego przepisu:gęś - 1 sztuka (około 3kg)
jabłka - 1kg, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz. Gęś dokładnie myjemy. W środku i na zewnątrz nacieramy ją solą, majerankiem i rozmarynem, a następnie wstawiamy na godzinę do lodówki.Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wkładamy do wnętrza gęsi. Starannie zszywamy otwór, przez który faszerowaliśmy gęś.Pieczemy gęś w piekarniku nagrzanym do 220°C, a kiedy się zrumieni zmniejszamy temperaturę do 180°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 2 godziny. W tym czasie kilka razy polewamy pieczeń wytopionym sosem. Można ją piec dłużej, jeszcze ok. 30 -40 min (ja piekłam ponad 3 godz).Miękką gęś kroimy na części, kładziemy na talerzu i obkładamy jabłkami.
Do tego rewelacyjnie pasują gruszki w occie i pieczone lub smażone na tłuszczu wytopionym z gęsi ziemniaki.

myszsza

postów: 251

01.11.2012 17:53

Mi jakoś gruszki mało do gęsiny pasują, prędzej jabłka, ale to moje subiektywne zdanie. Fajny przepis jest na blogu, wrzuć w gugla kuchnianagazie, a w samym blogu, po prawej wybierz "tatowe biesiady".

tasman1984

postów: 10

01.11.2012 12:53

Witam!
Zbliża się Gęsina na św. Marcina. W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś zna jakiś dobry przepis na gęś pieczoną? Szukałem w książkach o staropolskiej kuchni, ale znalazłem tylko przepisy, gdzie gęś była bardziej duszona z warzywami typu włoszczyzna.Chciałbym coś w rodzaju przepisu na kaczkę z jabłkami. Czy do gęsi pasują np. gruszki?