Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ FISH CHOWDER zupa kremowa z ryby MARCO BLUE

apaw_paw

postów: 1

24.02.2015 20:39

baaardzo smaczne, sprbowałam i polecam. Najtrudnijsze było - jak dla mnie - wyfiletowanie ryby. trochę się namęczyłam, ale jakoś się udało. (nie mam odpowiedniego sprzetu). Koleżanka mówiłą mi że bardzo dobre są do filetowania noże z friskars lub japońskie z samura,pl. Njaważniejsze że zupka była bardzo smaczna, plce lizać!

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:21

FISH CHOWDER

Składniki na 6 osób:

1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 średnie cebule
½ szklanki białego wina
3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego tymianku
2 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki proszku chili
1kg białej ryby morskiej np. dorsz, bez skóry i ości, pokrojonej w dużą kostkę 1 ½ szklanki śmietany 22%
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy oliwę, masło i cebulę. Podmażamy na średnim ogniu przez 5 min. Dolewamy wino i gotujemy aż ½ wina odparuje. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, tymianek, sól, pieprz, chili, i podgotować 10 - 15 min. Ziemniaki powinny być ledwo, ledwo przekryte płynem. W osobnym garnuszku podgrzać śmietanę, aż będzie parowała (nie gotować), Dodać rybę do ziemniaków w garnku i podgotować przez 10 min. Zdjąć z ognia i wlać delikatnie podgrzaną śmietanę tak, aby nie pokruszyć kawałków ryby. Dodać pietruszkę, jeszcze raz wymieszać.http://www.marcoblue.pl