Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ FIGLE

więcej >>

iGazo

postów: 7

25.05.2016 10:03

Lukrecji akurat nie znoszę blee. Co do czekolady, dzisiaj większość słodyczy jest robiona z surogatów czekolady, nontemp. Szybciej, taniej i wygodniej, ale to niestety nie czekolada. Prawdziwa czekolada jest droga.

________________
Recenzja Lenodn i Extra Portfel:
Moja opinia o Extraportfel i Lendon
Opinie o Extraportfel i Lenodn na moim blogu.

post edytowany 2 razy, ostatnio 11.07.2016 11:34

MarcinO

postów: 415

30.03.2009 10:37

anyżu bym nie polecał, zupełnie inna bajka. Gdzieś wyczytałem, że lukrecję można dostać w niektórych aptekach jako lek (nie pamiętam na co:)). Są też w różnych sklepach (np. Lidl) cukierki lukrecjowe, ale trzeba by pokombinować żeby jakoś to połączyć z lodami. Ale Polacy są pomysłowi, więc na pewno jakoś sobie poradzisz;) pozdrawiam

minutka

postów: 1250

29.03.2009 20:03

A może anyż gwiazdkowy?

migotka333

postów: 1184

26.03.2009 19:00

w pierwszym odcinku babeczka przygotowywała deser z lodami lukrecjowymi na bazie świeżej lukrecji... u nas świeża lukrecja nie do zdobycia :-(
Czy można ją czymś zastąpić, aby uzyskać podobny efekt smakowy?

alka_łasuch

postów: 2

01.03.2009 11:07

dziękuje serdecznie :*:*

migotka333

postów: 1184

28.02.2009 21:14

CZEKOLADOWY FONDANT

Składniki
5 jajek
5 żółtek
75 g mąki
250 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
250 g masła
kakao do wysypania foremek
lody waniliowe

Sos czekoladowy
200 ml śmietany
200 ml gorzkiej czekolady

Przygotowanie sosu czekoladowego
Podgrzać śmietanę i zalać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści.

Przygotowanie ciasta
Wysmarować masłem i wysypać kakao wnętrze foremek. Stopić masło i czekoladę w dużej misce nad garnkiem z wrzątkiem. W drugiej misce utrzeć jajka, żółtka i cukier. Połączyć czekoladową i jajeczną mieszaninę i mieszać trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Przelać fondant do foremek i wstawić na 30 min do lodówki. Piec przez 11 min. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie odwrócić każdą foremkę i wysunąć porcje na talerzyki. Podawać z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.

© Curtis Stone

Przepis z programu FIGLE (odc.3)

alka_łasuch

postów: 2

28.02.2009 20:37

czy ktoś może podać cały przepis?? ogladałam samą końcówkę :(

madź

postów: 46

18.04.2008 18:08

podoba mi się,jednak jest zbyt przesłodzny..

mrowa

postów: 48

08.01.2008 11:43

Figle fajne i nawet smacznie wyglądają.

kiwi

postów: 234

20.10.2007 13:59

Suuuper! Curtis trzyma poziom:) teraz tylko wybrać odpowiedni wieczór i przygotować to słodkie cudo!

mereszka

postów: 272

07.10.2007 22:13

Strrrrrrrrrrrrrrrasznie dramatyczne :-) ale chyba w porządku :-)

kiwi

postów: 234

07.10.2007 20:25

No ja też oglądałam. Pysznie :) I te wspaniale ujęcia. I te pączki, które tak spęczniały ;)

Chenia

postów: 459

06.10.2007 22:03

Uwielbiam Ricka Steina, jak on pięknie mówi o jedzeniu...

mereszka

postów: 272

05.10.2007 21:02

Ha! Już dzisiaj! Nie mogę się doczekać... zaczynam odliczanie!
:-D