Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Fenomeny nowoczesnego świata

więcej >>

marghe

postów: 356

05.10.2011 22:39

florentynki a tartaletkami się komuś pozajączkowały ;-)

http://tinyurl.com/3kds8eh

Ola_D

postów: 308

05.10.2011 13:31

Dzień dobry,

jeśli chodzi o florentynki, to one właśnie SĄ plaskate, twarde, karmelowe, z bakaliami:

Agnieszka Kręglicka o florentynkach

To w żadnym razie nie są babeczki. I raczej nie z galaretką.

Struclą makową nazywa się nasz makowiec na przykład (drożdżowy), któremu wcale nie rozciąga się ciasta do nieprzytomności. To, o czym zapewne pisze widz, to STRUDEL.

Pozdrawiam,
OlaD

Tomasz Steifer

postów: 4

21.09.2011 01:40

Ania Olson podaje fajne przepisy i miło, iteligentnie prowadzi program. Ale chyba tłumacze nawalają, w odcinku "Suszone owoce" jakieś smakowite zapewne suche kruche plaskate ciasteczka z bakaliami nazwano florentynkami, a zawiniętę pół raza ciasto drożdżowe grubości centymetra struclą!!!!!! Flerentynki w języku polskim to są babeczki małe, najczęściej kruche, wypełnione owocami, często z kremem i galaretką. A ciasto na strucle rozwalkowuje się i rozciąga aż jest prawie przeźroczyste!