Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ dynia

jacek1f

postów: 2296

29.10.2009 11:38

no i najwazniejsze - jak obrabiamy dynie, to mamy wlasnych pestek pelno.
Nie wywalajcie!!!! Po co kupowac do chelbow itp...

Myjemy na sitku pestki, rozdzielamy od farfocli łapkami i suszymy wszytsko lekko.
Rozkladamy na blache lub brytfanne, skrapiamy olejem, oliwa i posypujemy gruba sola (mozna dodac tez cayenne lub chili z palców roche.

w 160 stopniach 10-15 minut
i juz!

jacek1f

postów: 2296

29.10.2009 11:34

wczoraj najprosciej i najszybciej chyba, czyli:

dynie obrana i pocieta w dlugie paski,
wytytłana w oliwie z imbirem drobniutko posiekanym i czosnkiem i sosem sojowym.
Na blache na papier do pieczenia rozlozyc i do 200 st na 15-20 minut.

jacek1f

postów: 2296

21.10.2009 12:58

placki tez - pikantne:

na tarce z duzymi oczkamikawalki obrane i polowe na mniejszych oczkach, 2 łyzki mąki, 1 jajo w całości i teraz - chili, imbir i pieprz czarny. Sól do smaku.
łyżką kłąść na głębszy olej gorący i smazyc placki i na bok na ręcznik do odsączenia.

Świetne z tzatzikami lub czymś podobnym, moze byc jogurt z miętą... mniam.

migotka333

postów: 1184

20.10.2009 20:58

placki jak ziemniaczane (lub pół na pół) + wędzony podsmażony boczek,
dodaję do wszelakich zapiekanek mięsno - warzywnych,
jako dodatek do piure ziemniaczanego (upieczona dynia),
chyba w programie "Kolacja jak z pudełeczka" Curtis Stone przygotował dyniowe gnocci.

Szkoda,że u nas nie można dostać odmiany piżmowej, podobno najlepszej.

Nigella robiła taką zapiekankę z dyni... z serem z niebieską pleśnią i pekanami.

jacek1f

postów: 2296

20.10.2009 20:01

ano...
masz dynie i odcinasz jej czepek, ale nie za głęboko, tylko taka pokrywke. Wybierasz włochaty miąższ i pestki - najlepiej ręką, to co sie da wyjąć łatwo.
Duzo grzanek w kostke na oliwei i czosnku smazysz.
Teraz ukladasz warstwy grzanek na przemian z serami ostrymi startymi: parmezan, tyllżycki, oscypek - rozne - dobierasz sama smak.
Zalewasz wszytsko smietana z galka, sola i pieprzem.
Zamykasz pokrywke i na 2-3 godziny do pieca na 180. st.
Co jakis czas mieszasz w srodku.

Bardzo fajne towarzyskie danie, bardzo sycace.

ahah - na poczatku folia alu przykrywamy czepek, na koniec na 10 minut zdejmujemy folie do zrumienienia.

kuchaewa

postów: 3

20.10.2009 19:51

Bardzo smaczna jest dynia pieczona w piekarniku. Dynię należy obrac, usunąc pestki i miazgę, w której pestki się znajdują, a miąższ pokroic na kawałki. Pokrojoną dynię należy posolic (ja używam grubej soli morskiej), doprawic pieprzem, chili oraz (bardzo ważne ze względu na smak) kuminem, dodac oliwę i dokładnie wszystko wymieszac, tak aby wszystkie kawałki były pokryte przyprawami oraz oliwą. Następnie dynię wysypuję na blachę i wstawiam pod grill w piekarniku. Zapiekam do ładnego zrumienienia. Jest pyszna jako dodatek do mięsa, moim domownikom, nawet tym najbardziej wybrednym, bardzo smakuje. Życzę smacznego.

gosia63

postów: 18

20.10.2009 19:17

macie jakiś przepis na zapiekaną dynie? zupkę krem już robiłam, wyszła super!