Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ dobre masło

janeklok

postów: 1

23.09.2013 13:07

nika napisała 16.01.2008 12:30:
czym się powinno charakteryzować prawdziwe masło? Ile tłuszczu? coraz więcej jest produktów z napisem masło i ostatnio się też nacięłam
Powyżej 80% tłuszczu. Jedno z lepszych maseł jakie ostatnio miałem przyjemność kosztować to produkty firmy http://www.sobikdystrybucja.pl

kropiak

postów: 60

28.05.2009 13:41

Ja używałam od lat masła garwolińskiego, ale od pewnego czasu to już nie jest masło, a "tłuszcz mleczny do smarowania"! jak można tak zepsuć?! Przerzuciłam się więc na osełkę górską, ale jak dla mnie za duże opakowanie - 300 g zalega tygodniami w lodówce i smak już nie taki...

KATARZYNKA

postów: 760

19.03.2009 15:56

Podobnie jak Ty migotko też ją czasem kupuję. Przyznam, że nie zdarzyło mi się trafić na "fałszowaną" (przynajmniej do tej pory), no i zawartość tłuszczu jest taka jak być powinna. Nawiązując natomiast do koloru samego masła to rację przyznaję marcinowi. Zresztą wyjaśniało by to info które podają niektórzy producenci pisząc: okresowo barwione karotenem, oraz sytuację która przydarzyła mi się dawno temu kiedy próbując ubić śmietanę kremówkę wyszło mi...masełko. I to właśnie nie białe, lecz lekko żółtawe.

migotka333

postów: 1184

19.03.2009 14:54

a co sądzicie o tzw. "osełce górskiej"? Jej najczęściej używam.

MarcinO

postów: 415

19.03.2009 13:08

kolor masła zależy od tego w jakich warunkach krowy się pasły. W okresie letnim dzięki wypasaniu się na polu, które jest pokryte pyszną trawką, mleko od krowy zawiera więcej naturalnych karotenoidów dzięki czemu uzyskuje się masło o jaskrawożółtym zabarwieniu. Zimą krowom ciężko się jest przebić przez lód żeby poskubać trawkę, więc żywią się paszami:) Do pasz dodaje się naturalne(!) karotenoidy żeby masło miało odpowiedni kolor, bo konsumenci po prostu przyzwyczaili się do takiej barwy.

minutka

postów: 1250

18.03.2009 17:43

Uffff, ulżyło mi ;-)
Jednak to, co piszemy może być różnie odbierane - brak akcentu, wyrazu twarzy podczas takich wypowiedzi robi swoje.

A wracając do masła, to ono nie ma białego koloru, czy się mylę? Nie używam masła, przyzwyczaiłam się do niesmarowanego pieczywa i już zapomniałam. Natomiast przypomniałam sobie wycieczkę na Zamojszczyznę. Natknęliśmy się na Zagrodę Guciów, gdzie gościom pokazuje się wyrób masła, wypieka podpłomyki, a potem konsumuje swoje dzieła. Tamto masło miało barwę kremowo-żółtą.

KATARZYNKA

postów: 760

18.03.2009 15:46

Ależ minutko nigdy Cie tak nie postrzegałam i zawsze ceniłam Twoje rady i uwagi. Wybacz, ze źle mnie odebrałaś. :-)))

minutka

postów: 1250

18.03.2009 15:24

Teraz rozumiem, KATARZYNKO. Absolutnie nie chciałam być tą "wszystko wiedzącą".
Absolutnie się zgadzam z tym, że karotenu nie powinno być w maśle, nawet jeśli go nie jadam.

KATARZYNKA

postów: 760

18.03.2009 14:05

Wiem minutko do czego "służy" karoten w maśle. :) Moje pytanie było trochę...retoryczne. Chodziło mi po prostu o wyrażenie dezaprobaty dla podrasowywania naturalnych produktów, którym masło przecież jest i moim zdaniem powinno w 100% takim pozostać. Choćby to miało być "wydanie" białe.

minutka

postów: 1250

16.03.2009 09:54

To prawda.
Mam jednak wrażenie, że większość ludzi nie wie, jaki kolor ma prawdziwe masło i przystaje na to, co jest produkowane.
Obecnie rzadko kto widział (ba - chce widzieć), jak się masło wyrabia (bo myślę, że tylko wiedzą) i jaki to daje efekt. Słyszę często, że to zupełnie niepotrzebna wiedza, bo i tak kupuje się je w sklepie. A kupuje się to, co leży na półkach.
Ludzie wciąż jeszcze kupują produkty nieświadomi tego, co w nich się znajduje. Dlatego - uważam - bardzo potrzebna jest właściwa kampania promująca dobre jedzenie.

jacek1f

postów: 2296

16.03.2009 08:10

o tak. A prawdziwe ubite przed chwila z mleka od krowy maslo jest biale! Wlasnie biale.
Za żółte tez odrzuca - wiec producenci musza bardzo precyzyjnie wstrzelic sie w kolorek:-)

minutka

postów: 1250

15.03.2009 11:13

KATARZYNKA napisała 30.11.2008 20:37:
Kupując ostatnio MASŁO EXTRA, dokonałam zdumiewajacego odkrycia czytając jego skład, gdzie opócz karotenu(też zresztą nie wiadomo po co?
Karoten dodaje się do różnego typu jedzonek - zabarwia je. Daje efekt w postaci żółtawej lub pomarańczowawej barwy w zależności od jego ilości w produkcie. Podobno konsumentom nie przypada do gustu jasna barwa masła (a tak naprawdę margaryny, bo w produkcie znajdują się oleje roślinne).
Poza tym kolor żółty i pomarańczowy podświadomie pobudza apetyt, co kilkadziesiąt lat temu wykorzystała wielka znana sieć fast-foodów przy projektowaniu swojego logo.

karolinka

postów: 23

14.03.2009 23:40

U mnie króluje masło garwolińskie. Jedyne do tej pory, które smakuje tak jak masło, które jadłam jako dziecko. No i jedyne chyba, którego kostka wciąż waży 250g a nie jak całej reszty 200g. Poza tym Kerrygold jest ok.

czaja

postów: 39

21.02.2009 22:05

ja najbardziej lubię masło z Warlubia, pewnie dla tego że przypomina smak dzieciństwa, jak mojej przedmówczyni:)

KATARZYNKA

postów: 760

21.02.2009 19:04

Uwielbiam masełko President solone. Może dlatego, że właśnie takie(solone)jadłam w dzieciństwie, i gdy je kupiłam przypomniało mi dawne smaki. Zwykłe kupuję różne mam tylko wtedy czujne oczy i NOS.

danexj

postów: 3

09.02.2009 22:40

Ja podobnie jak jacek1f, używam masła President - do wypieków i kremów tortowych jest moim zdaniem najlepsze.

KATARZYNKA

postów: 760

30.11.2008 20:37

Producenci wyrobów masłopodobnych od dawna robia co mogą, żeby otumanić klientów. Do tej pory jednak wystarczało mieć oczy szeroko otwarte i unikać tych wszystkich EXTRA"jakiś tam", ŚMIETANKOWYCH EXTRA, MIXEŁEK EXTRA itd. Teraz już to nie wystarcza. Kupując ostatnio MASŁO EXTRA, dokonałam zdumiewajacego odkrycia czytając jego skład, gdzie opócz karotenu(też zresztą nie wiadomo po co?Jakby masło nie mogło być w 100% czyste)odkryłam dodatek w postaci oleju roślinnego. Swoją drogą, czy to aby legalne? Czy nazwa MASŁO EXTRA nie powinna być zastrzeżona tylko dla prawdziwego masła?

nuta

postów: 1

27.11.2008 23:10

dla mnie smietankowe najelepsze mm..

jezebina

postów: 2

24.10.2008 14:20

nika napisała 16.01.2008 12:30:
czym się powinno charakteryzować prawdziwe masło? Ile tłuszczu? coraz więcej jest produktów z napisem masło i ostatnio się też nacięłam
masz napisane w poscie nad sobą ;)
prawdziwe dobre MASŁO powinno mieć min. 80% tłuszczu (ok. 82%), nie powinno mieć dodatku olejów roślinnych, sztucznych dodatków i konserwantów i nie powinno mieć więcej wody niż ok. 19%. najczęściej jest droższe, ale płaci się za jakość, samk i prawdziwość :) od siebie polecam kerrygold, spełnia wszystkie wymagania i ja nie widzę póki co lepszego

edywia

postów: 1

14.03.2008 20:46

A ja lubię to ostrołęckie zwykłe i jogurtowe. Smaczne i dobrze się na nim smaży.

szylka

postów: 4

10.03.2008 18:36

masło Fińskie, jest przepyszne, polecam :)

Elamark

postów: 5

25.01.2008 18:43

Masło sprzzedawane w sklepach ekologicznych np. Klimeko. Drogie, ale dobre. Lubię też Fińskie i Irlandzkie. Te z kolei mają podejrzanie długi termin przydatności do spożycia, ale smakowo są bez zarzutu. Do smażenia najlepiej samodzielnie zrobić masło gee (albo kupić, widziałam w którymś sklepie internetowym).

alicka

postów: 134

22.01.2008 13:52

uwielbiam masełko i radzę zwrócić uwagę na skład bo "cwaniaki" często piszą ,że naturalne śmietankowe a czasem na odwrocie można przeczytać,że jest pół na pół tłuszczu mlecznego i roślinnego a cena prawie jak za osełkę,
osełka według mnie nie do zastąpienia kombinacjami masłowo-margarynowymi

jacek1f

postów: 2296

22.01.2008 13:29

uzywam obu Presidentów - solonego i zwyklego od lat, nie zawiodlem sie.
Innych boje sie i nie ufam, bo nie trzymaja poziomu zaleznie od pory roku:-(

kiwi

postów: 234

21.01.2008 17:46

Chenia napisała 17.01.2008 12:06:
Słowo MASŁO i ok. 82% tłuszczu oraz wyższa cena :-)
Dokładnie! ja już się naciełam - tanie masło, niby 82%, też potrafi rozczarować!

groch

postów: 10

20.01.2008 07:57

jak najwięcej tłuszczu, w przeciwnym razie jak coś smażysz to wszystko na około pryska bo jest mnóstwo wody i serwatki i żadne przepisy cukiernicze nie będą wychodziły tak jak powinny z produktami masłopodobnymi bo nie mają tych właściwości co masło np wiążących po wystygnięciu (duża zawartość tłuszczu). Warto też sprawdzić w zależności do czego go używamy, czy jest solone, czy nie - żeby nie popsuć sobie potrawy. Pozdrawiam www.miso.pl

Agnieszka

postów: 24

17.01.2008 13:42

Ja najbardzije lubie maslo w kostce te z Garwolina. Albo masla z oselki ale sa one drozsze.

Chenia

postów: 459

17.01.2008 12:06

Słowo MASŁO i ok. 82% tłuszczu oraz wyższa cena :-)

nika

postów: 31

16.01.2008 12:30

czym się powinno charakteryzować prawdziwe masło? Ile tłuszczu? coraz więcej jest produktów z napisem masło i ostatnio się też nacięłam