Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ deser w szklanej wazie :( help

migotka333

postów: 1184

13.07.2008 18:08

Slakoz, to nie jest 'nagela gryzie'.
Tylko Nigella Gryzie.Nigella Lawson.

Jochanna

postów: 1

07.07.2008 22:35

lubie gotowac

slakoz

postów: 4

14.11.2006 20:57

Zgodnie z obietnicą przepis na angielskie trifle:

1) biszkopt z trzech jajek upieczony tak jak na roladę kroimy na plastry, obficie skrapiamy scherry lud maderą i układamy w dużej szklanej (koniecznie) salaterce,
2) na biszkopt sypeimy 25 dag malin i lekko wganiatamy je w ciasto, starając się zachować niektóre w całości,
3) przygotowujemy krem: 4 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i dodajemy do tej mieszaniny 0,5 l podgrzanego mleka (nie może być gorące), a następnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając ża krem zgęstnieje i nie będzie spływał z łyżki, dodać esencję waniliową (ok. 1/4 łyżeczki) i odstawić do ostygnięcia. Koniecznie nalezy rondel z kremem przykryć folią plastikową, inaczej utworzy się kożuch.
4) Ostudzony krem przekładamy na maliny, odstawiamy do lodówki na 2 godziny do stężenia, następnie na krem wykładamy ubitą śmietanę (z 0,3 litra) a na śmietanę sypiemy uprażone płatki migdałowe. Przed podaniem schładzamy 2 godziny w lodówce.

Terazm mniej klasycznie, bardziej po "nagel'owsku":
1) biszkopt smarujemy konfiturą lub dżemem z leśnych owoców (najlepiej z jeżyn), biszkopt kroimy w paski, z pasków tworzymy "kanapki", które wkładamy na dno misy,
2) biszkopt obficie (!) skrapiamy limoncello (włoskim likierem cytrynowym lub innym podobnym), biszkopt obsypujemy owocami leśnymi (najlepiej tymi, które stanowiły wkład do dżemu naszych kanapek, a zatem znowu najlepiej jeżyny),
3) na owoce wykładamy krem z serka mascarpone (75 dag) 2 jajek i 100 gram cukru pudru - jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy 50 ml limoncello i tą masę delikatnie mieszamy z serkiem,
4) na krem sypiemy płatki migdałowe i schładzamy w lodówce 4 godziny najmniej, ale najlepiej noc całą.

Ps. Danie jest cudownie proste, cudownie smakowite i bardzo, bardzo kaloryczne. Niemniej nikt, z tego ostateniego sobie nic nie robi. Deser je się do wylizania salaterki.
Najlepiej wygląda w dużej szklanej misie na nodze (takim wielkim szklanym pucharze).

Smacznego !

Gosia

postów: 11

14.11.2006 13:17

Slakoz, bardzo dziękuje! czekam na przepis!

slakoz

postów: 4

14.11.2006 12:55

myślę, że nie teramisu, ale przeróbka starego angielskiego deseru o nazwie trifle. W oryginale podawany jest z owocami jagodowymi i mocnym alkoholem. Przepis można znaleźć (rzecz jasna z pewną przeróbką) w "Nagela gryzie", albo w jej programie. Spróbuję wieczorem podać przepis oryginalny.
A sam deser polecam, jest fanstastyczny, a przy tym jego podanie nieodmiennie robi ogromne wrażenie.

eternity

postów: 8

13.11.2006 21:23

Czyżby TIRAMISU ? :))))))))))))))))))))

Kuchcik

postów: 10

13.11.2006 20:57

Wiem o który ci chodzi i także oglądałem ten program. Ale przypominam sobie że pochodził z włoch o miał coś wspólnego z nazwą orzeźwienie.

Gosia

postów: 11

13.11.2006 13:16

Szukam deseru jaki był pokazywany w programie" na słodko"! oczywiście nazwy zapomniałam ale podawany był w wielkiej szklanej wazie. Składał się z biszkoptów maczanych w kawie i kremów, chyba dwa rodzaje Wiem że można również przekładać go owocami jagodowymi! Może ktoś robił taki typ deseru? Czekam na przepisy