Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ Cukier kokosowy - najzdrowszy wśród cukrów!

Pstula

postów: 4

27.11.2016 18:45

To prawda. Cukier kokosowy to naturalny preparat, który ma mnóstwo dobrych dla nas właściwości, wiele minerałów oraz witamin. Niski indeks glikemiczny, co teraz dla wielu ma ogromne znaczenie. Ja się z nim spotkałam, gdy zamawiałam inne produkty na: https://magvita.pl/. Piszecie o cenie, ale jeżeli ktoś dba o to, co je, to jak najbardziej warto. Nie ma co na zdrowiu oszczędzać.

rzviro

postów: 212

30.09.2015 17:48

Faktycznie - 49,80 PLN/kg + koszty dostawy. :P

Kasia34

postów: 8

30.09.2015 00:26

Sprawdziłam i rzeczywiście jest dosyć drogi ale w tym sklepie znalazłam poniżej 50 zł za kg czyli chyba najtaniej. Ja generalnie ciepłe napoje słodzę po pół łyżeczki więc "do herbaty" wystarczyłoby mi na długo. Ciekawe tylko czy taki cukier nie zmienia mocno smaku.

bruno29

postów: 9

26.08.2015 09:33

to dosyć droga zabawa, a za kilka lat i tak się okaze że jest szkodliwy, jak prawie każdy cukier ;)

rzviro

postów: 212

22.07.2015 19:58

Kasia34 - nie chcesz znać tej ceny ;-) Cukier kokosowy jest ok. 20-30 ( dwadzieścia do trzydziestu ) razy droższy od normalnego. Jego cena - w zależności od sklepu - to od ok. 50 do 110 PLN/kg. Nie wiem czy wart jest takich pieniędzy......

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.07.2015 19:59

Kasia34

postów: 8

22.07.2015 19:19

Wow o cukrze kokosowych w ogóle jeszcze nie słyszałam :). Używam ostatnio organiczny olej kokosowy be organic ale to do pielęgnacji, a nie gotowania. A wiecie ile w ogóle kosztuje ten cukier kokosowy?

herbatnik

postów: 13

03.11.2014 17:33

Zaczne od tego że cukru najlepiej w ogóle nie jeść :)
Ale jeśli chodzi o to który cukier ma najmniejszy współczynnik glikemiczny to KSYLITOL. Minus ksylitolu jest taki, że nie można go przedawkowywać, z uwagi na biegunke :)
Smak jest identyczny jak cukru a dodatkowo daje poczucie chłodu. Cukru kokosowego nie próbowałem.
Jeśli chodzi o współczynnik glikemiczny to kokosowy ma 35 a ksylitol 8!! :). Idealny jest też dla osób które chcą się odchudzić, ponieważ nie zawiera prawie w ogóle kalorii.
Ja w swoich pojemnikach do cukru posiada tak na prawdę i zwykły cukier i ksylitol. Rzadko używam obu, bo nie słodze herbaty, bardziej do ciast czy tego typu rzeczy.

Tak apropo to ksylitol jest z naszych polskich brzóz robiony :) ale są też dostepne na rynku z kukurydzy...

haniaa

postów: 3

03.11.2014 14:36

Zgadzam się , ale ja ostatnio zaczęłam używać melasy, ja osobiście kupuję taką z ekologicznych sklepów i muszę przyznać, że świetnie się sprawdza w mojej kuchni

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.04.2015 08:21

pixi

postów: 5

23.11.2013 19:41

Powiem tak, nie wierze w to, że cukier kokosowy jest taki super i w ogóle. Generalnie jest tak, że jak coś wchodzi na rynek to oczywiście wszędzie się pojawiają informacje, że najnowsze badania wykazały, że produkt jest ach i och, a potem okazuje się, że to nieprawda. Ja jestem tradycjonalistką i dlatego też mnie marketing nie przekonuje.

jola19

postów: 1

14.08.2013 19:26

Witam Wszystkich bardzo serdecznie,
jestem zupełnie nowa, wiec jeżeli zrobię coś nie tak, proszę mnie poprawić.
Przeczytałam wątek " cukier kokosowy" a co powiecie o melasie trzcinowej?

Reyna

postów: 9

17.12.2012 19:26

A jaki jest w smaku? Czy bardzo różni się od zwykłego, klasycznego cukru z buraków?

bon vivant

postów: 6

11.12.2012 15:33

Szanowni Państwo,
Celem doprecyzowania informacji o cukrze kokosowym, podaję link do sklepu, w którym można ten produkt zakupić:

http://bonvivant.net.pl/

Pozdrawiam

bon vivant

postów: 6

06.12.2012 20:51

Cukier kokosowy ma bardzo niski indeks glikemiczny, o wiele niższy niż inne cukry, syrop klonowy czy miód. Jest więc idealny dla diabetyków i osób z nadwagą.

Cukier kokosowy to niezastąpione, bogate źródło potasu, magnezu, cynku i żelaza. Zawiera dwa razy więcej żelaza, cztery razy więcej magnezu i ponad dziesięć razy więcej cynku niż cukier brązowy! Jest także źródłem witamin, w szczególności witaminy B1, B2, B3 i B6.

Cukier kokosowy ma słodki, zbliżony do karmelu smak i jest pozbawiony aromatu kokosa. Można go używać wszędzie tam, gdzie używany jest normalny cukier.

Jeśli jesteście Państwo ciekawi produktu zapraszam po więcej informacji: [email protected]