Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Coś więcej niż przepisy

m_a_g_d_a2

postów: 3

03.01.2007 21:19

Zastanawiałam się czy nie zamówić książki Nigelle Lawson z Merlina, ale jak przeczytałam wypowiedzi osób, które ją zakupiły to zrezygnowałam. Chyba przed zakupem będę musiała ją przejrzeć w Empiku.

Dzięki mary_lu i amitace za polecenie tytułów książek.

amitace

postów: 36

03.01.2007 17:04

dla tych, którzy chcą poznać nie tylko rpzepis, ale jego rodowod, tradycje regionów czy szerzej nieznane specjały z różnych krajów; polecam tomiska z serii Culinaria (jest Culinaria Europa, Francja i Italia), do dostania w American Bookstore, i na allegro (tą drugą opcję polecam ze wzgędu na duże zniżki)
Jak grappa, to 4 strony opisów gatunków, przepsiy, historia wizyta w gorzelni grappy . Co ważne proporcje między ilustracjami a informacjami są idealnie zachowane (m.in. dzięki sprytnemu zabiegowi, że tekst wjeżdża na fotkę;-)

mary_Lu

postów: 1

30.12.2006 18:59

moim zdaniem bardzo mi się spodobała książka kucharska
pt.''nigella gryzie''.jest ona napisana przez Nigelle Lawson.
jej przepisy są bardzo apetyczne .można znależć w niej
przepisy na cista,zupy,potrawy mięsne oraz sałatki.

m_a_g_d_a2

postów: 3

07.12.2006 19:19

Mi się podobała książka "Smakosz wędrowny" ze względu na to, że poza przepisami można w niej znaleźć również informacje kulturowe. Niestety chyba już jakiś czas temu była wydana i ciężko ją dostać.

Z nowszych propozycji jest książka "Tradycje kulinarne Japonii" książka bez przepisów, ale opowiadająca o historii i kulturze kulinarnej Japonii.

Ciekawi mnie, jakie są książki Pana Makłowicza? W programach zawsze jest dużo ciekawostek czy książki również utrzymane są w tym klimacie???