Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś słodkiego

barella

postów: 1

29.08.2015 09:52

Ptasie frappe jest absolutnie cudowne, ale niestety ma niefajny skład... Staram się zastępować dostępne w sklepach batony i inne tego typu rzeczy naturalnymi słodyczami, np. daktylami, prażę sobie migdały z solą i brązowym cukrem, a czasem po prostu biorę łychę miodu i powoli sączę :) Ostatnio dostałam miód ałtajski pochodzący z okolic Kaukazu, o ile się nie mylę - ponoć najzdrowszy na świecie. Smak ma raczej normalny, choć może to jakaś siła perswazji, ale odczuwam jakiś delikatny, owocowy posmak.

zdrowitka

postów: 100

07.07.2015 16:36

Ja od jakiegoś czasu totalnie szaleję za nowym ptasim mleczkiem Wedla o smaku frappe w białej czekoladzie. Jest wprost obłędne. Chrupiąca biała czekolada oraz marmurkowe nadzienie. Proponuje włozyć je do zamrażarki oraz zamrozić. Jest jeszcze smaczniejsze i bardzo dobrze pasuje na takie gorące dni jak ten. Kiedy ma sie ochotę na coś słodkiego.

Codziennie również jem w ostatnim czasie lody. Robię sobie czasami desery lodowe ( lody waniliowe, bita śmietana oraz bakalie czy rodzynki na wierzchu).

SylwiaH

postów: 14

16.05.2015 14:30

Adames napisał 22.04.2015 10:47:
Batonik???
Da się to zrobić samemu?

Adames

postów: 6

22.04.2015 10:47

doreminka6 napisała 16.03.2015 01:25:
A może wie ktoś, gdzie znajdę przepis na kinder bueno bez pieczenia?
Batonik???

doreminka6

postów: 3

16.03.2015 01:25

A może wie ktoś, gdzie znajdę przepis na kinder bueno bez pieczenia? Gdzieś widziałam przepis na taką lodową przekąskę, ale nie wiem gdzie :( Może wy znacie ten przepis i wiecie jak coś takiego zrobić? Proszę o pomoc! :)

koksikk

postów: 2

09.03.2015 21:07

A czy ktoś już próbował ten ostatni przepis ? : ) wygląda fajnie ale nie wiem czy jest aż tak smacznie ; ) właśnie bym chciała sama coś zrobić ciekawego i słodkiego...Hm zastanawiam się tutaj właśnie nad jakimś ciastem snickersem ale tu nie podaliście żadnego przepisu

marysiak12

postów: 9

04.03.2015 19:20

budyń malinowy

PRZEPIS
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. syropu malinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść malin

Szklankę mleka wraz z syropem zagotować. Wrzucić maliny. Mąkę rozdrobnić w 1/2 szkl. mleka. Wlać do garnka. Gotować do zgęstnienia. Przelać do miseczki. Włożyć na noc do lodówki.

wirginia77

postów: 3

03.03.2015 21:09

Przepis na Budyń śmietankowy
czas: 10 minutliczba porcji: 4
Składniki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki 30-36% słodkiej
3 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Moje porady

śmietankę można zastąpić mlekiem i odchudzić całość
Przepis na budyń
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od wlania do miski śmietanki, za to mleko zagotowuję (w przypadku zamiany śmietanki na mleko oczywiście działanie jest takie samo).
Przepis na budyń
KROK 2
Do śmietanki dodaję żółtka, cukier, mąkę i mieszam.
Przepis na budyń
KROK 3
Do ciepłego mleka dodaję moją zawartość miski i mieszam by nie powstały grudki. Podgrzewam aż zgęstnieje.
Przepis na budyń
KROK 4
Przelewam do pucharków i podaję, smacznego!

Mariewiczewicku

postów: 10

02.03.2015 23:35

Składniki na masę serową:

300 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
400 g bananów (3 - 4 sztuki), waga po obraniu
60 g cukru pudru
12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny
sok z połowy cytryny
40 ml wody
dodatkowo 3 banany - do środka i dekoracji
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder i zmiksować do gładkości. W osobnym naczyniu umieścić banany i sok z cytryny, zmiksować blenderem na gładkie puree. Bananowe puree dodać do twarogu i zmiksować, do całkowitego połączenia się składników. Dodać lekko tylko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować do połączenia (do żelatyny najlepiej wcześniej dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i tak przygotowaną połączyć z resztą).

Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć masę serową. Obrać 2 banany i włożyć w masę serową (będą widoczne w przekroju serniczka). Wyrównać, włożyć do lodówki do stężenia.

Po stężeniu pozostały banan pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na górę sernika. Zalać całkowicie wystudzoną galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.

Smacznego :-).

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.03.2015 23:36

cynamona

postów: 3

26.02.2015 22:45

MMMMMM, kradnę wasze przepisy!

looliitkaa

postów: 11

25.02.2015 15:03

Budyń czekoladowy

Na deser, na śniadanie, na szybko, syty, pyszny. Po prostu budyń :-)

Składniki (na 2 porcje):

- 500 ml (2 szklanki) mleka roślinnego (u mnie ryżowo-owsiano-migdałowo-daktylowe),
- 2 duże łyżki karobu lub kakao,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
- ew. 1-2 łyżki cukru lub jakiegoś słodu (ilość do smaku),
- ew. mandarynki lub pomarańcze.

Wykonanie:

Odlać z mleka (zimnego) ok 1/2 szklanki, pozostałe mleko zagotować z dodatkiem karobu, gorzkiej czekolady i cukru (dobrze wymieszać). W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlewać powoli zawiesinę z mąki, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), chwilę gotować.
Rozlać do salaterek, ozdobić lub wymieszać z cząstkami mandarynki. Podawać na ciepło lub ostudzone. Można dodać kawałki orzechów, bakalii, ozdobić bitą śmietaną kokosową :-)

NozWidelec_pl

postów: 42

23.02.2015 17:07

Przyznam,że ten przepis jest bardzo ciekawy i w wolnej chwili na pewno go wypróbuję,ale może wstawisz zdjęcie jak wyszła Ci już taka skorupka w końcowym efekcie? Czekam z niecierpliwością:)

palica

postów: 2

23.02.2015 10:11

Jajka z galaretki
Składniki:
10 pustych skorupek po jajkach
2, 3 różnokolorowe galaretki

Do przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę? Otóż od góry robimy dziurę i przez nią

kasiatoja

postów: 11

20.02.2015 16:36

Najsłodsze pączusie
Składniki
3 jajka
0.5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 serek homogenizowany waniliowy
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Nabierać łyżką masę i wykładać na patelnię z rozgrzanym olejem (formować kulki wielkości orzecha włoskiego). Smażyć na średnim ogniu, przy dużym pączusie w środku mogą być surowe, a na zewnątrz się przypalić.

nadwanatrzy

postów: 2

19.02.2015 10:14

Chorwackie fritule
2 jajka

2 łyżki cukru (można dodać więcej)

skórka starta z 1 cytryny

150 ml jogurtu naturalnego

400 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia

1 jabłko, starte na dużych oczkach

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, jabłko, dobrze wymieszać widelcem. Odstawić n a 15-20 minut. W garnku rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką, smażyć ba rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

bibi77

postów: 5

18.02.2015 18:40

miodownik
Składniki:
Ciasto miodowe: 60 dag mąki, 30 dag margaryny, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 20 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa grysikowa: 0,5 l mleka, 4 łyżki grysiku, 1 kostka masła, 20 dag cukru pudru
Dodatkowo: 1 słoik powidła ze śliwek
Wykonanie:
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zarobić w jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować, położyć na blaszce i każdy piec w temp 160-180 stopni ok 35 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa grysikowa: W mleku ugotować grysik i pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę z cukrem i stopniowo dodawać zimny grysik. Masę dobrze zmiksować na jednolity krem.
Przełożenie ciasta: Masę grysikową dzielimy na 3. Każde ciasto smarujemy cienko powidłem i kładziemy na nim warstwę masy. Przykrywamy ją kolejnym plackiem pokrytym powidłem. Na ciasto znów dajemy powidło i masę i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

teawhomy

postów: 3

18.02.2015 10:33

Jogurt :)
Składniki :
Dowolne owoce
Trochę cukru (jak kto chce)
Wykonanie :
Bierzesz owoc, ubijasz (gdy np. bierzesz truskawki to oczywiście trochę więcej ;3), aż do takiej masy jaką ma jogurt xD. Jeśli nie będzie słodkie dodajesz cukru. Dla efektu dajesz słomkę i plaster danego owocu na szklankę

spiksu

postów: 7

13.02.2015 15:03

Składniki

jabłka pokrojone w ósemki (ilosc wedugł uznania)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki
3 łyżki miękkiej margaryny lub masła
5,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 kostki margaryny lub masłą pokrojonej w kawałeczki

Etapy przygotowania

1

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do miski, wysypujemy cukier, wcieramy masło palcami, wlewamy mleko, lekko zagniatamy ciasto (gnieciemy).Wkłądamy do blaszki, ugniatając rozprowadzamy na dnie blaszki lekko wysmarowanej masłem.
2

Szklankę cukru mieszamy z mąką i margaryną lub masłem.
3

Pokrojone jabłka w ósemki ukłądami rzedami na cieście, posypujemy mąka z cukrem.
4

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor około 1 godziny.
Po upieczeniu wystudzamy an blaszce!!!

oandziaa

postów: 3

11.02.2015 11:38

Omlet na słodko (ulubiony przepis) : )

Składniki:
1. Dwa jajka
2. Trzy łyżki mąki.
3. Trzy łyżeczki cukru

Wszystko wlać lub wsypać do miski, miksować aż będzie masa bez grudek. Rozpalić patelnie wplać masę na nia i czekac aż będzie przyrumieniony i nie surowy

estera33

postów: 3

09.02.2015 23:06

oponki
Potrzebne składniki:
3/4 filiżanki miękkiego masła (pół kostki)(*)
3/4 filiżanki cukru (180 g)
4 jajka(*)
1(*)5 filiżanki maślanki(*)
6 filiżanek przesianej mąki(*)
1 łyżka proszku do pieczenia(*)
pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyrobić mikserem. Następnie jeszcze raz porządnie zagnieść rękami, aż będzie gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać więcej mąki

estera33

postów: 3

09.02.2015 23:05

pączki różane
Potrzebne składniki:
Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
mąka pszenna (500 g)
mleko (0,5 szklanki)
drożdże (80 g)
cukier (2 łyżki)
żółtko (7 sztuk)
kwaśna śmietana 18 % (1 szklanka)
sól (1 szczypta)
spirytus lub ocet (1 łyżka)
olej lub inny tłuszcz do smażenia pączków (1 l)
konfitura różana (1 słoik)

Sposób przygotowania
Ciasto: mąkę przesiej do miski.
Mleko podgrzej, wkrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, przelej do mąki, a następnie dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.
Wyrób ciasto, a następnie posyp mąką i przykryj ściereczką.
Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pączki: w rondlu rozgrzej olej.
Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, a na środku połóż łyżeczkę konfitury różanej.
Zlep brzegi, ułóż na ściereczce i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Wrzucaj do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z każdej strony.
Gorące polukruj lub zimne posyp cukrem pudrem.

estera33

postów: 3

09.02.2015 23:03

babka majonezowa
Potrzebne składniki:
Majonez Dekoracyjny WINIARY (3 łyżki)
Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
jajko (4 sztuki)
cukier (1,25 szklanki)
mąka ziemniaczana (0,5 szklanki)
mąka pszenna (0,5 szklanki)
aromat cytrynowy (do smaku)
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170 ° C.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Pianę połącz z żółtkami.
Do masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Dodaj również Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz aromat cytrynowy.
Masę połącz z Majonezem i dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut.
Smacznego!

technikekonom

postów: 3

09.02.2015 08:21

ciasto z zurawiną
Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 dużych jajek
200 ml mleka
170 g drobnego cukru do wypieków
świeżo skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub pół łyżeczki aromatu pomarańczowego)
300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Blaszkę o wymiarach dolnych 33 x 23 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać żurawinę.

Piec w temperaturze 170

vonklosek

postów: 3

07.02.2015 13:56

Proste i błyskawiczne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne ciasto z owocami. Uwaga! Szybko znika z talerzyków.

Składniki:
* szklanka mąki pszennej (nasypane z czubkiem)
* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka margaryny
* niepełna szklanka cukru
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* owoce do ciasta

Wykonanie
Mąkę przesiewamy, by ciasto było pulchne i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem, dodając powoli jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyższym brzegiem wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy owoce (świeże, mrożone lub z kompotu). Pieczemy w 180°C przez około pół godziny.

Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem (żeby nie tworzyły się grudki, trzeba cukier przesiewać przez sitko z małymi oczkami)

swiezagatka

postów: 3

07.02.2015 11:00

Łatwe ciasteczka czekoladowe : )

Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
- 160g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g gorzkiego kakao
- 130g miękkiego masła
- 70g cukru

Wykonanie :
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.

Mariewiczewicku

postów: 10

06.02.2015 15:19

Muffinki czekoladowe ^^

250 g. mąki
175 g. drobnego cukru
2 czubate łyżki gorzkiego kakaa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej
125 g. pokruszonej czekolady, m&m's-ów, itp.
ew. po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
260 ml. mleka
100 ml. oleju

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Do mleka wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając, olej.
Do suchych składników wlać mleko z olejem, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (masa ma być grudkowata).
Wypełnić masą dołki na mufinki do 3/4 wysokości, piec 20-25 min (duże) lub 15 min (małe) w temp. 180'

ok. 15 dużych lub ok.30 małych mufinek

zbarryy

postów: 3

05.02.2015 14:35

Proste i błyskawiczne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne ciasto z owocami. Uwaga! Szybko znika z talerzyków.

Składniki:
* szklanka mąki pszennej (nasypane z czubkiem)
* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka margaryny
* niepełna szklanka cukru
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* owoce do ciasta

Wykonanie
Mąkę przesiewamy, by ciasto było pulchne i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem, dodając powoli jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyższym brzegiem wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy owoce (świeże, mrożone lub z kompotu). Pieczemy w 180°C przez około pół godziny.

Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem (żeby nie tworzyły się grudki, trzeba cukier przesiewać przez sitko z małymi oczkami)

Lojka

postów: 8

04.02.2015 12:28

zebra
Składniki
5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
migdałowy olejekt do ciast (może być inny)

Etapy przygotowania

Ważne, aby składniki do ciasta miały temperaturę pokojową.
Warto na poczatku uszykować sobie wszystkie składniki. Ułatwi to robienie ciasta oraz zapobiegnie zbyt długiemu oczekiwaniu masy na pieczenie co może wywołać zakalec.

Mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, (białka są doskonale ubite w momencie kiedy podczas kręcenia mikserem zaczynają odchodzić od ścianek miski), następnie należy stopniowo dodawać cukier. Kiedy większość cukru się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy do momentu uzyskania jednolitej, jedwabnej masy.

Mąkę, olej, olejek migdałowy i wodę gazowaną dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką (ja dodaję wszystko na trzy razy). Ważne, aby robić to dokładnie i powoli. Szybkie mieszanie powoduje, że w cieście pojawią się grudki mąki, a masa stanie się rozbita i rzadka.

Wymieszane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej nalezy dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na środek formy należy nakładać na przemian 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, spowoduje to, że ciasto będzie się ładnie rozlewało tworząc zebrę ;)

Ciasto wkładamy w nagrzany piekarnik i pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 150-160

batmanokompano

postów: 8

03.02.2015 12:58

Proste i błyskawiczne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne ciasto z owocami. Uwaga! Szybko znika z talerzyków.

Składniki:
* szklanka mąki pszennej (nasypane z czubkiem)
* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka margaryny
* niepełna szklanka cukru
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* owoce do ciasta

Wykonanie
Mąkę przesiewamy, by ciasto było pulchne i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem, dodając powoli jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyższym brzegiem wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy owoce (świeże, mrożone lub z kompotu). Pieczemy w 180°C przez około pół godziny.

Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem (żeby nie tworzyły się grudki, trzeba cukier przesiewać przez sitko z małymi oczkami)

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:27

ciasto z zurawiną
Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 dużych jajek
200 ml mleka
170 g drobnego cukru do wypieków
świeżo skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub pół łyżeczki aromatu pomarańczowego)
300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Blaszkę o wymiarach dolnych 33 x 23 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać żurawinę.

Piec w temperaturze 170

mychaa7788

postów: 14

02.02.2015 20:25

blok czekoladowy
Składniki:

1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)
250 g masła
1/2 szklanki wody
2 - 3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
400 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.

Smacznego :)

roberta18

postów: 9

02.02.2015 19:33

zebra
Składniki
5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
migdałowy olejekt do ciast (może być inny)

Etapy przygotowania

Ważne, aby składniki do ciasta miały temperaturę pokojową.
Warto na poczatku uszykować sobie wszystkie składniki. Ułatwi to robienie ciasta oraz zapobiegnie zbyt długiemu oczekiwaniu masy na pieczenie co może wywołać zakalec.

Mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, (białka są doskonale ubite w momencie kiedy podczas kręcenia mikserem zaczynają odchodzić od ścianek miski), następnie należy stopniowo dodawać cukier. Kiedy większość cukru się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy do momentu uzyskania jednolitej, jedwabnej masy.

Mąkę, olej, olejek migdałowy i wodę gazowaną dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką (ja dodaję wszystko na trzy razy). Ważne, aby robić to dokładnie i powoli. Szybkie mieszanie powoduje, że w cieście pojawią się grudki mąki, a masa stanie się rozbita i rzadka.

Wymieszane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej nalezy dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na środek formy należy nakładać na przemian 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, spowoduje to, że ciasto będzie się ładnie rozlewało tworząc zebrę ;)

Ciasto wkładamy w nagrzany piekarnik i pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 150-160

babelek089

postów: 9

02.02.2015 17:20

To nie jest mój przepis ale spróbujcie bo naprawdę warto ja robię je raz miesiecznie minimum pycha :
Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 (50g) szklanki cukru
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
55 g masła
1/4 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
Cytrynowa posypka:

1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
3 łyżki otartej skórki z cytryny (z 3 cytryn)
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
Ponadto:

55g rozpuszczonego masła
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilie i wymieszać. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).

Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostalą mąką - końcowe ciasto powinno być miekkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180

beowullf

postów: 9

02.02.2015 08:25

Proste i błyskawiczne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne ciasto z owocami. Uwaga! Szybko znika z talerzyków.

Składniki:
* szklanka mąki pszennej (nasypane z czubkiem)
* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka margaryny
* niepełna szklanka cukru
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* owoce do ciasta

Wykonanie
Mąkę przesiewamy, by ciasto było pulchne i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem, dodając powoli jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyższym brzegiem wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy owoce (świeże, mrożone lub z kompotu). Pieczemy w 180°C przez około pół godziny.

Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem (żeby nie tworzyły się grudki, trzeba cukier przesiewać przez sitko z małymi oczkami)

usmiechnietabassia

postów: 9

01.02.2015 13:47

Muffinki czekoladowe ^^

250 g. mąki
175 g. drobnego cukru
2 czubate łyżki gorzkiego kakaa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej
125 g. pokruszonej czekolady, m&m's-ów, itp.
ew. po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
260 ml. mleka
100 ml. oleju

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Do mleka wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając, olej.
Do suchych składników wlać mleko z olejem, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (masa ma być grudkowata).
Wypełnić masą dołki na mufinki do 3/4 wysokości, piec 20-25 min (duże) lub 15 min (małe) w temp. 180'

ok. 15 dużych lub ok.30 małych mufinek

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:17

Walentynkowa kasza manna

Składniki
500 ml mleka
50 g kaszy manny
cukier do smaku ok. 2-3 łyżek
1/4 laski wanilii
1 galaretka
1 szklanka wody
Etapy przygotowania

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody przelewamy do pojemnika tak aby warstwa galaretki była ok 1 cm do 2 cm.

Pozostawiamy do stężenia. Następnie przekładamy galaretkę na płaski blat i wykrawamy foremką serduszka.

Gotujemy kaszę manną. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Dokładamy całą laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu ( u mnie było to 5 minut) Pod koniec gotowania dodajemy cukier. Gorącą kaszę przelewamy do pojemnika* tak aby wysokość warstwy była podobna do serduszek.

Kaszę pozostawiamy aby wystygła. Tak samo jak w przypadku galaretki, kaszę przekładamy na płaski blat. Kroimy prostokąty na środku którego wykrawamy tą samą foremką serduszka. W to miejsce dajemy serduszko z galaretki.

Kaszę manną można ugotować w Thermomix. Zakładamy motylek czas 10 min/obr.2

* pojemnik do którego przelałam kaszę mannę miał falowane dno. Stąd taki efekt wizualny kaszy.

smakosz091

postów: 10

01.02.2015 13:16

zebra
Składniki
5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
migdałowy olejekt do ciast (może być inny)

Etapy przygotowania

Ważne, aby składniki do ciasta miały temperaturę pokojową.
Warto na poczatku uszykować sobie wszystkie składniki. Ułatwi to robienie ciasta oraz zapobiegnie zbyt długiemu oczekiwaniu masy na pieczenie co może wywołać zakalec.

Mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, (białka są doskonale ubite w momencie kiedy podczas kręcenia mikserem zaczynają odchodzić od ścianek miski), następnie należy stopniowo dodawać cukier. Kiedy większość cukru się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy do momentu uzyskania jednolitej, jedwabnej masy.

Mąkę, olej, olejek migdałowy i wodę gazowaną dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką (ja dodaję wszystko na trzy razy). Ważne, aby robić to dokładnie i powoli. Szybkie mieszanie powoduje, że w cieście pojawią się grudki mąki, a masa stanie się rozbita i rzadka.

Wymieszane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej nalezy dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Na środek formy należy nakładać na przemian 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta, spowoduje to, że ciasto będzie się ładnie rozlewało tworząc zebrę ;)

Ciasto wkładamy w nagrzany piekarnik i pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 150-160

looliitkaa

postów: 11

01.02.2015 02:24

Trufle kokosowe :)

Składniki:
(na 30-35 sztuk)
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml śmietany kremówki (38%)
- 70 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Wiórki wymieszać z cukrem pudrem.
Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wiórek, dokładnie wymieszać. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.
Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach.
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Podawać prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Orinta

postów: 10

31.01.2015 11:51

Pancakes - przepis dla czterech osób

kubek mleka
kubek mąki
proszek do pieczenia ( nie jest konieczny)
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru

Oddzielić jajka. Do białka dodać szczypte soli i ubić na sztywną pianę. Reszte składników wymieszać ze sobą i dodać białko. smażyć na patelni az się przyrumienią w postaci małych placuszków. dobre z syropem klonowym lub jakś polewą.
jeśli rozdielisz składniki na pół wyjdzie ci dla jednej

arturo9000

postów: 3

31.01.2015 00:51

makaron z serem na słodko

Składniki

opakowanie makaronu ( u mnie Strozzapreti 250g)
kostka sera białego ( u mnie półtłusty 250g)
2 łyżki śmietany ( 22%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
sól do posolenia makaronu
Sposób przygotowania
1.
Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu - al dente, następnie odcedzamy. Pozostawiamy w tym samym garnku na małym ogniu dodajemy śmietanę cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Na koniec dodajemy "krusząc" ser biały, ponownie mieszamy, gdy składniki się połączą podajemy.

mkl91

postów: 9

29.01.2015 18:00

Ja często robię galaretkę z bitą śmietaną i posypką ; PP
A dziś zrobiłam ciasto marchewkowe.. ; )
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru ,
2 szklanki mąki,
2 szklanki startej marchewki,
1 szklanka oleju,
3 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Wykonanie:
Jajka ubić mikserem, stopniowo dodać cukier, mąkę, olej i marchewkę. Wysypać cynamon, sodę, sól i proszek. Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą ciasto rozlać na blasze. Piec 40 min. 180stopni.. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. ; ))
Mam 12 lat i ciasto wyszło wyśmienite ! ; D

bernada55

postów: 3

27.01.2015 22:42

ciasto bananowe
składniki (na okrągłą blaszkę 24 cm lub średnią keksówkę) :

- 4 dojrzałe mocno banany (najlepiej te mocno żółte z czarnymi plamkami)
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- ok. pół szklanki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- dwie, trzy łyżki rodzynek

polewa:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka cukru
- łyżeczka masła
- dwie, trzy łyżki mleka

Piekarnik nastawić na 180 st. Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść niezbyt porządnie widelcem (tak by zostały małe, nierozgniecione kawałki). Do dużej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Całe jajka ubić z cukrem, dolać do nich ostudzone masło. Przelać do miski z mąką, dodać rozgniecione banany i bakalie, wymieszać porządnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 45- 50 minut, patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy. Po pół godziny sprawdzić, czy się zbyt mocno nie rumieni i ewentualnie okryć folią aluminiową. Ostudzić w lekko w uchylonym piekarniku. Składniki polewy rozpuścić nad rondelkiem z parującą wodą, polać ciepłe ciasto.

KrystynkaA

postów: 9

27.01.2015 10:24

Jogurt :)
Składniki :
Dowolne owoce
Trochę cukru (jak kto chce)
Wykonanie :
Bierzesz owoc, ubijasz (gdy np. bierzesz truskawki to oczywiście trochę więcej ;3), aż do takiej masy jaką ma jogurt xD. Jeśli nie będzie słodkie dodajesz cukru. Dla efektu dajesz słomkę i plaster danego owocu na szklankę :D

roberta18

postów: 9

20.01.2015 21:13

Lekki deser jogurtowy

Składniki (na 3 porcje):
duży jogurt naturalny (180 g)
1 opakowanie dowolnej galaretki
kilka okrągłych biszkoptów
filiżanka rozpuszczalnej kawy

Przygotowanie:
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak rozpuścić ją w szklance wody (250-300 ml).
Jogurt wylać do garnuszka, dodać do niego galaretkę i dokładnie wymieszać.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie moczyć w niej biszkopty.
Do szklanek wlać trochę jogurtu z galaretką, na to ułożyć biszkopty, później znów jogurt - biszkopty. całość przykryć jeszcze trochę jogurtem.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Po wyjęciu można polać jeszcze miodem jeżeli jest zbyt kwaśne.

roberta18

postów: 9

20.01.2015 21:12

mus malinowy

Niskokaloryczne desery - składniki:
- 75g malin
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka żelatyny

Niskokaloryczne desery - sposób przygotowania:
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody aż napęcznieje. Następnie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Maliny opłukać, odszypułkować, osączyć, dokładnie zmiksować. Następnie dodać do nich jogurt i cukier, ponownie zmiksować. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać. Niskokaloryczne desery przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Podawać udekorowane świeżymi malinami.

mychaa7788

postów: 14

18.01.2015 17:16

Magiczny deser

Składniki

post edytowany 3 razy, ostatnio 20.01.2015 11:56

Gonzo

postów: 103

15.01.2015 23:54

Dla malców kształt jest bardzo ważny, więc można robić ciekawe kształty z klasycznych ciast, np. bezy w kształcie myszek, łabędzie z ciasta ptysiowego,ciastka biszkoptowe lub galaretki o różnych kształtach i w to można powtykać te "możliwe" owoce. Mam angielską książeczkę "Children Party cooking", z której robiłam desery dla moich dzieci. Jeśli chcesz, mogę Ci zeskanować i wysłać mailem co ciekawsze pomysły.

mkl91

postów: 9

15.01.2015 21:09

Czy mógłby ktoś podesłać przepis na słodki deser dla malucha bez czekolady? Dodam, że jedyne możliwe owoce to jabłko/ banan/ gruszka, całą resztą moje 3 letnie dziecko gardzi. Proszę o pomoc!

rzviro

postów: 212

06.01.2015 16:05

Ja napisałem już kiedyś, że im nachalniejsza reklama czegoś, tym bardziej to OMIJAM - szeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerokim łukiem, więc nawet nie zajrzę na tę spamowaną stronę!

myszsza

postów: 251

01.01.2015 21:59

melisaa reklamuje to czego reklamować nie rzeba. Robi więcej szkody, niż dobra. Spadaj, spamerko.

rzviro

postów: 212

31.12.2014 15:31

Widzę, że SPAM znowu rządzi.........

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.12.2014 15:32

melisaa

postów: 4

31.12.2014 12:21

A jaki dodawałaś cukier?

post edytowany 1 raz, ostatnio 07.01.2015 12:11

rzviro

postów: 212

30.12.2014 14:50

Skupiłem się na przepisie, a nie doczytałem Twojego wpisu do końca - mea maxima culpa :)

Marcikowa

postów: 3

30.12.2014 09:20

No tak, napisałam, że można dodać rumu, ale sama nie mieszam rumu i likieru. :-)

rzviro

postów: 212

29.12.2014 18:00

Marcikowa napisała 29.12.2014 13:14:
Dla mnie obowiązkową słodką przekąską zimą są słodkie napoje :-) Na przykład czekolada z likierem. Pyszny, gorący napój! Można też dodać rumu albo ostrych przypraw :-)
Przepis może i fajny, ale ja wzbogaciłbym to jeszcze "kroplą" dobrego rumu albo brandy ;)

Marcikowa

postów: 3

29.12.2014 13:14

Dla mnie obowiązkową słodką przekąską zimą są słodkie napoje :-) Na przykład czekolada z likierem. Pyszny, gorący napój! Można też dodać rumu albo ostrych przypraw :-)

Kuchniaz_pl

postów: 20

10.12.2014 15:45

Witam Wszystkich na forum:) Ja z kolei zawsze mam przy sobie coś słodkiego,najczęściej jest to ptasie mleczko,chociaż wolałabym oczywiście ciasto domowej roboty,takie smakuje mi najlepiej.

magdafras

postów: 12

24.10.2014 11:35

Ja jak mam ochotę na coś słodkiego to najczęściej robię szybko bezę;) tzn robi się ją błyskawicznie ale samo suszenie trochę zajmuje...to fakt.

NozWidelec_pl

postów: 42

16.10.2014 15:34

Dzięki za przepis,w wolnej chwili na pewno go wypróbuję i napiszę swoją opinię na forum,mam nadzieję tylko ze wyjdzie mi równie dobre jak Tobie:)

mijami

postów: 1

31.08.2014 16:56

Babeczki "kopce kreta"
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko

Połączyć w misce suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao), dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki (olej, maślankę, jajko). Składniki mokre przełożyć do suchych dokładanie połączyć za pomocą miksera. Nałożyć do papilotek do 3/4 objętości. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

400 ml śmietanki kremówki 30%
cukier puder ( do smaku)
1 banan
sok z cytryny

Z ostudzonych babeczek za pomocą łyżeczki lub noża ostrożnie wykroić środek. Wykrojone ciasto przełożyć do miski i pokruszyć. Banana pokroić na plasterki. Przełożyć na babeczki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniał). Schłodzoną śmietankę 30% ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Masę nałożyć na babeczki rozsmarować, tworząc mały kopczyk. Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem. Przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.