Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś słodkiego...

wroclawskikucharek

postów: 4

22.03.2011 15:02

Sernik z białej czekolady

0,2 kg żółtek (ok 13 jaj)
0,12 kg cukru
0,45 kg serka "Mój Ulubiony"
400 g białej czekolady
0,5 l śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny
1,5 paczki ciastek Degestive
0,125 kg masła

Spód:
Kruszymy ciastka. Następnie łączymy z masłem w idealną masę. Wykładamy na formę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia)

Masa:

1. Wymieszać żółtka z cukrem na idealną masę. Dodać ser, mieszając na wolnych obrotach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy.
2. Rozpuścić żelatynę w wrzątku ( ok. szklanki wrzątku)
3. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do naszej masy. Mieszając pamiętamy, aby robić to już tylko ręcznie.
4. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy troszkę masy sernikowej, aby się nam nie zważyło.
5. Wymieszaną masę wylewamy na formę i wstawiamy do lodówki. Sernik potrzebuje być schłodzony około 8 godzin.

Znakomicie smakuje z polewą truskawkową i lodami.