Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś do wszystkiego - sosy

guliano

postów: 8

01.08.2007 18:29

czosnek jest boski!spróbuj,zmieszać go:śmietana,kefir koperek,ocet winny lub sok z cytryny,sól,pieprz.

Goga

postów: 38

03.07.2007 20:32

Adżika - sos Serbski - w/g mojego przyjaciela. Moje dzieci serwują go do wszystkiego zamiast keczupu.
Składniki:
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchewki obranej
1 kg jabłek ze skórką
1 kg wydrążonej papryki czeronej
10 szt pzpryki chili
1 szkl. cukru
1 szkl oleju
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa i włożyć do dużegoi garnka. Gotować 50 minut. Wycisnąć przez przaskę czosku tyle aby była cała szklankai dołożyć do garnka. Gotować jeszcze 5 minut. Teraz dodać 1 szkl. octu i 3 łyżki soli, dobrze wymieszać i gotować 5 minut. Gorżcym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać i obrócić do góry dnem przykryć ściereczką, zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
Polecam praktycznie do wszystkiego, nawet podpieczony razowy chleb posmarowany tym sosem smakuje nam wybornie.

jaagniuk

postów: 5

01.07.2007 07:52

Trochę zasłyszane - trochę zmodyfikowane: efekt - sos czosnkowy do mięsa.

Robię go z serka Tosca - można go kupić na wagę we wszystkich chyba marketach. 30 dag takiego serka mieszam z jogurtem - tak, żeby całość miała odpowiednią konsystencję (troche rzadszą niż musztarda). Dodaję kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz przyprawę tzatziki - robi taką np. apetita.
I to wszystko :)

Radzę nie przesadzić z czosnkiem - znajomi moga następnego dnia narzekać na "czosnkowego kaca" :)