Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ co zamiast kostek rosołowych?

zanka7

postów: 7

04.07.2017 15:54

Zamiast kostek, saszetek, buteleczek i innych tego typu ulepszaczy najlepszy jest domowy bulion, robiony i przyprawiany według własnych upodobań. Ja gotuję go cały wielki gar, mrożę i dzięki temu zawsze mam pod ręką porcje, które wykorzystuję do sosów albo do gotowania kasz albo do robienia zup-kremów. :D

mala_mi8080

postów: 16

28.04.2017 09:22

Ja kupuję bulionetki w klepie z żywnością ekologiczną. Nie maja chemii, nie są tak tłuste i słone, za to smak nie jest aż tak intensywny, ale to nie jest wielki problem :)

JoAna

postów: 2

31.03.2017 22:01

GastroSklep_pl napisał(a) 18.01.2017 18:00:
Też jestem zdania że nie ma sensu szukać alternatywy skoro kostki bulionowe rosołowe są najlepsze, bardziej pytanie o pozostałe przyprawy, ja np: nigdy nie daję ziela angielskiego bo to moim zdaniem niszczy smak, ale jak wiadomo każdy gust jest inny. Obowiązkowo natomiast trzeba dodać włoszczyznę :)

www.GastroSklep.pl
Zwykłe kostki rosołowe zazwyczaj zawierają wzmacniacze smaku i konserwanty. Ja wolę unikać tej chemii i jeśli chcę na szybko przygotować smak na zupę wybieram bulion Krakus. Używając go mam pewność, że mój obiad będzie smaczny i zdrowy.

GastroSklep_pl

postów: 18

18.01.2017 18:00

Też jestem zdania że nie ma sensu szukać alternatywy skoro kostki bulionowe rosołowe są najlepsze, bardziej pytanie o pozostałe przyprawy, ja np: nigdy nie daję ziela angielskiego bo to moim zdaniem niszczy smak, ale jak wiadomo każdy gust jest inny. Obowiązkowo natomiast trzeba dodać włoszczyznę :)

www.GastroSklep.pl

mariaawaria.1986

postów: 16

28.12.2016 08:32

@rivsha, wypróbowałam buliony Krakusa, o których pisałaś: drobiowy i warzywny. Są właśnie tym, czego szukałam! Skład bez chemii i domowy smak!

rivscha

postów: 15

03.12.2016 15:07

Czarnuszka ma rację, ale ja odkryłam niedawno bulion krakusa bez chemii całkowicie... Gotuję na nim prawie wszystkie zupy, dodaję do sosów i risotto, dla mnie jest super. Musisz wypróbować.

Czarnuszka

postów: 14

29.11.2016 19:19

Po co alternatywa? Bulion: wrzucasz do garnka włoszczyznę, mięso (najlepiej trochę kurczaka lub indyka, np skrzydełka, ew. wołowinę, najlepiej z kością, goleń lub szponder) ziele angielskie (4-5) liść laurowy (2-3), zalewasz to wodą i gotujesz na wolnym ogniu 3-4 godziny, po 2 godz dosól do smaku. Gotowy bulion schładzasz, zdejmujesz tłuszcz z wierzchu i wyrzucasz, a gotowy bulion przelewasz do pojemników i zamrażasz. Gdy tylko potrzebujesz, rozmrażasz pojemnik.
P.S. A jak nie chcesz wyrzucać tego mięsa z bulionu to go obierz z kości, zmiel i zrób krokiety w naleśnikach albo proste pierożki.

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.11.2016 19:25

mariaawaria.1986

postów: 16

29.11.2016 12:35

Hej, szukam zdrowej alternatywy dla kostek bulionowych i tak zwanych bulionetek. Zawsze miałam problem z przygotowaniem bulionu i sięgałam po te produkty, ale ich skład mnie przeraził ilością chemii... Szukam czegoś bez glutaminianu sodu, polepszaczy smaku i zapachu, ale jednak z produktów gotowych... Czy istnieje coś takiego?