Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ co robic!? moja pizza jest twarda :(

misiu265

postów: 9

22.10.2008 02:23

zrubcie kulki dajcie ciastu odpoczac przynajmniej 3 godz pod przykryciem,struktura ciasta musi sie ulozyc ,piekarnik na maxsa,troszke cukru to jedzonko dla drozdzy,pozdrawiam

migotka333

postów: 1184

30.06.2008 21:51

... niezużyte ciasto zamrażam.

migotka333

postów: 1184

30.06.2008 21:50

Ja robię pizzę wg przepisu Jamiego z suchych drożdży,
1 kg mąki zwykłej (daję tortowej), 3 op suchych drożdży (Oetkera), 500ml ciepłej wody i duża szczypta soli i ja daję szczyptę startej gałki muszkatałowej. Zagniatam. Dzielę na porcję, rozwałkowuję (na 5mm), nakładam farsz i do gorącego pieca, na rozgrzaną blachę (za pomocą papieru do pieczenia) i na góra kwadransik w 200stC. Pychotka.

Petra

postów: 6

30.08.2007 13:50

Ja też mam podobny przepis:

30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rozwałkować i ponakłuwać widelcem! Żeby nie powstał zakalec (a tak często bywa, gdy domowa pizza posiada zbyt wiele składników!) warto posmarować ciasto rozmąconym białkiem. A żółtko? Można bez problemu dodać do ciasta, które będzie miało dzięki temu ładniejszy kolor.

Smacznego!

buba

postów: 56

01.06.2007 00:34

twarda bywa jesli sie ja za dlugo trzyma w piekarniku. A poza tym jeszcze kwestia wsadzenia do goracego piekarnika--zeby sie upiekla a nie wyschla. Opracowalam tez patent--zamiast kamiennej plyty do pieczenia pizzy wkladam duzy terakotowy kafelek--i ciasto rzucam na taki nagrzany kafelek.Spieka sie jak nalezy! I chrupie, a nie jest twarda. Moze sie kiedys dorobie prawdziwej plyty...

Chenia

postów: 459

31.05.2007 22:38

Moje ciacho na pizzę podobnie:

2 szkl mąki
4 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
łyżka cukru (można dodać mniej)
szczypta soli
niepełna szklanka wody

Potem tak samo jak wyżej, ciacho do wyrośnięcia przykrywam jeszcze ściereczką. Jak zwiększy objętość ze dwa razy - nakładam na wysmarowaną oliwą blaszkę prostokątną, sos pomidorowy i czego dusza zapragnie albo ma w lodówce :-)

jacek1f

postów: 2296

31.05.2007 17:01

wiesz, jak nie podalas przepisu, a jest ich 1432 minimum, to trudno powiedziec.
Ja robie tak z zachwytem nieodmiennym:
1,5 szklany mąki,
30 g drożdży,
pół szklany wody cieplej,
3 łychy oliwy
sol, cukier.
Zamieszac, wyropbic. Do wyrosniecia w ciepełku.
Wyrosło i udało się!

Wylepić papier w forme jaka się chce i na to nałożyć:
- sos pomodorowy i reszta jak kto chce..
oliwki, kapary, salami, szynka, sery, warzywa - sami decydujemy:-)

aaa, i piec na maksa w nagrzanym z 15-17 minut...
.............

to ulubiony i szybki ze 321 sposobow:-)))

Chenia

postów: 459

29.05.2007 22:10

Może to wina piekarnika? Spróbuj obniżyć blachę (podwyż - w zależności od tego gdzie masz grzałkę), piec krócej? Albo sprawdź nowy przepis na ciasto :-)

Jasiu

postów: 1

07.05.2007 20:26

moja pizza po wyjeciu z pieca jest totalnie twarda i nie do zjedzenia ma ktos na to rade?