Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ co i jak

Gonzo

postów: 103

19.09.2012 18:56

Kolejny już raz na przyjęcie zrobiłam piersi kaczki, korzystając z przepisu "piersi kaczki ze śliwkami na ostro" z serii "Gary Rhodes za stołem". Jesli serwuje się coś przed nimi (np. pasztet domowej roboty z żurawinami, zupę: grzybową albo dyniową ze świeżym imbirem) a do nich np. zapiekane ziemniaczki i sałatę wystarczy pół piersi kaczki na gościa (ja dla 10 biesiadników usmazylam 8 piersi i poszła połowa, ale przedtem był duży łosoś i 2 halibuty wędzone przez nas i podawane prosto z wędzarki, które poszły w całości). Połączenie mięsa kaczki z kwaskowo-korzennym sosem z wina, anyżu, cynamonu, goździków i ze słodkimi śliwkami karmelizowanymi w cukrze demerrara (teraz jest sezon na węgierki i właśnie z węgierkami wychodzi to najlepiej) jest rewelacyjne. Eksperymentalnie skarmelizowałam też świeżą figę i też jest świetna do tego zastawu. Goście byli zachwyceni.

bodhi

postów: 1

31.10.2006 16:26

ilosc osob to podstawowy problem przyjecia. jak dobrac menu zeby moc usiasc z goscmi do stołu a jednoczesnie sprawic zeby byli zadowoleni???