Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ co czym zastąpić

caer

postów: 194

30.01.2008 12:19

buba napisała 14.10.2007 00:26:
No i proszę, tak mnie alicka zainspirowała, ze pomyslałam sobie, że moze dobrze byłoby uruchomic kacik dobrych rad, co czym zastąpić. Jacek juz wyjasnił, jak zrobić mleko kokosowe, może jest więcej takich pomysłów? Ja mam dwa na dzisiaj:
mozzarella--pewnie, że to nie to samo, ale mozna zrobić caprese używając zamiast mozzarelli bundzu, niewędzonego. Baaaardzo miły zestaw!
trawa cytrynowa--bardzo dobrze w tej roli spisuje się starta pigwa (nie mylić z pigwowcem)
Nie jest to to samo i nie chodzi o to, żeby udawac, że tak jest, tylko pobawic się podobnym zestawem smaków. Aha, z braku kolendry miłą rzeczą jest świeża melisa.
matko, jak ja bym miała dostęp do bundza to o mozerelli nawet bym nie pomyślała.
Przynajmniej przez jakieś pół roku :-)))
dziękuję za radę na temat pigwy, nie wpadłabym na to. Mam ją w domu pod dwiema postaciami - w cukrze - jako dodatek do herbaty np i hmmm naleweczkę ... Ta w cukrze rzeczywiście mogłaby całkiem dobrze zastąpić trawę cytrynową w niektórych daniach.

alicka

postów: 134

14.10.2007 12:55

bubie dziękuje za pomoc z tą trawą cytrynową :) tylko ja problemtyczna osoba :-)))) mam dostęp tylko do pigwowca (krzaczek kwitnie powiedzmy na jasny czerwony) super nadaje się do słoiczka zalany syropem cukrowym,zimą dobra alternatywa do herbaty zamiast cytryny :)
Szkoda,że nie znam nikogo kto ma drzewko pigwy :) ale nic straconego,znajomi mają znajomych,oni mają znajomych,kiedyś znajdzie się ktoś :) może dożyje tej chwili :),zaczne od pytania rodzinki przez bardzo pomocny wynalazek gg :)
Z zastąpieniem kolendry melisą to już tak kilka razy zrobiłam,ale zachciło mi się kolendry zielonej, nie znalazłam jej,więc powiedzmy wylałam swoje żale :) melisa sprawdz się do sałatek,gotowć jej nie gotuje,tylko wrzucam pod koniec by się zaprzyła i dała fajny aromacik :)

Z tym ekstraktem waniliowym,to mi się podoba,mam składniki to zrobię dziś :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.10.2007 12:58

marieta5

postów: 495

14.10.2007 01:45

Mam tu taki sprawdzony przepis
150 ml wódki
150 ml rumu
2 laski wanilii

Rozprute laski wanilii zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4 tyg. Od czasu do czasu potrząsamy. Pyszota:)

buba

postów: 56

14.10.2007 01:01

o, sprytne! a mniej więcej ile spirytusu na ile lasek?

marieta5

postów: 495

14.10.2007 00:38

Fajowski temacik :-)
Jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego możemy go zrobić samemu. Pocięte laski wanili zalewamy spirytusem. Jak sciemnieje powinno być gotowe.

buba

postów: 56

14.10.2007 00:26

No i proszę, tak mnie alicka zainspirowała, ze pomyslałam sobie, że moze dobrze byłoby uruchomic kacik dobrych rad, co czym zastąpić. Jacek juz wyjasnił, jak zrobić mleko kokosowe, może jest więcej takich pomysłów? Ja mam dwa na dzisiaj:
mozzarella--pewnie, że to nie to samo, ale mozna zrobić caprese używając zamiast mozzarelli bundzu, niewędzonego. Baaaardzo miły zestaw!
trawa cytrynowa--bardzo dobrze w tej roli spisuje się starta pigwa (nie mylić z pigwowcem)
Nie jest to to samo i nie chodzi o to, żeby udawac, że tak jest, tylko pobawic się podobnym zestawem smaków. Aha, z braku kolendry miłą rzeczą jest świeża melisa.