Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26977 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Ciasto na pizzę

AlinaSajcy

postów: 6

23.02.2017 10:02

Fajny przepis na ciasto do pizzy jest na blogu gastrro.pl

saysomethin

postów: 2

14.12.2016 19:11

Jeśli ciasto przy robieniu pizzy Ci się kurczy to spróbuj może powyciągać brzegi, tak jak to robią w tej restauracji i nie wałkuj od razu po jego zrobieniu. Ono musi trochę poleżeć.

jolciaa3

postów: 1

31.05.2015 21:15

Moje dzieciaki uwielbiają jeść pizze więc od czasu do czasu próbuje nowego przepisu. Ostatnio znalazłam przepis tutaj http://strefa-kobiet.pl/artykul/przepis-na-pizze. Szybko ją się robi a jeszcze szybciej znika z stołu :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.05.2015 21:15

myszsza

postów: 251

18.08.2014 20:09

koras: fajny "przepis". Może zwróć uwagę, w jakim wątku się reklamujesz, bo to jest żałosne.

koras

postów: 2

18.08.2014 08:48

Ja też jestem wielkim fanem pizzy, bardzo często chodzę z przyjaciółmi na pizzę oraz piwo do mało znanego: pub Rembertów

post edytowany 4 razy, ostatnio 18.08.2014 08:53

Nocnapizza123

postów: 1

16.11.2012 13:52

ciasto na pizze przede wszystkim trzeba na jakiś czas włożyć do lodówki
Pozdrawiam Pizza Białystok

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.11.2012 13:53

karo123

postów: 1

11.09.2012 15:44

Też strasznie lubię jeść pizzę. :D A ta zrobiona w domu smakuje jeszcze lepiej. Jak wiadomo, dobry spód jest podstawą smacznej pizzy. Dlatego też jakiś czas temu testowała różne spody na pizzę i znalazłam taki przepis: ciasto na pizzę . Ciasto wyszło fenomenalne! Zdecydowanie polecam! :D

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:08

Robię pizze tak samo jak mih000
jestem zadowolona:)
ale wejdę na stronke którą tu polecacie i zobacze co i jak..

DianaPentinelli

postów: 2

28.12.2011 23:06

Jako pol-wloszka mam obsesje na punkcie pizzy i jej prawidlowego przygotowania. Jeden z niewielu przepisow, jaki znalazlam na polskich stronach, ktory idealnie pasuje do wloskiego modelu to ten umieszczony na stronie Barwy Smakow http://barwysmakow.pl/przepis/ciasto-na-pizze/ Szczerze polecam!

adu$

postów: 1

24.12.2011 12:01

a zna ktos fajna pizze na swieta?

mih000

postów: 13

18.12.2011 00:41

ja robie tak:

500g mąki typ 450-550
250g letniej wody
sól
drożdże

Wyrabiam wszystko dokladnie, napowietrzam wyrabianiem a dodatkowo ciasto lekko sie podgrzewa przez co drozdze sie aktywuja, a gluten porzadnie sie wydziela.

Nie zostawiam do wyrosniecia na dlugo, praktycznie od razu robie placek i daje dodatki.

Ja pizze pieke w piecu opalanym drewnem, rozgrzewanym przez 2h wczesniej. Wtedy wg mnie pizza jest nieporownywalna z zadna inna :)

Nejt

postów: 38

14.12.2011 12:56

Spróbowałem z drożdżami suszonymi i odziwo tez sie da ;]

Proporcje:

- okolo 4g drozdzy suszonych
- 0,5 łyżeczki cukru
- niecała szklanka letniej wody
- lyżeczka soli
- i okolo 1,5 szklanki mąki - połowa przesiana przez sito, połowa nie
- łyżka oleju

Do miski wlałem okolo 2/3 szklanki wody, wsypałem drozdże i cukier, wymieszałem
Po wstępnym mymieszaniu przesiałem do miski połowę mąki, ponownie wymieszałem, dolałem oleju i soli i stopniowo dosypywałem mąki urabiając ciasto do odpowiedniej konsystencji, przykryłem ściereczką i pod kołdrę ;] na 30 min, po tym ponownie wyrobiłem delikatnie podsypując mąką i to wszystko. ciasto się trochę ściąga ale minimalnie da się je uformować jak się chce. W ksztalcie serca żonie tez robiłem ;] taki ze mnie romantyk ;]

Powodzenia.

slawek7

postów: 35

14.12.2011 12:09

A jakie sią mniej więcej proporcje, tzn. ile mąki, wody, drożdzy? Czy na prawdę nie ma problemy z wałkowamiem?

Nejt

postów: 38

14.12.2011 08:25

własnie zrobiłem pizzę w domowym piekarniku oczywiscie z mąki 00 pseudo NAPOLI, którą kupiłem w Auchan za 4 zł i wyszła o niebo lepsza niz ze standardowej mąki ;]

Nejt

postów: 38

13.12.2011 12:55

Zaczne od tego ze używam drozdży zwykłych nie suszonych i najpierw rozpuszczam je w okolo 3/4 szklanki ciepłej ( nie gorącej ) wody, a drozdze byly wczesniej wyjete z lodowki min 30 minut. rozprowadzam drozdze z woda i dodaje szczyptę cukru do szybszej reakcji, do tekgo okolo 4-5 lyzek mąki, rozprowadzam wszystko ( bez jakiejs specjalej dokładności ) przykrywam roztwor drozdzy suchą czystą szmatka i w ciepłe miejsce do wyrosniecia ( nie piszę ile czasu bo to zalezy od drozdży i temperatury wody i pomeiszczenia ( blagam Was nie wyrabiajcie zaczynu w aluminiowych naczyniach ). z reszty mąki formuje tzw wulkan ( w srodku robię krater ), do "krateru" przelewam powoli zaczyn okolo 1 lyzka oleju ( nie daje do tego ciasta oliwy , mozna dodac lyzkę masła podobno ) szczypta soli i zagniatam stopniowo dolewając LETNIĄ WODĘ, wyrobione ciasto dzielę na porcje formuje z nich mniejsze kule, pozostawiam pod przykryciem jeszcze okolo 20 min a potem tylko formowanie. Zawsze wychodzi i pamiętajcie aby pizzę piec na jak najniższym poziomie w piekarniku. PS. ja preferuje tylko cienkie ciasto.

Pozdrawiam, może jakoś pomogłem;]

slawek7

postów: 35

13.12.2011 06:11

Kochani. Pisałem jaką mąkę używam, więc dlaczego pytanie o różne mąki i ich mieszanie?
Wody dodaję ciepłej. Tak na 1,5 szkl. mąki okolo szklanki, choć to zależy, bo jak jest za żadkie to dosypuję mąki, jak się nie chce łączyć bo za sypkie to dolewam wody.
Spróbuje z inną mąką np tortową, czy to dobry pomysł?

Nejt

postów: 38

12.12.2011 17:54

A ile dodajesz wody i jaka temperatura mniej wicej?

osid

postów: 53

12.12.2011 15:57

nie wiem co mozesz robić źle :( ja kiedyś wygrzebałem gdzieś w sieci przepis na ciasto z dodatkiem zimniaków !! tak, tak, ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków i robię to ciasto od kilku lat z różnej mąki, czasem zwykła szymanowka a w tą sobotę robiłem z jakiejś chlebowej (bo akurat miałem) i zawsze wszystkim smakuje, a ciasto wyrabiam szybko tak, aby składniki się dobrze połączyły, i w sumie nie zauważyłem żeby się kurczyło podczas wałkowania, ale może ktoś będzie miał jakiś pomysł?!

Hestia Q-34

postów: 419

12.12.2011 14:41

Moze za krotko wyrabiasz i gluten nie zdazy sie uwolnic.
Mozna uzywac roznych mak i dowolnie je mieszac.Ilosc glutenu
w mace jest wazne.

slawek7

postów: 35

12.12.2011 13:15

Tak dodaje tak około dwóch łyżek stołowych. Ale próbowałem dwóch metod z olejem i bez i wychodzi to samo, czyli kurczy się niemiłosiernie

Nejt

postów: 38

12.12.2011 13:05

A dodajesz oleju?

slawek7

postów: 35

12.12.2011 12:32

Ale ja nie pytałem o typ mąki. Zresztą do pizzy to wydaje mi się że trochę za droga. Pizza to ma być tanie i proste danie.

ursi5

postów: 219

12.12.2011 09:43

Do zrobienia pizzy użyłam ostatnio mąki "00". Nie w każdym sklepie spożywczym można ją kupić i kosztuje 7-8 zł za 1 kg. Bywa w "Kuchniach świata". Ja kupiłam we włoskim sklepie w łódzkiej Manufakturze. Pizza wyszła b. dobra. W tv wszystko wychodzi pięknie, więc nie ma się co tym sugerować.

slawek7

postów: 35

12.12.2011 08:02

Cześć.
Potrzebuje Waszej porady, ponieważ coś robię źle i za bardzo nie wiem co?
Próbuje robić ciasto na pizzę. Zagniatam do takiego momentu, aż nie klei sie do ręki ewentualnie dodaje mąki.
Następnie staram sie je rozwałkowac na blachę i tu mam juz duzy problem. Za każdym razem, czy to rozwałkowując czy w ręcach rozciągając to ciasto po prostu kurczy się. Jak rozwałkowuję to się ono mi sie kurczy na stolnicy i nie wiem co z nim zrobić.
Jak po męczarniach uda mi się coś z tego uformować to rośnie i jest nawet dobre w smaku, tylko to rozwałkowanie nie nie wychodzi.
W TV zawsze wszystko wyglada prosto. Zawsze ładnie wychodzi a mi nie.
Co moge zrobić lub co robię źle? Używam zwykłej mąki wrocławskiej z NETTO w 2kg opakowaniu