Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Podobno też nie na każdy rodzaj włosów dobrze działa i potrzeba kilka...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29946
najnowszy wpis: 17.10.2017 14:54

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ciasto miodowe

kasiamotylek

postów: 2

10.10.2007 17:29

Cześć :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisem na pyszne ciasto miodowe. Oto składniki i sposób wykonania:
Placki:
- 45 dkg mąki,
- 15 dkg cukru,
- 5 dkg masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody.
Cukier, masło i miód roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajka oraz wystudzone płynne składniki. Zagnieść wszystko razem. Z zagniecionego ciasta wałkować cienkie placki w rozmierze odpowiadajacym blaszce do pieczenia. Ilość placków jest uzależniona od wielkości blaszki. Aby ciasto się nie przyklejało do wałka wałkować na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Każdy placek piec przez 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru.
Masa:
- kostka masła (ja uzywam margaryny Kasi),
- 3/4 litra mleka,
- 6-7 łyżek kaszy mannej,
- 2 jajka,
- 15 dkg cukru pudru,
- zapach migdałowy.
Do zimnego mleka wsypać kaszę manną i zagotować ciągle mieszajac około 3 minut. Przestudzić. W misce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą (czyli na parze) ubić 2 jajka z cukrem pudrem. Ucierać mikserem przestudzoną kaszę z ubitymi jajkami i masłem, dodać zapach migdałowy. Tak przygotowaną masą przekładać placki. Gotowe ciasto odstawić do lodówki aby "się przegryzło". Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Smacznego :)