Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ciasto miodowe

kasiamotylek

postów: 2

10.10.2007 17:29

Cześć :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisem na pyszne ciasto miodowe. Oto składniki i sposób wykonania:
Placki:
- 45 dkg mąki,
- 15 dkg cukru,
- 5 dkg masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody.
Cukier, masło i miód roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajka oraz wystudzone płynne składniki. Zagnieść wszystko razem. Z zagniecionego ciasta wałkować cienkie placki w rozmierze odpowiadajacym blaszce do pieczenia. Ilość placków jest uzależniona od wielkości blaszki. Aby ciasto się nie przyklejało do wałka wałkować na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Każdy placek piec przez 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru.
Masa:
- kostka masła (ja uzywam margaryny Kasi),
- 3/4 litra mleka,
- 6-7 łyżek kaszy mannej,
- 2 jajka,
- 15 dkg cukru pudru,
- zapach migdałowy.
Do zimnego mleka wsypać kaszę manną i zagotować ciągle mieszajac około 3 minut. Przestudzić. W misce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą (czyli na parze) ubić 2 jajka z cukrem pudrem. Ucierać mikserem przestudzoną kaszę z ubitymi jajkami i masłem, dodać zapach migdałowy. Tak przygotowaną masą przekładać placki. Gotowe ciasto odstawić do lodówki aby "się przegryzło". Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Smacznego :)