Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ciasto jabłkowo-cytrynowo-waniliowe

groszek

postów: 2

06.12.2006 11:26

Dziękuję ślicznie za dosłowne podanie przepisu ;)

Jacek

postów: 26

05.12.2006 20:51

Cytuję:
"Wlewamy do miski 125 mililitrów oliwy z oliwek. Dodajemy po 50 gramów cukru brązowego i zwykłego - to niewiele na tak duże ciasto, którego wystarczy dla dziesięciu osób. Teraz trochę ruchu, bo oliwę z cukrem musimy przez pięć minut ubijać. Mieszanka nie urośnie tak, jak żółtka z cukrem, ale musi dokładnie się połączyć - a przy okazji wzmocnicie mięśnie...
Mówiłam, że masa nie zwiększy objętości, ale oliwa jest już dobrze wymieszana z cukrem. Do ciasta dodamy około piętnastu deka bakalii. Mamy tu wspaniałe rodzynki i sułtanki - zalewamy je kilku łyżkami soku jabłkowego i odstawiamy na kwadrans, by napęczniały.
Do rodzynek dorzucamy skórkę otartą z cytryny i skrapiamy je kilku kroplami esencji waniliowej. Wreszcie dodajemy dwa duże, obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Niech was nie kusi, by polać je sokiem cytrynowym, bo kwas mógłby zniwelować działanie środka spulchniającego i ciasto będzie miało zakalec. Owoce mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Do oliwy dodajemy dwa dobrze ubite jajka i 35 deka przesianej mąki, do której dosypiemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dzięki czemu ciasto wyrośnie i będzie miało ciekawą fakturę.
Mąkę i jajka łączymy porcjami, dodając na zmianę jedno lub drugie - i starannie mieszając.
W ten sposób łatwiej pilnować by konsystencja masy była właściwa.
Pora dodać resztę mąki... Może się zrodzić obawa, czy nie jest jej za dużo, bowiem ciasto wydaje się gęste, ale gdy dodamy owoce z sokiem - masa się rozrzedzi. Wlewamy pozostałość dwóch dużych jajek i mieszamy. To całkiem łatwe ciasto...
Nie przesadźcie z jego wyrabianiem, wystarczy połączyć składniki. Możemy już wrzucić owoce i znów mieszamy.
Czas przełożyć ciasto do tortownicy. Używam dwudziestodwucentymetrowej. Dno możemy wyłożyć natłuszczonym papierem, bo będzie się piekło dość długo - godzinę do półtorej.
Jeszcze ostatni składnik: przyprawy. Dodajemy dwie - gałkę muszkatołową i cynamon.
Już w czasie mieszania czuć wspaniały aromat cynamonu i jabłek - te zapachy są nierozłączne!
Gotowe. Napełniamy tortownicę gęstą masą i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.
Wygładzamy wierzch - i wstawiamy do piekarnika.
Zapach wanilii i cytryny roznosi się po całej kuchni.
Nie mogę się doczekać, aż wystygnie... Posypię ciasto cukrem pudrem!
Słodkie i lekkie..."

Smacznego ;)

groszek

postów: 2

05.12.2006 19:55

Witam wszystkich !
Szukam przepisu na ciasto jabłkowo-cytrynowo-waniliowe z programu"lekka kuchnia Jenny Bristow"-odcinek 7-kuchnia dla sercowców.Mam cichą nadzieję,że ktoś zanotowł i poda mi ten przepis.Z góry dziękuję