Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Ciasto cynamonowe

magnolia

postów: 61

10.12.2009 18:38

Jest pyszne i zawsze mi wychodzi. Bardzo szybkie do przyżądzenia jeśli mamy robot kuchenny ;) I ten zapach... BOSKI.

25dag mąki, 25 dag cukru, 1 kostka KASI,
4 jajka, 1 łyżka cynamonu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego, bakalie (jeśli lubimy): 10dag rodzynek,
10 dag siekanych orzechów

Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i cynamonem, przesiewamy.
Jajka ubijamy z połową cukru i cukrem waniliowym na puszysto.
kasię ucieramy z resztą cukru. Nie przerywając, dodajemy stopniowo
masę jajeczną, a następnie po łyżce mąkę. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy bakalie jeśli chcemy. Wlewamy do foremki podłużnej
(wyłożonej papierem do piecz.) Donagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Piecze się ok godziny, może ciut więcej. Po ostudzeniu polewamy czekoladą.
ja najczęściej mleczną, ale w orginale jest biała i posypane orzechy.
i już. Gwarantuję, że zniknie bardzo szybko :-)