Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej


Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29735
najnowszy wpis: 22.08.2017 21:07

Mamy 26985 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ciasteczka "pupeczka"

Olusia693

postów: 16

30.06.2008 13:40

Fajny przepis, spróbuję . :D .

sylunia_10

postów: 1

09.05.2007 15:51

170g masła
170g ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
1 dojrzały banan
4 wiejskie jajka
6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 czubate łyżki maku
duża szczypta soli
340g mąki uniwersalnej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Masło i cukier muscovado utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka, jasna i puszysta. Zdjąć ciasto ze ścianek miski łopatką i dodać kawałki banana. Zmiksować i powtórnie zsunąć ciasto ze ścianek. Oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić w drugiej misce do ubicia, a żółtka dodać do maślanej mieszaniny wraz ze śmietaną, ekstraktem waniliowym i makiem. Zmieszać składniki mikserem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i zamieszać łopatką, aż składniki się połączą. Ubić białka z cukrem na dość sztywną pianę. Delikatnie połączyć trochę ciasta z pianą. Dodać resztę ciasta i wymieszać łopatką. Wysmarować masłem ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia szaszłyków - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.

Lukier
1 cytryna
cukier-puder

Na drobnej tarce zetrzeć do miski skórkę z umytej cytryny. Wycisnąć sok i mieszając dodać tyle
cukru-pudru, żeby masa nabrała konsystencji kleju do tapet. Rozprowadzić lukier na cieście
i pozostawić do zastygnięcia.