Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ chwasty do jedzenia i dzikie zioła

eskontos

postów: 8

28.05.2017 21:34

Czy smażenie nie spowoduje utraty zbyt wielu składników odżywczych?

Pikus

postów: 2

09.03.2009 16:06

madź napisała 18.04.2008 18:00:
Akacja? nigdy nie jadłam,ale chyba warto spróbowac :D
Polecam kwiaty akacji smażone w cieście (całe grona). Rewelacja !

Marlej

postów: 202

21.07.2008 02:37

mrowa napisała 26.06.2008 21:32:
Ja posiałam w tym roku w doniczce na oknie gorczyce i do daje do każde sałatki lub kładę na kanapki,całkiem znośne ziółko.
jasne, ale topic ma być o chwastach

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.07.2008 02:37

mrowa

postów: 48

26.06.2008 21:32

Ja posiałam w tym roku w doniczce na oknie gorczyce i do daje do każde sałatki lub kładę na kanapki,całkiem znośne ziółko.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.06.2008 21:33

alicka

postów: 134

18.04.2008 20:31

posiekane młode listki z pokrzywy i młody krwawnik ciekawie smakuje z twarożkiem polecam

madź

postów: 46

18.04.2008 18:00

Akacja? nigdy nie jadłam,ale chyba warto spróbowac :D

Martusia K

postów: 10

08.04.2008 23:31

Moja babcia gotowała zupę z pokrzyw, rzeczywiście smakowała, niestety nie wiem jak ją robiła:(
Co do akacji też jestem jej wielbicielką:)
ostatnio posiałam zioła w doniczkach już są,nie ma jak to świeże wspaniale aromatyczne:)

post edytowany 1 raz, ostatnio 08.04.2008 23:32

madź

postów: 46

04.04.2008 07:24

Kiedyś spróbowałam pokrzywy,niesamowity smak! (oczywiście,nie z pobocza drogi ;)

*GIGI*

postów: 12

17.02.2008 11:33

Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką działki, na której mam szklarnię i bardzo sobie to chwalę. Nie wyobrażam sobie zmarnować nawet najmniejszego skrawka ziemi. Jeśli przychodzi czas zbiorów, w doniczce mam już przygotowane następne rośliny do posadzenia :) Z ziół uwielbiam koperek, pietruszkę, bazylię, tymianek i tego mam zawsze pod dostatkiem :) Szkoda tylko, że doba ma tak mało godzin i nie zawsze jest tyle czasu ile chciałoby się poświęcić działce...
Jeśli ktokolwiek ma możliwość kupić działkę z domkiem to koniecznie powinien to zrobić. Jeśli nawet na początku wydaje nam się, że jest to za trudne zajęcie, można oczywiście zrezygnować z warzywniaka i mieć miejsce na grila lub spotkania w gronie przyjaciół. Ale wiem, że z czasem czegoś nam brakuje i zaczynamy sadzić koperek, pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę, kalarepkę, fasolkę, groch, buraki, seler, por, pierwsza jabłonka, grusza, brzoskwinia, krzaki porzeczek, malin, jeżyn itd.... :)
Polecam !!!

Pylysia

postów: 14

10.10.2007 16:09

Jestem szczęściarą - mam działkę na której uprawiam sporą kolekcję ziół. Zachwycam siś ich pięknem, aromatem i smakiem. Nie wyobrażam sobie gotowania bez ich udziału.
Od wiosny do jesieni mam dostęp do świeżych, pachnących ziół, część z nich suszę i robię własne mieszanki. Na zimę sporo z nich wkładam do dużej donicy i stawiam je w kuchni na parapecie okiennym. Zawsze mam je pod ręką. :)

alicka

postów: 134

29.09.2007 12:11

co do zbioru produktów do których nie przyłożyło się ręki by je wychodować polecam kwiaty akacji,jako dziecko uwielbiałam ich lekko słodki posmak,gdy jestem u rodziców i oczywiście kwitnie akcja dodaje ją do dekoracji deserów i jako składnik surówek.Miałam pond stuletnią ciocie która potrafiła prawie kazdą roślinę wykorzystać w kuchni szkoda ,że jej się zmarło,trochę fajnych przepisów miłam ale przez te wszystkie przeprowdzki zgineły,szkoda.

lutka

postów: 36

08.09.2007 23:35

mniszek jest ok, ale rzecz jasna tylko młode liście - świetne w sałacie
fajnie jest też rozejrzeć się w lesie za macierzanką - czyli dzikim tymiankkiem. Mięso ma po nim super aromat :)
no i wiosenna zupa z pokrzyw - rewelacja!

nika

postów: 31

10.07.2007 10:08

ogórecznik (liście) dodaję do jogurtu do sałaty. pyszne. mam przepis na zapiekankę z boczku i mniszka, ale nie wiem... ktoś jadł? podobno kwiaty akcji białej są dobre w ciescie nalesnikowym

giada

postów: 7

31.05.2007 08:26

W czerwcu kwitnie ogórecznik lekarski - kwiaty w modrym kolorze do dekoracji dań, a liście (lekko zblanszowane) jako dodatek do sosów "makaronowych" i róża jadalna kusi do przyrządzania konfitur, deserów z płatków z cukrem i cytryną (proste, pachnące, lecz nie banalne).

Chenia

postów: 459

23.05.2007 14:15

A gdzie kolejne zioła?
Wstyd się przyznać, ale po chwili zapału działka stoi odłogiem.
Pojawiła się opcja ziół na oknie - korytko po zewnętrznej stronie, bo zioła (nasionka) kupione i żal żeby się zmarnowały.
Sprzedałam kurdybanka rodzinie, ale raczej bez efektów, zielsko to zielsko...
Ale ja jestem otwarta na dalsze propozycje, tym bardziej, że zielników chyba ze 3 mam w domu, więc zawsze sobie mogę sobie posprawdzać :-) to i owo

buba

postów: 56

26.04.2007 13:24

Postanowiłam załoźyć nowy topic, dotyczący dziko rosnących roślin, całkiem smacznych niekiedy. Niektóre z nich zjadam od lat, do innych się dopiero przymierzam. A ponieważ jestem leniwą ogrodniczką, lubię zbierać to, czego nie posiałam. Zwłaszcza na wiosnę, kiedy to posiane dopiero zaczyna wyrastać.

O zaletach paru dziko rosnących, a niekiedy w ogródku wręcz niepożądanych roślinek, jak pokrzywa, mniszek, krwawnik i bluszczyk kurdybanek była już mowa w topicu "ruccola".

A propos chwastów--czy ktoś zrobił kiedyś wino mniszkowe (z kwiatów mniszka)? Właśnie kwitną, od lat sobie obiecuję, że w tym roku to już na pewno. Będę wdzięczna za porady.