Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Chutney z jabłek

MarcinO

postów: 415

17.12.2008 12:12

(nie pamiętam skąd mam przepis, za co przepraszam autora tegoż specyfiku)
Składniki
około 0,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka słodkiej papryki·
mniej więcej 1/2 łyżki świeżego imbiru
szczypta cynamonu·
1/4 łyżeczki anyżu
1 łyżeczka ostrej papryki (
około 1 łyżki oliwy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody
1 goźdźik
odrobina tymianku
sok z cytryny

1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Na małym ogniu podgrzewamy oliwę, jak zacznie się leciutko dymić wrzucamy słodką paprykę, imbir, cynamon, anyż, ostrą paprykę i goźdźik. Mieszamy drewnianą łyżką, aż anyż ściemnieje (trwa to około pół minuty).
3. Wtedy dodajemy tymianek i jabłka, mieszamy, aż jabłka zrobią się złote (około 6 minut). Dodajemy wodę.
4. Przykrywamy garnek i dusimy tak jabłka aż zmiękną (na małym ogniu mieszając od czasu do czasu).
5. Rozgniatamy wtedy jabłka widelcem, albo czym sobie chcemy, dodajemy cukier, zwiększamy odrobinę ogień i dusimy aż sosik nabierze konsystencję trochę rzadszą od marmolady.
6. Podawać lekko schłodzone. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.