Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26981 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ CHUTNEY'E

Hestia Q-34

postów: 419

06.12.2009 13:34

Sezon na dziczyzne w pelni i pomyslalam,ze dla tych ktorzy tak jak ja lubia
przetwory z jarzebiny przyda sie ten przepis na chutney.Nie pamietam nazwiska
autora tej recepty za co przepraszam.
0.5l jarzebiny, najlepiej mrozonej / sok na galaretke i owoce zawsze mam
w zamrazarce/
0.5kg jablek
2 sredniej wielkosci cebule
2 zabki czosnku
0.5 czerwonej papryczki chili bez pestek
100 ml octu winnego,moze byc bialy albo czerwony
2 lyzeczki gorczycy
10 gozdzikow
1 lyzeczka skorki pomaranczowej
0.5 lyzeczki galki
200ml cukru bialego
100ml muscovado
sol
Do rondla z szerokim dnem wlozyc wszystkie skladniki,gotowac pod przykryciem
az jablka zmiekna,zmniejszyc plomien i gotowac bez przykrycia do uzyskania
wlasciwej konsystencji.
Ilosc cukru i octu uzalezniam od wlasnej koncowej proby smakowej.
Nadaje sie do wielu potraw,a szczegolnie do dziczyzny i jagnieciny.

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 15:31

Rzeczywiście dłużej się odparowywuje.Ja sporadycznie wyjmuje pestki z dań z pomidorami może dlatego,ze używam bawolich serc w sezonie a one ich mają b. mało

jacek1f

postów: 2296

31.07.2009 08:15

czyli lubisz kwaśniej trochę.
Ja w chutneyu reguluje octem i wydaje się, że sok z pomidorów utrudnia mu konsystencję właściwą, trzeba dłużej odparowywać wtedy. Dłużej niz w przepisie każdym.

Ja mam odwrotnie, prawie ze wszytskiego z pomidorami usuwam pestki i płyn:-))

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 23:35

Zrobiłem to smak niezbyt mi pasował.Zresztą w większości przetwarzanych pomidorów nie wyjmuje pestek

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 21:01

nie wyjmujesz z pomidorow pestek i soku?

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 19:56

Następny chutney , który bardzo lubie to pomidorowo-korzenny

CHUTNEY POMIDOROWO-KORZENNY
SKŁADNIKI:
0,5 kg pomidorów
2 cebule czerwone
1 łyżka przyprawy korzennej składającej się z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
10 suszonych śłiwek
pół szklanki cukru
pół szklanki octu winnego

WYKONANIE:
Pomidory sparzyc i obrac ze skórki.Cebule pokroic w kostke.Śliwki namoczyc w occie.Do garnka włożyc pomidory i cebule i podducic ok 20 min.Dodac śliwki namoczone wraz z octem.Dusic ok 20 min.Dodac cukier i przyprawy i dusic do miękkości.Gotowy włożyc do słoików

MarcinO

postów: 415

30.07.2009 15:40

demerara kupiona w składzie bananów

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 14:01

jak robie duzo, to zwykly, bo ma tylko dac tlo dla octu, a jak wymyslne to brazowy ale demerare zwykla.

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 12:15

Jakiego cukru używacie bo ja muscovado

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 10:34

ja czatnejuje :-) prawie wszuytsko,a najlepsze wychodza jabłka, mango, sliwki, brzoskwinie i gruszki w kombinacjach roznych oczywiscie zaleznych od sezonu i cen.
Musi byc dodatek ostry i duzo korzeni u mnie. Ocet winny bialy i cukru tyle zeby bylo, ale nie zaduzo. Imbiru duzo:-)

Sloikuje i na prezenty rozdawam w sezonach.

MarcinO

postów: 415

30.07.2009 10:26

Przepis ten pochodzi z jakiejś strony internetowej (niestety nie podam źródła, bo nie pamiętam), ale był przeze mnie sprawdzony kilkunastokrotnie, więc z czystym sumieniem mogę polecić:)

około 0,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka słodkiej papryki
mniej więcej 1/2 łyżki świeżego imbiru
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki anyżu
1 łyżeczka ostrej papryki (tu ostrożnie lepiej dać na początek mniej a potem spróbować i najwyżej doprawić)
około 1 łyżki oliwy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody
1 goździk
odrobina tymianku
sok z cytryny

1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Na małym ogniu podgrzewamy oliwę, jak zacznie się leciutko dymić wrzucamy słodką paprykę, imbir, cynamon, anyż, ostrą paprykę i goździk. Mieszamy drewnianą łyżką, aż anyż ściemnieje (trwa to około pół minuty).
3. Wtedy dodajemy tymianek i jabłka, mieszamy, aż jabłka zrobią się złote (około 6 minut). Dodajemy wodę.
4. Przykrywamy garnek i dusimy tak jabłka aż zmiękną (na małym ogniu mieszając od czasu do czasu).
5. Rozgniatamy wtedy jabłka widelcem, albo czym sobie chcemy, dodajemy cukier, zwiększamy odrobinę ogień i dusimy aż sosik nabierze konsystencję trochę rzadszą od marmolady.
6. Podawać lekko schłodzone. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

snoozy

postów: 2419

29.07.2009 17:24

Choc Chutney pochodzą z kuchni Indii to już dawno przekroczyły granice tego kraju.Jest chyba ze 100 przepisów albo i więcej.Bardzo lubie dodawac chutneye do wielu potraw.I tych mięsnych, rybnych i nie tylko
Mój pierwszy jaki zrobiłem i najczęściej przeze mnie robiony to z czerwonej cebuli i sezonowych jabłek

CHUTNEY CEBULOWO-JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
ok 1 kg jabłek sezonowych
2 duże cebule czerwone
szklanka octu jabłkowego lub z białego wina
szklanka cukru
troche soli
2 łyżki konfitury pomarańczowej z imbirem

WYKONANIE:
Jabłko obrane kroimy w małą kostke.Cebule również.Wrzucamu do garnka i dusimy aż zmiękną.Dodajemy konfiture, sól i ocet.Dusimy jeszcze ok 20 min i dodajemy cukier.Znowu dusimy aż zgęstnieje i gotowe.Mozna włożyc do słoika i dodawac do kotletów wieprzowych