Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

restauracje warszawa >

Jeśli chodzi o włoskie jedzenie, to z pewnością większość osób wspomni tutaj...

Zagubiony, 20.09.2017 | czytaj dalej


Termometr gastronoiczny >

Jak dla mnie za takimi przedmiotami najlepiej rozglądać się w specjalistycznym sklepie...

Zagubiony, 20.09.2017 | czytaj dalej


Czy pił ktoś z was zieloną kawe ? >

Bardzo długo piłam zieloną z pigwą, ale niestety wycofali ją z pobliskiego...

ninaa, 19.09.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1960, wpisów: 29854
najnowszy wpis: 20.09.2017 10:45

Mamy 27075 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ CHLEBEK Z ZIOŁAMI NAJLEPSZY!!!

kiwi

postów: 234

10.07.2007 11:16

Temat o pieczeniu chleba znajduje się też w "Temperaturze wrzenia". Nie ma to jak samodzielne wypieki ;)

gienia

postów: 128

10.07.2007 08:08

Czy taka maka jest dostepna w supermarketach?

Filip F xxx

postów: 61

06.01.2007 10:01

Nie polecam używania mąki tortowej do chleba, ponieważ chleb jest wtedy bułkowaty. Do chleba jest specjalna mąka chlebowa(typ 750, a tortowa to typ 450-500). Jeśli ktoś nie wie o co chodzi z tymi typami to: typ oznacza ilość prod. końcowego(mąki) z 1kg ziarna, np. 750-z 1kg ziarna powstało 750g mąki. Mąka tortowa ma mniej otrębów niż chlebowa i dlatego daje gorszy smak. Chleby i bułki ziołowe też często robię i są super.

zosienka

postów: 2

29.12.2006 15:53

Jeśli nigdy nie piekliście chleba w domu to czas spróbować!

Składniki:
0,5 kg mąki tortowej
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziół do grilla
1 łyżeczka bazylii
20 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę 1,5x1,5cm
1 łyżeczka soli
Zaczyn:
400ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
10 dag drożdży

Drożdże rozdrabniamy, wsypujemy do kubka. Dodajemy do nich łyżeczkę soli i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Mieszamy je z wodą, cukrem i rokłóconym jajkiem, po czym przelewamy do miski. Mąkę mieszamy z przyprawami, wsypujemy do zaczynu i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy ser, mieszamy, wlewamy ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych masłem i zostawiamy na chwilę aby ciasto trochę wyrosło. Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.

Zamast sera można dodać przesmażony boczek z cebulą.

U mnie znika właściwie zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Najlepszy z masłem śmietankowym...