Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Chleb żytni na zakwasie.

leonarda

postów: 1

26.08.2014 16:47

Witam, podpowiedzcie mi, czy można taki chleb piec w ceramicznej , żaroodpornej "dzieży" ?Jak dam w piecu duże grzanie a potem wstawię to naczynie, czy mi nie pęknie ?

marghe

postów: 356

03.10.2011 00:51

Przydałaby się edycja..

Katrin3783

postów: 5

22.09.2011 10:23

Domowy chleb na zakwasie:
Składniki:
½ kg mąki razowej żytniej
½ kg mąki razowej pszennej
2 łyżeczki soli
1l ciepłej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Uwaga!
Gdy dodamy 2 dkg drożdży chleb będzie bardziej miękki.
Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
1 kromka chleba razowego( szybciej się zakwasi)
Pozostawić na 3 dni.
Sposób przygotowania:
Składniki połączyć na stolnicy. Zagniatać przez pół godziny. Uformować kulę i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 4 godziny. Można pozostawić na całą noc. Ciasto powiększy się o 1/3 objętości. Po tym czasie powtórnie wyrobić i dodać dodatki: czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, orzech.
Następnie blaszki smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Wkładamy ciasto do ¾ wysokości blachy i smarujemy jajkiem lub wodą. Obsypujemy ziarnami, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 C i pieczemy 1 do 1,5 h.
Źródło: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl