Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ chleb pitta

Iguana1971

postów: 18

08.02.2009 01:37

Też muszę ten przepis wypróbować :)

dhebora

postów: 1

06.10.2007 10:59

lovely ^^

camel

postów: 5

23.09.2007 15:05

Dziękuję za przepis, wypróbuję w najblizszym czasie :)

jacek1f

postów: 2296

17.09.2007 14:06

Podaje sprawdzony przepis Szellki z FK GW:

PITA
1 szkl ciepłej wody
2 szklanki mąki (plus garść do podsypywania)
15 g drożdży świeżych
półtorej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzec z połową wody i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na kilka
(nascie) minut. Wlac wyrośnięte drożdże z pozowtałą wodą do przesianej mąki,
dodać sól i olej. Dokładnie wymieszać. Potem wyrabiać aż ciasto będzie
głaskie, luźne i mięciutkie (kilkanascnie minut). Odstawić na godzinę do
wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką wstawionej do gorącej wody rośnie
pięknie).
Po wyrośnięciu ponownie chwilę wyrobić. Ukształtować średniej wielkości kulki
i rozwałkować je na ok 0,5 cm grubości. Ułożyć każdy placuszek na małym
świstku papieru do pieczenia. Przykryś wszystkie ściereczką i ponownie
odstawić do wyrościęcia (ok 30 min)
Nagrzać piekarnik do 260-300 st (ile kto ma mocy) w piekarniku powinny się
też grzać blachy, na których będziemy piec chlebki.
Potem oprószyć mąką (lub zwilżyć wodą) i przekładac każdy chlebek na gorącą
blachę.
Piec ok 7 minut - nie powinny się zrumienić.
Jeszcze gorące włożyć do forka foliowego lub owinąć folią aluminiową.
Zmiękną ładnie.

W trakcie pieczenia one powinny mocno puchnać - jak baloniki. Wtedy powstaje
owa pitowa kieszonka, do której możemy wkładać kebabowe składniki np.
Smacznego

camel

postów: 5

15.09.2007 20:31

Prosze o dokładny przepis na chlebki pitta - zeby się dało otworzyć !!!! czy trzeba czekac az ciasto wyrośnie po przygotowaniu okrągłych placków? Czy piec w piekarniku ??