Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26989 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Budyń z ryby

gastronomyGO

postów: 6

07.02.2011 08:38

brzmi fantastycznie, ciekawa jestem jak smakuje :)

RetroStrava

postów: 1

04.02.2011 12:21

Znalazłąm bardzo ciekawą stronkę/portal a tam takie coś :

Budyń rybny

Składniki:

1 kg ryby albo 50 dag filetów rybnych
20 dag masła
4 jajka
2 łyżki mąki
gruba kromka bułki bez skórki
pieprz
sok z cytryny
szklanka śmietany
2 łyżki tartego sera
sól

Sposób przyrządzania:

Rybę oczyścić, usunąć skórę, głowę i ości, z których gotuje się wywar.
Bułkę zamoczyć w połowie śmietany. Masło i żółtko utrzeć na gładką masę. Mięso ryby przekręcić przez maszynkę albo drobno posiekać.

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz i na końcu białko ubite na sztywną pianę. Formę budyniową wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i napełnić masą rybną.

Gotować w kąpieli wodnej około 90 minut. Przed wyjęciem odczekać jeszcze 10 minut. Z pozostałego masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryb, przyprawić sokiem z cytryny, pozostałą śmietaną i szczyptą cukru. Do sosu można dodać trochę duszonych pieczarek. Resztki budyniu rybnego również doskonale smakują odsmażone.

Warto chyba wypróbować (dajcie znać jak wam posżło XD), zresztą na stronie jest też tego więcej --> wiano.eu .

post edytowany 2 razy, ostatnio 04.02.2011 12:23