Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26978 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Brzoskwinia, oraz sałatka w polewie z koziego sera

johnny727

postów: 8

03.08.2008 16:05

Produkty:
kozi ser - 70g
parmezan - 30g
sok z jednej cytryny
oliwa z oliwek - 5 łyżek
orzechy włoskie - 50g
sól morska, pieprz
brzoskwinie
mięta
sałata najlepiej z chrupkimi i mało gorzkimi liśćmi
(przepis na 4 porcje)

Sałatę umyć, wysuszyć. Do moździerza wkładamy kozi ser, przyprawiamy, dodajemy oliwę i ucieramy nie za długo po dressing sie zważy. Wlewamy sok z cytryny, parmezan i dalej ucieramy. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Solidnie smażymy z obu stron. Sałatę wkładamy do miski i dodajemy dressing, następnie delikatnie mieszamy. Dużą porcję sałaty kładziemy na talerz. Obok zaś kładziemy połówkę brzoskwini skropioną oliwą i przyprawioną. Na wierzch kładziemy listki mięty. Na koniec prażymy orzechy, obsypujemy nimi sałatkę.
Polecam też końcowe oprószenie wszystkiego parmezanem.

Świetny sposób na spędzenie letniego popołudnia, zaczerpnąłem pomysł na przepis kiedy byłem w Nowym Jorku, w restauracji Perry Street. PYCHA!! polecam