Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Diety >

Zastanawiam się nad skorzystaniem z Dietmap ... Stosował ktoś tą dietę? Polecilibyście?

aneczka95, 22.08.2017 | czytaj dalej


Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29734
najnowszy wpis: 22.08.2017 16:11

Mamy 26984 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ bruschetta z pomidorami

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:26

Muszę spróbować... :)

jacek1f

postów: 2296

22.07.2011 15:27

przypomne w temacie:
Dakos, ach dakos
(ponieważ pomidory sa dobre, to mozan robic te pyszne przekąski, lub jak wiecej, traktowac jako pierwsze danko. Świetne na upał...)

Na samej Krecie są 3 podstawowe techniki. Podam sekretny przepis od Babci z Achlady...
Zawsze trzeba mieć podstawki, czyli wysuszony chleb wiejski w kromkach 2-2,5 cm. Samemu powoli w piekarniku się suszy lub kupuje gotowe. Na Krecie w domach mają własne, bo zostaje, a w tavernach kupują w pakach wielkich.

Powiedzmy, że bierzemy 8 podstawek - kromek.
Oliwa - kreteńska (ważne, żeby pyszna była), często półroczna - ostra.
Powiedzmy 1/4 szklanki takiej oliwy..
Ouzo - tak, tak - ouzo tyle, ile oliwy, tu 1/4 szklanki....
Feta - tradycyjnie, ale można tez (tu się spierają już wszyscy przy stolach, całymi rodzinami :-))) tu dac myzithre.
Zostańmy przy fecie - cały kawał pokruszony dobrze, lub odpowiednia ilość rozdrobnionej mizy.
No i 1 ogromny lub 2 średnie dojrzale, pękające od słońca
pomidory.
Jeszcze tylko oregano z Krety, pieprz świeżo zmielony i sól morska gruba.

1. Z pomidora obranego, oliwy, 3 łyżeczek ouzo, oregano, soli, pieprzu - łączymyy
i robimy miks. Dajemy mu odpocząć w miseczce ze 30 minut.

2. Dakoski (podstawki) szybko moczymy pod zimną bieżącą wodą, ale krótko - żeby nie zciapciały, i polewamy ouzo.

3. Kładziemy na to masę, skrapiamy oliwą z wierzchu i posypujemy serem.

// /// /// //

W tavernie w misce jest zawsze gotowa masa z pomidora z przyprawami i oliwa...
A obok lezą sery i dakosy.

I juz.

Dakosy tym roznia sie od bruschietty i innych grzankowych, suchych tworow, ze maja kladziona mase... a tamte sa smarowane polowka pomidora, a sam chleb jest nasaczony oliwa i czosnkiem (anchoisami w Prowansji itp itd..)

Wojtass

postów: 5

22.07.2011 11:37

Ja ostatnio chleb po wyciągnięciu z pieca posypałem lekko startym serem i na to pomidory z ziołami. Ser spowodował, że drobno pokrojony pomidor nie spadał z grzanki ;)

Nejt

postów: 38

21.07.2011 19:54

ja dodaje jeszcze szalotkę i lekko skrapiam limonką;] Blanka ja sobie siekam jedną papryczkę chilli z nasionami, no ale tylko dla mnie bo żona juz nei tknie ;]

Blanka

postów: 9

06.06.2011 11:07

Bruschetta jest naprawdę genialna. Sama często ją robię. I przepis pannamigotki jest bardzo podobny do mojego :)) Oczywiście, ja zawsze staram się, aby był dobrze doprawiony tzn. zawsze na ostro :)

marghe

postów: 356

04.04.2011 00:37

Chleb opiec
natrzeć ząbkiem czosnku
skropić oliwą
przykryć plastrem prawdziwego, soczystego, letniego pomidora.

Czyli najprostsza metoda :)

hester83

postów: 16

01.04.2011 18:40

Jedna z moich ulubionych letnich przekąsek :)
Nie mogę się już doczekać pachnących, słonecznych, letnich pomidorów.

http://www.kulinarnawyspa.pl

pannamigotka

postów: 7

29.03.2011 14:05

Bruschetta z pomidorami

Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem i ziołami

czas: 15 minut
liczba porcji: 4

składniki: 8 kromek pszennego chleba
3 - 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji


przyrządzanie: Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorowac listkami bazylii i natychmiast podawać

Mniam:)