Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

To musi być naprawdę smaczne. Muszę wypróbować.

olgamala, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29732
najnowszy wpis: 21.08.2017 09:41

Mamy 26980 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Brownie z kremem z mascarpone

flavourousfood.wordpress.com

postów: 1

24.03.2011 16:26

Brownie

Oto moja wersja Brownie, jeszcze bardziej kaloryczna przez co jeszcze pyszniejsza. Klasyczne wilgotne i mocno czekoladowe Brownie wzbogacone o śmietankową piankę z serka mascarpone. Brownie samo w sobie jest dosyć ciężkie i intensywne w smaku, ale delikatna i mało słodka pianka z mascarpone świetnie to równoważy. Deseru na pewno nie polecam osobom na diecie. To bardziej coś co można zrobić na jakąś szczególna okazję lub na weekend. Wykonanie nie jest trudne, ani pracochłonne, a efekt baaardzo smaczny.

Składniki

Spód (Brownie):

2 tabliczki czekolady min.60%

1 tabliczka białej czekolady

kilka garści orzechów włoskich (jeśli kupujecie na wagę dokładnie sprawdźcie, czy nie ma w nich żadnych skorupek)

170g drobnego cukru

4 jajka lekko roztrzepane w miseczce

140g mąki pszennej

200g masła w temp. pokojowej

opcjonalnie :

-sól morska gruboziarnista(1,5 łyżeczki)

-1 tabliczka białej czekolady



Krem z mascarpone:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki (30%)

5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 50ml gorącej wody, a następnie ostudzonej do temp. pokojowej.

2 łyżki cukru



Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej - w dużym garnku zagotować wodę, czekoladę włożyć do miski, którą należy położyć na garnku z gotującą się wodą tak, żeby woda nie dotykała dna miski. Delikatnie mieszać czekoladę, aż zupełnie się rozpuści.

Masło zmiksować, następnie powoli wlewać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier i mąkę. W momencie , gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy orzechy, pokruszoną białą czekoladę i sól morską.

Masę wlewamy do formy o wymiarach około 25×35 cm, wysmarowanej odrobiną oleju i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut. Ciasto musi być wilgotne w środku. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, a następnie miksujemy serek mascarpone powoli dolewając ostudzoną wcześniej żelatynę. Mieszamy delikatnie bitą śmietanę z mascarpone i wykładamy masę na ostudzone ciasto. Odstawiamy do lodówki ,aż masa śmietankowa zupełnie stężeje (najlepiej na całą noc). Kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.http://http://flavourousfood.wordpress.com/