Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Urządzamy kuchnię

FORUM kuchnia+ Blat kuchenny

Marcopolo

postów: 1

14.02.2011 11:31

Czy ktoś wie czy firma mająca MARME.pl już zaczęło działać w Polsce?!

Malakaka

postów: 1

04.05.2010 21:30

A ja polecam artykuł na stronie:
http://www.twojemeble.pl
trzeba wejść na porady i tam o blacikach poczytać :)

stolarz

postów: 1

08.12.2009 22:35

Wtam :)
Jestem tu nowy ale bardzo zaciekawiły mnie niektóre wypowiedzi :) Ja jestem ppo tej drugiej stronie i to ja tworze te blaty wiec jeśli ktoś potrzebuje rady polecam się :) A co najważniejsze ......chodzi o blaty kompozytowe :) pozdrawiam

ita

postów: 1

24.11.2009 11:56

Witam. Pytanie jakie drewno i jaki lakier?
Najlepszy jest buk, bo ma właściwości antyseptyczne i nie zmienia smaku potraw ( w przeciwności do dębu a ma porównywalna do niego twardość). Lakier powinien być nietoksyczny, a najlepiej z atestem o dopuszczeniu go do kontaktu z żywnością. Dawniej blaty
1) nie miały żadnych powłok i było to lite, surowe drewno.
2) u mnie w domu blat i stół czyściło się wygotowanym piaskiem z octem lub sokiem z cytryny i szczotką ryżową
3) co 3-4 lata był w użyciu papier ścierny i heblarka (ręczna)
Pozdrawiam
A pytanie ode mnie. Lepsza kuchnia tradycyjna czy z wyspą?

aagata

postów: 62

10.11.2009 14:32

Dla zainteresowanych- blat kupiony. Drewniany. Polakierowany przed tygodniem...czeka na szlifowanie. Lakier jest fatalny! Każda kropla wody to na nim plama! Chyba będziemy olejować ...sama już nie wiem...
Kiedys blaty w kuchni miały po sto lat i jakoś wyglądały. Jak to możliwie?!

aagata

postów: 62

30.10.2009 12:41

Dziękuję za informację!
Stanęło jednak tradycyjnie- na blacie drewnianym.
Najwyżej za rok wymiana:)

kropiak

postów: 60

29.10.2009 15:43

Wtrącę się, bo też mam konglomerat. Prawda, samemu nie można nic zrobić, ale przy zamówieniu przyjeżdża pan, wszystko sobie wymierza i rysuje i blat dostajesz ze wszystkimi otworami jakie są potrzebne :)

jacek1f

postów: 2296

29.10.2009 13:58

prawda, bo od razu nalezy je obrabiac jakos pod cisnieniem i w temperaturze...:-(

Ale jak zamawiasz, to wymierzqsz i zrobia co trzeba.

aagata

postów: 62

29.10.2009 12:58

jacku, czytałam, że konglomeratów nie można (samemu?) przycinać. Prawda to? (ja muszę mieć otwór na rurę wystającą, niestety, z blatu)

jacek1f

postów: 2296

12.10.2009 14:34

IMO konglomeraty - kompozyty rządzą...

kropiak

postów: 60

11.10.2009 18:55

aagato, blat drewniany miałam w poprzednim mieszkaniu - było to mieszkanie wynajmowane, więc nie wiem, jak ten blat był zabezpieczany i konserwowany zanim tam zamieszkałam, ale po tym co zobaczyłam powiedziałam sobie, że nie zdecyduję się chyba na drewniany w swojej kuchni :(
Przede wszystkim "maślił" się - miałam wrażenie, że nie da się go utrzymać w czystości i suchości. Nie zdecydowałabym się kroić na nim bezpośrednio. Poza tym przypadkowo wylądowała kiedyś na blacie pokrywka zdjęta z gorącego czjnika. Efekt - czarny okrąg wypalony na środku blatu.

aagata

postów: 62

09.10.2009 13:11

Ja właśnie zmieniam kuchnię i najpoważniej zastanawiam się nad blatem drewnianym. Czy zdarzył się komuś problem wynikający ze złego wysuszenia drewna? Jakieś "wygięcia" etc? Poza tym lepiej lakierować czy oliwić taki blat? Chodzi mi o higienę i ewentualne krojenie na nim. ..

kropiak

postów: 60

07.10.2009 15:09

Ależ zakurzony topik...
Ale skoro odżył to i ja się wypowiem. W mojej nowej kuchni (tzn. ponad półtorarocznej) mam blat z konglomeratu i bardzo jestem z niego zadowolona - bywa, że stawiam na nim garnki bez żadnej podstawki i nic. Łatwo się myje, sprawdza się jako stolnica, a czasami nawet używam go jako deski, jak mam niedużo krojenia i też na razie nie odbiło się to na nim jakoś niekorzystnie. Dodatkowy plus to bardzo duży wybór kolorów. Jedyny minus to chyba tylko cena, ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć dużo taniej niż oferują salony z meblami kuchennymi (najlepiej kupić od razu u dystrybutora - dwa lata temu był chyba jeden w Polsce).
Co do śmieci to, jak już pisałam w innym temacie, polecam rozdrabniacz do odpadków instalowany pod zlewem :) Nie wiem jak kiedyś mogłam bez niego funkcjonować w kuchni :)

Maszka01

postów: 5

07.10.2009 11:22

ja mam drewniany blat - i niestety mieszane uczucia - kuchnia z drewnianym blatem wygląda cudownie (zwłaszcza że jest otwarta na salon) ale co do utrzymania blatu - no tutaj są schody, ponieważ:
1. po 5 latach użytkowania musiałam zgłosić się do stolarza który robił kuchnię z prośbą o odświeżenie blatu (na powierzchni pojawiły się rysy od użytkowania)
2. ale z drugiej strony, dzięki świetnej impregnacji nie mam problemów z wilgocią czy zmianą koloru.

na szczęście zakład w którym robiłam kuchnię jest otwarty na dalszą współpracę, nie miałam więc problemów z odświeżeniem blatu. Mam też deskę wysuwaną w formie szuflady, więc krojenie wypadło automatycznie z blatu. W następnej kuchni jednak, chyba pokuszę się o blat granitowy .. tego to już nic nie ruszy ;)

czyli jak zwykle - są plusy i minusy, dla estetów, którzy są w stanie od czasu do czasu trochę czasu poświęcić na utrzymanie takiego blatu - jest to rozwiązanie idealne ;)

alicka

postów: 134

09.10.2007 13:30

co do obierania warzywek i szybkiego wyrzucania do kosza to najlepszy jest zlew,dobrze wyłożyć go gazetą (super nadają się kolorowe duże ulotki z marketów,nie trzeba ich szukać listonosz co kilka dni do skrzynki wrzuci :) nie przesiąkają tak szybko jak prasa codzienna) sprzątnie zlewu zjmuje chwilkę

jacek1f

postów: 2296

17.09.2007 16:26

wiem:-)
ale u mnie lenistwo i wrodzona chęć oszczędzania energii wszechświata zawsze zwycięża...

Dlatego chce blat z dziura!

:-)

Chenia

postów: 459

17.09.2007 14:35

Jacek, z niektórymi przyzwyczajeniami nie da się walczyć :-)

jacek1f

postów: 2296

17.09.2007 14:10

ale potem musicie wybiarac z tego zlewu nieszczesnego po kawalku:-)
A miska lub rozlozone reczniki papierowe zalatwiaja to szybcije.

Chenia

postów: 459

14.09.2007 15:37

:-)))

kiwi

postów: 234

14.09.2007 15:18

Chenia napisała 12.09.2007 13:21:
a mnie jak obieram warzywa, za śmietnik robi zlew w kuchni :-)
skąd ja to znam;>

Chenia

postów: 459

13.09.2007 20:43

Nie tak szybko :-) jak trzeba umyć naczynia...

jacek1f

postów: 2296

12.09.2007 22:27

a jak ze zlewu szybko wrzucasz do kosza?!!

Chenia

postów: 459

12.09.2007 13:21

a mnie jak obieram warzywa, za śmietnik robi zlew w kuchni :-)

jacek1f

postów: 2296

12.09.2007 10:36

a ja bym chciał mieć dziure w blacie... podoba mi sie ten patent bardzo.
Sam nauczylem sie dawniej miec zawsze obok specjalną śmieciowa miskę, żeby nie latac co chwila do kosza zodpadkami, ale dziura w blacie wydaje sie być wyższym poziomem;)))

Clube

postów: 20

09.09.2007 11:51

wracajc do wypowiedzi siwej tez sie zastanawiam z czego jest zrobiony ten blat:) wie ktos moze jakie to jest drewno czy moze czyms jest pokryte??

sehen

postów: 1

20.08.2007 04:06

moze to Ci pomoze, zainstaluj stol z drewna, i obrob kafelkami, tanio, niedrogo i funkcjonalnie.
Moi koledzy, ktorzy nie chcieli granitu(badz byl za drogi) w ten sposob zrobili kuchnie, wyglada i dziala spox

Siwa

postów: 2

12.07.2007 23:52

Cześć!
Zastanawiam się nad remontem kuchni i najbardziej zajmuje mnie blat.
Oglądałam dziś Przekręty Jamiego i zastanawiam się czy wiecie może z czego on ma zrobiony blat. Wygląda na drewno ale zastanawia mnie to, że on traktuje cały blat jak deskę do krojenia. Czy takie zwykłe drewno nie zniszczy się od cięcia nożem?
Chciałabym wybrać blat, który byłby super praktyczny (podoba mi się możliwość krojenia w każdym miejscu), a za razem pozwalał zachować czystość.
Mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc i jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
SIWA