Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Olej kokosowy dobry na wszystko >

Dlatego warto poczytać czym różni się nierafinowany od rafinowanego, jakie mają właściwości...

Olivia, 22.08.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

Jarmużem ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej


internet a babcia >

Myślę, że da radę ;)

Martaa, 21.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29733
najnowszy wpis: 22.08.2017 09:43

Mamy 26983 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ BISCOTTI- ciasteczka do kawy

minutka

postów: 1250

11.03.2009 14:16

Spróbuję w takim razie przy najbliższej okazji, choć nie przepadam za czekoladą (chyba że do picia w Wedlu ;-) ).
Widzę, że używasz ich tak, jak ja pierniczki. Mogę wyrobić nawet 2 kg mąki, a i tak zaraz ich nie będzie. Muszę odkładać podczas pieczenia i od razu chować przed rodziną. Zamykam w szczelnym pojemniku, bo inaczej moje łasuchy zapach i zjedzą ;-)

migotka333

postów: 1184

11.03.2009 09:23

nie przepadam za migdałami, wolę orzechy włoskie.
Bardzo polecam te Michael'owe. U mnie tak szybko schodzą (pije duużo kawy), że robię je bardzo często. Mimo,że z podanych składników wychodzi spora porcja ciasteczek.

minutka

postów: 1250

10.03.2009 16:51

Michaelowych nie próbowałam, ale robię Anny Olson z programu Na słodko - obowiązkowo z migdałami. Smakują podobnie jak te z Włoch. Lubię je, bo mogą leżeć kilka miesięcy i są fantastycznym dodatkiem do kawy. Kiedyś poeksperymentowałam i zastąpiłam część mąki kakao oraz dodałam orzechy laskowe. Wyszły ciekawie, ale jednak dodatek migdałów to jest to!
Poza tym zawsze mam w pojemniku pierniczki albo twarde jak kamień całuski (miękną cudownie w kawie lub bawarce) - oba rodzaje własnej roboty. Sprawdzają się w tzw. czarnej godzinie.

migotka333

postów: 1184

03.03.2009 09:35

Robię biscotti Michaela Smitha (Domowy Kucharz) w Kuchniotece pod nazwą "Herbatniki z kawałkami czekolady", dodatkowo dodaję połamane na mniejsze kawałki orzechy włoskie.

Macie jakieś inne pomysły na takie pyszniutkie ciasteczka...