Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Bigos z cukinii, ratatouille, leczo..

minutka

postów: 1250

11.03.2009 14:21

Taki bigosik - palce lizać. Robię zawsze z różnokolorową papryką. Polecam ją obrać ze skórki, bo przy kolejnym odgrzewaniu odchodzi i jest niestrawna.
Wśród tradycyjnych przypraw u mnie znaleźć się musi lubczyk i pieprz ziołowy.

migotka333

postów: 1184

09.03.2009 17:25

Proste i pyszniutkie danko,
proponuję (o tej porze roku) wykorzystać cukinię dostępną w sklepach (np.Bomi) i przecier pomidorowy.
Robię podobne jedzonko. Tylko, że zapiekam w piekarniku najpierw naszą kiełbasą polską z cebulą, potem dodaję cukinię i na koniec odrobina przecieru pomidorowego. Trochę przypraw, do smaku. Podaję na kolacyjkę z chlebem.

jacek1f

postów: 2296

08.03.2009 13:44

mmmm, drażnisz... skąd teraz młoda cudna cukinia...?!
Drażnisz. Ale smakowicie:--)

Liziii

postów: 1

08.03.2009 12:50

Poniewaz te 3 przepisy są niesamowicie do siebie podobne, nie do konca wiem od ktorego zaczęłam swoją przygodę z cukinią.. Jednak faktem jest, ze zajmuje ona znaczna czesc mojego ogrodka warzywnego i dominuje latem na stole.
Więc bigos z cukinii:

3 młode cukinie
3 młode cebule
2 dojrzałe pomidory
kawałek kiełbasy/resztki wędlin
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
opcjonalnie - 1 strąk swiezej papryki
olej

Kiełbase pokroic w kostkę (ostatnio wyprobowalam podsmazana wedline - całkiem niezły smak), podsmażyc. Cebule pokroić w piórka, dodac do kiełbasy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę cukinie (ja zwykle kroję cukinie wzdłuż na 4 paski i kroję plasterki), dusić. Po kilku minutach dodac obrane ze skórki, pokrojone pomidory, podlać wodą, dusić aż cebula i pomidory zmiękną. Przyprawić.
Jesli ktos lubi z papryką (ktora niestety przytłacza i tak juz ledwo wyczuwalny smak cukinii), można ją pokroić w paseczki i dodać jakies 10 minut przed koncem duszenia.
Osobiscie polecam z chlebem, z pieczywem czosnkowym, z grilowanymi grzankami albo z tłuczonymi ziemniaczkami.